Štrudelj po naše – recept

Štrudelj po naše  – recept 1.12.2017

Štrudelj ali zavitek slovi kot eden najbolj priljubljenih predstavnikov Gorenjske, tudi preko meje s sosednjo Avstrijo, po kateri smo prevzeli mnoge, danes značilne jedi. V zadnjem času ga srečamo predvsem v kvalitetnih slovenskih gostilnah, v najrazličnejših sodobno oblikovanih različicah.

Sestavine:

  • 3–4 hruške
  • 1 dl rdečega vina
  • 1 dl ruma
  • 2 žlici sladkorja
  • cimet, klinčki
  • 3 žlice medu
  • 15 dag orehov
  • listnato masleno testo

Priprava:

Hruške olupimo, prepolovimo in izdolbemo koščice. Deset minut jih kuhamo v vinu, ki smo mu dodali približno liter in pol vode. Odcejene hruške z odprto polovico navzdol položimo na pekač. Testo razvaljamo in ga poveznemo preko hrušk ter zarežemo figurice. Pečemo v ogreti pečici na 220 stopinjah dokler ne porumenijo. Med tem v vroč rum namočimo orehe. Pečene hruške obrnemo in napolnimo z orehi. Pokapljamo z medom in ponudimo.

Recept, vir in foto: Kuhnapato


Sorodni recepti

Zeljna gibanica – recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Ta jed je plod medgeneracijske komunikacije ali zapuščine prednikov regije ob meji z Madžarsko, kjer sestavine predstavljajo okusno lokalno zgodbo. Oblika spominja na enega izmed stebrov gastronomske strategije Prekmurja, s certifikatom zaščiteno Prekmursko gibanico, izbor sestavin pa je značilen za…

  • Več...

Trščakove sklječke s kremo iz šjelne – recept

  • Čas priprave: 30 min
    • #
    • #
    • #
  • Šjelna (zelena) je zelenjava, ki se je na kmetijah obdržala preko cele zime. Pred močno zmrzaljo so možje gomolje zelene izkopali z vrtov in jih prestavili v hrame (shrambe) na tla ter jih zasuli z zemljo. Na ta način so…

  • Več...

Repjača – recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Jed sodi med posebnosti severovzhodnega dela Slovenije in je tako, kot marsikatera, dobila ime po nadevu, ki ga je pogojeval letni čas, običaj ali razpoložljivost. Na jedilniku je bila predvsem ob dnevu mrtvih. Njena sorodnica je tikvača, ki so jo…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem