Fižolova lazanja ali pašta fižol – recept

Fižolova lazanja ali pašta fižol – recept

Pašto fižol v obliki mineštre poznamo kot eno najbolj razširjenih jedi na Krasu in v okolici. Kot je znano, pa se v obmejnih območjih pozna vpliv bližnje Italije, od koder so v naše kraje prišle testenine. Sprva v obliki blekov, kasneje pa tudi drugačnih oblik. Otroci so v projektu Kuhnapato povezali dediščino z lokacijo, sezono in lastno domišljijo ter pripravili okusno jed.

Sestavine:

Testo:

  • 23 dag moke
  • 2 jajci
  • manjši šopek peteršilja
  • žlica oljčnega olja
  • Polnilo:
  • 20 dag suhega fižola
  • šopek kraškega šetraja
  • jušna zelenjava
  • solni cvet, poper

Nadev:

  • 2 kožarici (tudi krotegin – posebna vrsta klobase, ki poleg svinjskega mesa in špeha vsebuje tudi zmleto svinjsko kožo)
  • 2 žlici masla
  • 1 gomolj zelene
  • 1 večji korenček
  • solni cvet

Priprava:

Peteršilj z oljčnim oljem spasiramo v gladko zmes, dodamo jajci in moko ter zamesimo gladko testo. Pregnetemo na pomokani deski in po potrebi dodamo moko, da se testo ne prijema. Pokrijemo in na sobni temperaturi pustimo počivati pol ure. Nato testo razvaljamo na višino 2 mm in razrežemo na velikost pekača. Vsakega posebej na hitro (2 minuti) pokuhamo v slanem kropu in nato prelijemo z mrzlo vodo. V nadaljevanju bomo to imenovali pašta.

Namočen fižol skuhamo skupaj z jušno zelenjavo v šetrajevem čaju (vodi, v kateri smo kuhali šetraj).

Odcedimo, odstranimo vejice šetraja, zmešamo s paličnim mešalnikom in po potrebi dodajamo juho, če je zmes pregosta.

Kožarici kuhamo dobro uro, nato meso vzamemo iz ovoja in ga razdrobimo. Zeleno olupimo, narežemo in skuhamo v slanem kropu do mehkega. Spasiramo in zmešamo s koščki klobase, maslom in naribanim korenčkom.

Globlji pekač premažemo z maslom in dno prekrijemo s pašto. Nanjo namažemo plast s kožarico, ki jo premažemo s fižolovo maso in ponovno pokrijemo s testom. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo sestavin.Zgornjo plast zaključimo s pašto in oblijemo z razredčeno fižolovo kremo.

Pečemo 40 minut na temperaturi 180 stopinj.

Recept in foto: Kuhnapato


Sorodni recepti

Bezgova pena s proseno kašo

  • OŠ Vižmarje Brod, skupina: Čežana in polBezgova penaSestavine:20 bezgovih cvetov1 l vodesok 1 limone4 žlice smrekovega meduželatinacimet, klinčki, vaniljev sladkorPriprava:Cvetove namočimo v prekuhani vodi čez noč ali še dlje.Odcedimo in dodamo med in limono.Segrejemo in začinimo ter vmešamo želatino.Pustimo ohladiti,…

  • Več...

Brkinski medeni šmorn

  • OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača, skupina Punčke Maje in čeljustnikSestavine:1 kg brkinskih jabolk3 jajca2 dl kraškega medu2 dl mleka150 g moke1 limona, cimet, sol2 žlici šetrajevega medu za prelivmaslo za pekačPriprava:Pripravimo maso iz rumenjakov, mleka, soli in moke, kot za…

  • Več...

Bider - recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 50 dag pšenične moke 3dl toplega mleka pol kocke kvasa 5 dag masti 3 žlice sladkorja 3 jajca ščepec soli 10 dag rozin žlica sladkorja v prahu Priprava: Pripravimo kvasec in ko narase, ga zmešamo s sladkorjem, mastjo in…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem