Trščakove sklječke s kremo iz šjelne – recept

Trščakove sklječke s kremo iz šjelne – recept
  • Čas priprave:30 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Šjelna (zelena) je zelenjava, ki se je na kmetijah obdržala preko cele zime. Pred močno zmrzaljo so možje gomolje zelene izkopali z vrtov in jih prestavili v hrame (shrambe) na tla ter jih zasuli z zemljo. Na ta način so imeli glavno sestavino šjelnovke stalno svežo. Recept prihaja iz Dornberka, kjer je najznačilnejša jed iz šjelna šjelnovka ali šjelnova mineštra.

Sestavine:

  • 15 dag koruznega zdroba
  • voda
  • pol gomolja zelene
  • pest kuhanega rjavega fižola
  • 1 jabolko
  • vinski kis
  • oljčno  olje
  • sol
  • ocvirki iz kož

Priprava:

V slanem kropu skuhamo polento, jo vlijemo v modelčke za skodelice ter počakamo, da se strdi.

Izrežemo skodelice. Zeleno olupimo, drobno narežemo in skuhamo v slani vodi do mehkega.

Skupaj z zeleno pokuhamo še že kuhan fižol, da se dodobra zmehča. Jabolko olupimo in naribamo.

Zeleno zmešamo z jabolkom, pretlačenim fižolom, oljem, posolimo in z maso napolnimo skodelice iz polente. Po vrhu naribamo ocvirke iz kož, ki jih nekaj postrežemo tudi ob skodelicah.

Recept in foto: Kuhnapato

Trščakove sklječke s kremo iz šjelne – recept
Ocenite stran


Sorodni recepti

Enostavna potica – recept

  • Sestavine: Testo: 600 g moke 30 g kvasa, 2 dcl mleka izbrana kakovost Slovenija, 140 g sladkorja, 140 g masla izbrana kakovost Slovenija, 4 rumenjaki, 1 vanilijev sladkor, Lupinica 1 limone Žlička soli Orehov nadev: 1 dcl toplega mleka izbrana…

  • Več...

Pirin kruh brez kvasa – recept

  • Sestavine:450 g pirine moke2 zvrhani žlički sode bikarbone1 zvrhana žlička soli3,5 dl tekočega jogurta Izbrana kakovost Slovenije2 dl gazirane mineralne vodePol dl bučnega ali oljčnega oljaPo želji lahko dodamo tudi 2 žlici semen po lastni izbiriPriprava:Najprej enostavno zmešamo mokre sestavine,…

  • Več...

Hitri pustni krofi – recept

  • Sestavine:250 g gladke moke tip 500250 g ostre moke2,5 dag svežega kvasa2,5 dcl mlačnega mleka izbrana kakovost0,5 dcl olja4 rumenjaki1 žlica kisle smetane izbrana kakovost1 vanilin sladkorpol žličke soli30 g rjavega sladkorja3 žličke rumanastrgana lupinica ene limonepotrebujemo še marelično marmelado…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem