Fižolova lazanja ali pašta fižol – recept

Fižolova lazanja ali pašta fižol – recept

Pašto fižol v obliki mineštre poznamo kot eno najbolj razširjenih jedi na Krasu in v okolici. Kot je znano, pa se v obmejnih območjih pozna vpliv bližnje Italije, od koder so v naše kraje prišle testenine. Sprva v obliki blekov, kasneje pa tudi drugačnih oblik. Otroci so v projektu Kuhnapato povezali dediščino z lokacijo, sezono in lastno domišljijo ter pripravili okusno jed.

Sestavine:

Testo:

  • 23 dag moke
  • 2 jajci
  • manjši šopek peteršilja
  • žlica oljčnega olja
  • Polnilo:
  • 20 dag suhega fižola
  • šopek kraškega šetraja
  • jušna zelenjava
  • solni cvet, poper

Nadev:

  • 2 kožarici (tudi krotegin – posebna vrsta klobase, ki poleg svinjskega mesa in špeha vsebuje tudi zmleto svinjsko kožo)
  • 2 žlici masla
  • 1 gomolj zelene
  • 1 večji korenček
  • solni cvet

Priprava:

Peteršilj z oljčnim oljem spasiramo v gladko zmes, dodamo jajci in moko ter zamesimo gladko testo. Pregnetemo na pomokani deski in po potrebi dodamo moko, da se testo ne prijema. Pokrijemo in na sobni temperaturi pustimo počivati pol ure. Nato testo razvaljamo na višino 2 mm in razrežemo na velikost pekača. Vsakega posebej na hitro (2 minuti) pokuhamo v slanem kropu in nato prelijemo z mrzlo vodo. V nadaljevanju bomo to imenovali pašta.

Namočen fižol skuhamo skupaj z jušno zelenjavo v šetrajevem čaju (vodi, v kateri smo kuhali šetraj).

Odcedimo, odstranimo vejice šetraja, zmešamo s paličnim mešalnikom in po potrebi dodajamo juho, če je zmes pregosta.

Kožarici kuhamo dobro uro, nato meso vzamemo iz ovoja in ga razdrobimo. Zeleno olupimo, narežemo in skuhamo v slanem kropu do mehkega. Spasiramo in zmešamo s koščki klobase, maslom in naribanim korenčkom.

Globlji pekač premažemo z maslom in dno prekrijemo s pašto. Nanjo namažemo plast s kožarico, ki jo premažemo s fižolovo maso in ponovno pokrijemo s testom. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo sestavin.Zgornjo plast zaključimo s pašto in oblijemo z razredčeno fižolovo kremo.

Pečemo 40 minut na temperaturi 180 stopinj.

Recept in foto: Kuhnapato


Sorodni recepti

Bovški krafi - recept

  • Sestavine: Testo: 750 g moke 7,5 dl vrele vode 60 g olja 30 g soli Nadev: 350 g suhih hrušk tepk (kloc) 50 g piškotnih drobtin 200 g jabolčne čežane 50 g v rumu namočenih rozin 50 g sladkorja pol…

  • Več...

Mirenski praznični štrukelj - recept

  • Sestavine: Testo: 25 dag moke 4 žlice sladkorja 1 jajce voda po potrebi Nadev: 20 dag mletih mandljev 20 dag rozin 20 dag lipovega medu 1 dl ruma limonina lupinica, cimet Preliv: 2 žlici masla 2 žlici medu Priprava: Zamesi…

  • Več...

Kruhov narastek z jabolki in orehi - recept

  • Sestavine: 600 g jabolk 100 g regratovega ali hojevega medu 5 dag mletih orehov sok 1 limone 350 g belega kruha 2,5 dl sladke smetane sol, cimet Priprava: Jabolka olupimo in narežemo na tanke rezine. Zmešamo jih z medom, cimetom…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem