Trščakove sklječke s kremo iz šjelne – recept

Trščakove sklječke s kremo iz šjelne – recept
  • Čas priprave:30 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Šjelna (zelena) je zelenjava, ki se je na kmetijah obdržala preko cele zime. Pred močno zmrzaljo so možje gomolje zelene izkopali z vrtov in jih prestavili v hrame (shrambe) na tla ter jih zasuli z zemljo. Na ta način so imeli glavno sestavino šjelnovke stalno svežo. Recept prihaja iz Dornberka, kjer je najznačilnejša jed iz šjelna šjelnovka ali šjelnova mineštra.

Sestavine:

  • 15 dag koruznega zdroba
  • voda
  • pol gomolja zelene
  • pest kuhanega rjavega fižola
  • 1 jabolko
  • vinski kis
  • oljčno  olje
  • sol
  • ocvirki iz kož

Priprava:

V slanem kropu skuhamo polento, jo vlijemo v modelčke za skodelice ter počakamo, da se strdi.

Izrežemo skodelice. Zeleno olupimo, drobno narežemo in skuhamo v slani vodi do mehkega.

Skupaj z zeleno pokuhamo še že kuhan fižol, da se dodobra zmehča. Jabolko olupimo in naribamo.

Zeleno zmešamo z jabolkom, pretlačenim fižolom, oljem, posolimo in z maso napolnimo skodelice iz polente. Po vrhu naribamo ocvirke iz kož, ki jih nekaj postrežemo tudi ob skodelicah.

Recept in foto: Kuhnapato

Trščakove sklječke s kremo iz šjelne – recept
Ocenite stran


Sorodni recepti

Jabolčne rožice z listnatim testom in skutno kremo

  • Sestavine: 4 lepa jabolka Izbrane kakovosti (Idared, Jonagold ali Majda) 200 g listnatega testa 100 g skute 1 zavojček vanilijevega sladkorja 1 jajce sok pol limone 2-3 žlice sladkorja 1 žlica stopljenega masla noževa konica cimeta maslo Postopek: Pečico segrejemo…

  • Več...

Vanilijevi gumbki – recept

  • Sestavine: 250 g masla Izbrana kakovost Slovenija 250 g moke 80 g sladkorja v prahu 2 vrečki vanilijevega sladkorja 3 vrečke vanilijevega pudinga Priprava: V skledo presejemo moko in puding iz vrečke ter premešamo. Dodamo zmehčano maslo, sladkor v prahu in…

  • Več...

Piškoti iz ovsenih kosmičev – recept

  • Sestavine: 75 g masla Izbrana kakovost Slovenija 125 g ovsenih kosmičev 75 g sladkorja 1 jajce 3 – 5 kapelj esence mandlja ali vanilije 50 g moke 3 g pecilnega praška (1 zvrhana žlička) Priprava: V ponvi razpustimo maslo in med…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem