Fižolova lazanja ali pašta fižol – recept

Fižolova lazanja ali pašta fižol – recept
  • Čas priprave:120 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Pašto fižol v obliki mineštre poznamo kot eno najbolj razširjenih jedi na Krasu in v okolici. Kot je znano, pa se v obmejnih območjih pozna vpliv bližnje Italije, od koder so v naše kraje prišle testenine. Sprva v obliki blekov, kasneje pa tudi drugačnih oblik. Otroci so v projektu Kuhnapato povezali dediščino z lokacijo, sezono in lastno domišljijo ter pripravili okusno jed.

Sestavine:

Testo:

  • 23 dag moke
  • 2 jajci
  • manjši šopek peteršilja
  • žlica oljčnega olja
  • Polnilo:
  • 20 dag suhega fižola
  • šopek kraškega šetraja
  • jušna zelenjava
  • solni cvet, poper

Nadev:

  • 2 kožarici (tudi krotegin – posebna vrsta klobase, ki poleg svinjskega mesa in špeha vsebuje tudi zmleto svinjsko kožo)
  • 2 žlici masla
  • 1 gomolj zelene
  • 1 večji korenček
  • solni cvet

Priprava:

Peteršilj z oljčnim oljem spasiramo v gladko zmes, dodamo jajci in moko ter zamesimo gladko testo. Pregnetemo na pomokani deski in po potrebi dodamo moko, da se testo ne prijema. Pokrijemo in na sobni temperaturi pustimo počivati pol ure. Nato testo razvaljamo na višino 2 mm in razrežemo na velikost pekača. Vsakega posebej na hitro (2 minuti) pokuhamo v slanem kropu in nato prelijemo z mrzlo vodo. V nadaljevanju bomo to imenovali pašta.

Namočen fižol skuhamo skupaj z jušno zelenjavo v šetrajevem čaju (vodi, v kateri smo kuhali šetraj).

Odcedimo, odstranimo vejice šetraja, zmešamo s paličnim mešalnikom in po potrebi dodajamo juho, če je zmes pregosta.

Kožarici kuhamo dobro uro, nato meso vzamemo iz ovoja in ga razdrobimo. Zeleno olupimo, narežemo in skuhamo v slanem kropu do mehkega. Spasiramo in zmešamo s koščki klobase, maslom in naribanim korenčkom.

Globlji pekač premažemo z maslom in dno prekrijemo s pašto. Nanjo namažemo plast s kožarico, ki jo premažemo s fižolovo maso in ponovno pokrijemo s testom. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo sestavin.Zgornjo plast zaključimo s pašto in oblijemo z razredčeno fižolovo kremo.

Pečemo 40 minut na temperaturi 180 stopinj.

Recept in foto: Kuhnapato

Fižolova lazanja ali pašta fižol – recept
Ocenite stran


Sorodni recepti

Jabolčne rožice z listnatim testom in skutno kremo

  • Sestavine: 4 lepa jabolka Izbrane kakovosti (Idared, Jonagold ali Majda) 200 g listnatega testa 100 g skute 1 zavojček vanilijevega sladkorja 1 jajce sok pol limone 2-3 žlice sladkorja 1 žlica stopljenega masla noževa konica cimeta maslo Postopek: Pečico segrejemo…

  • Več...

Vanilijevi gumbki – recept

  • Sestavine: 250 g masla Izbrana kakovost Slovenija 250 g moke 80 g sladkorja v prahu 2 vrečki vanilijevega sladkorja 3 vrečke vanilijevega pudinga Priprava: V skledo presejemo moko in puding iz vrečke ter premešamo. Dodamo zmehčano maslo, sladkor v prahu in…

  • Več...

Piškoti iz ovsenih kosmičev – recept

  • Sestavine: 75 g masla Izbrana kakovost Slovenija 125 g ovsenih kosmičev 75 g sladkorja 1 jajce 3 – 5 kapelj esence mandlja ali vanilije 50 g moke 3 g pecilnega praška (1 zvrhana žlička) Priprava: V ponvi razpustimo maslo in med…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem