Štrudelj po naše – recept

Štrudelj po naše  – recept

Štrudelj ali zavitek slovi kot eden najbolj priljubljenih predstavnikov Gorenjske, tudi preko meje s sosednjo Avstrijo, po kateri smo prevzeli mnoge, danes značilne jedi. V zadnjem času ga srečamo predvsem v kvalitetnih slovenskih gostilnah, v najrazličnejših sodobno oblikovanih različicah.

Sestavine:

  • 3–4 hruške
  • 1 dl rdečega vina
  • 1 dl ruma
  • 2 žlici sladkorja
  • cimet, klinčki
  • 3 žlice medu
  • 15 dag orehov
  • listnato masleno testo

Priprava:

Hruške olupimo, prepolovimo in izdolbemo koščice. Deset minut jih kuhamo v vinu, ki smo mu dodali približno liter in pol vode. Odcejene hruške z odprto polovico navzdol položimo na pekač. Testo razvaljamo in ga poveznemo preko hrušk ter zarežemo figurice. Pečemo v ogreti pečici na 220 stopinjah dokler ne porumenijo. Med tem v vroč rum namočimo orehe. Pečene hruške obrnemo in napolnimo z orehi. Pokapljamo z medom in ponudimo.

Recept, vir in foto: Kuhnapato


Sorodni recepti

Bider - recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 50 dag pšenične moke 3dl toplega mleka pol kocke kvasa 5 dag masti 3 žlice sladkorja 3 jajca ščepec soli 10 dag rozin žlica sladkorja v prahu Priprava: Pripravimo kvasec in ko narase, ga zmešamo s sladkorjem, mastjo in…

  • Več...

Čemaževi velikonočni kolački - recept

  • Čas priprave: 3 ure
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 60 dag gladke moke 50 g svežega kvasa 2 dl toplega mleka 1 žlica sladkorja 12 dag masla ščepec soli 3 rumenjaki 1 jajce čemažev pesto 35 dag skute Priprava: Moko vsuj v skledo in napravi jamico. Vanjo zdrobi…

  • Več...

Dražgoški kruhek - recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: pol kg medu 1 kg pšenične moke tip 500 ali tip 850 ali ržene moke 1 žlička mletih klinčkov 1 žlička mletega cimeta pol dl vode 1 žlička jelenove soli ali jedilne sode Priprava: Sestavine zmešaj v gladko testo…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem