Fižolova lazanja ali pašta fižol - recept | Fižol, Zelenjava | Recepti

Fižolova lazanja ali pašta fižol – recept

5/5 - (1 vote)
Fižolova lazanja
  • Čas priprave:120 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Pašto fižol v obliki mineštre poznamo kot eno najbolj razširjenih jedi na Krasu in v okolici. Kot je znano, pa se v obmejnih območjih pozna vpliv bližnje Italije, od koder so v naše kraje prišle testenine. Sprva v obliki blekov, kasneje pa tudi drugačnih oblik. Otroci so v projektu Kuhnapato povezali dediščino z lokacijo, sezono in lastno domišljijo ter pripravili okusno jed.

Sestavine:

Testo:

  • 23 dag moke
  • 2 jajci
  • manjši šopek peteršilja
  • žlica oljčnega olja

Polnilo:

  • 20 dag suhega fižola
  • šopek kraškega šetraja
  • jušna zelenjava
  • solni cvet, poper

Nadev:

  • 2 kožarici (tudi krotegin – posebna vrsta klobase, ki poleg svinjskega mesa in špeha vsebuje tudi zmleto svinjsko kožo)
  • 2 žlici masla
  • 1 gomolj zelene
  • 1 večji korenček
  • solni cvet

Priprava:

Peteršilj z oljčnim oljem spasiramo v gladko zmes, dodamo jajci in moko ter zamesimo gladko testo. Pregnetemo na pomokani deski in po potrebi dodamo moko, da se testo ne prijema. Pokrijemo in na sobni temperaturi pustimo počivati pol ure. Nato testo razvaljamo na višino 2 mm in razrežemo na velikost pekača. Vsakega posebej na hitro (2 minuti) pokuhamo v slanem kropu in nato prelijemo z mrzlo vodo. V nadaljevanju bomo to imenovali pašta.

Namočen fižol skuhamo skupaj z jušno zelenjavo v šetrajevem čaju (vodi, v kateri smo kuhali šetraj).

Odcedimo, odstranimo vejice šetraja, zmešamo s paličnim mešalnikom in po potrebi dodajamo juho, če je zmes pregosta.

Kožarici kuhamo dobro uro, nato meso vzamemo iz ovoja in ga razdrobimo. Zeleno olupimo, narežemo in skuhamo v slanem kropu do mehkega. Spasiramo in zmešamo s koščki klobase, maslom in naribanim korenčkom.

Globlji pekač premažemo z maslom in dno prekrijemo s pašto. Nanjo namažemo plast s kožarico, ki jo premažemo s fižolovo maso in ponovno pokrijemo s testom. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo sestavin.Zgornjo plast zaključimo s pašto in oblijemo z razredčeno fižolovo kremo.

Pečemo 40 minut na temperaturi 180 stopinj.

Recept in foto: Kuhnapato

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Paradižniki, polnjeni z mletim mesom - recept

  • Čas priprave: 60-90 min
    • #
    • #
    • #
  • Zelenjave ne zavrzite Če imate na vrtu preveč paradižnikov, jih ne zavrzite, ampak lahko iz njih pripravite tudi paradižnikovo omako. Sestavine: 8 enako velikih zrelih paradižnikov lokalnega porekla 400 g mletega govejega mesa »izbrana kakovost -Slovenija« 1 čebula 2 stroka…

  • Več...

Fižolova solata s šalotko in bučnim oljem - recept

  • Najbolj slastne so lokalno pridelane sestavineSolata s fižolom, šalotko in bučnim oljem je slovenska posebnost, zato bodite pozorni, da jo pripravite iz domačih, lokalno pridelanih sestavin. Vam najbližje ponudnike lahko najdete tudi na našem zemljevidu.Sestavine:300 g fižola1 šalotkabučno oljejabolčni kissolpoperPriprava:Večer…

  • Več...

Bučni kolač – recept

  • Sestavine: 170 g bučnega pireja 2 jajci 2 žlički pecilnega praška 1 žlička sode bikarbone 200 g rjavega sladkorja 250 g moke 1 žlička cimeta 1/2 žličke muškatnega oreščka 1/2 žličke mletih klinčkov 200 g sladkorja v prahu 1/2 žličke…

  • Več...

Poletna solata z redkvicami in jajcem – recept

  • Sestavine:1 glava sezonske zelene solaterukolaredkvice2 trdo kuhani jajcisol, poperolivno oljejabolčni kisPriprava:Zeleno solato operemo in natrgamo na koščke. Zamešamo jo z rukolo in razprostremo po skledi. Na vrh dodamo na tanko narezane kolute redkvice in narezano trdo kuhano jajce.V posodici zamešamo…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem