Fižolova lazanja ali pašta fižol – recept

Fižolova lazanja ali pašta fižol – recept
  • Čas priprave:120 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Pašto fižol v obliki mineštre poznamo kot eno najbolj razširjenih jedi na Krasu in v okolici. Kot je znano, pa se v obmejnih območjih pozna vpliv bližnje Italije, od koder so v naše kraje prišle testenine. Sprva v obliki blekov, kasneje pa tudi drugačnih oblik. Otroci so v projektu Kuhnapato povezali dediščino z lokacijo, sezono in lastno domišljijo ter pripravili okusno jed.

Sestavine:

Testo:

  • 23 dag moke
  • 2 jajci
  • manjši šopek peteršilja
  • žlica oljčnega olja
  • Polnilo:
  • 20 dag suhega fižola
  • šopek kraškega šetraja
  • jušna zelenjava
  • solni cvet, poper

Nadev:

  • 2 kožarici (tudi krotegin – posebna vrsta klobase, ki poleg svinjskega mesa in špeha vsebuje tudi zmleto svinjsko kožo)
  • 2 žlici masla
  • 1 gomolj zelene
  • 1 večji korenček
  • solni cvet

Priprava:

Peteršilj z oljčnim oljem spasiramo v gladko zmes, dodamo jajci in moko ter zamesimo gladko testo. Pregnetemo na pomokani deski in po potrebi dodamo moko, da se testo ne prijema. Pokrijemo in na sobni temperaturi pustimo počivati pol ure. Nato testo razvaljamo na višino 2 mm in razrežemo na velikost pekača. Vsakega posebej na hitro (2 minuti) pokuhamo v slanem kropu in nato prelijemo z mrzlo vodo. V nadaljevanju bomo to imenovali pašta.

Namočen fižol skuhamo skupaj z jušno zelenjavo v šetrajevem čaju (vodi, v kateri smo kuhali šetraj).

Odcedimo, odstranimo vejice šetraja, zmešamo s paličnim mešalnikom in po potrebi dodajamo juho, če je zmes pregosta.

Kožarici kuhamo dobro uro, nato meso vzamemo iz ovoja in ga razdrobimo. Zeleno olupimo, narežemo in skuhamo v slanem kropu do mehkega. Spasiramo in zmešamo s koščki klobase, maslom in naribanim korenčkom.

Globlji pekač premažemo z maslom in dno prekrijemo s pašto. Nanjo namažemo plast s kožarico, ki jo premažemo s fižolovo maso in ponovno pokrijemo s testom. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo sestavin.Zgornjo plast zaključimo s pašto in oblijemo z razredčeno fižolovo kremo.

Pečemo 40 minut na temperaturi 180 stopinj.

Recept in foto: Kuhnapato

Fižolova lazanja ali pašta fižol – recept
Ocenite stran


Sorodni recepti

Enostavna potica – recept

  • Sestavine: Testo: 600 g moke 30 g kvasa, 2 dcl mleka izbrana kakovost Slovenija, 140 g sladkorja, 140 g masla izbrana kakovost Slovenija, 4 rumenjaki, 1 vanilijev sladkor, Lupinica 1 limone Žlička soli Orehov nadev: 1 dcl toplega mleka izbrana…

  • Več...

Pirin kruh brez kvasa – recept

  • Sestavine:450 g pirine moke2 zvrhani žlički sode bikarbone1 zvrhana žlička soli3,5 dl tekočega jogurta Izbrana kakovost Slovenije2 dl gazirane mineralne vodePol dl bučnega ali oljčnega oljaPo želji lahko dodamo tudi 2 žlici semen po lastni izbiriPriprava:Najprej enostavno zmešamo mokre sestavine,…

  • Več...

Hitri pustni krofi – recept

  • Sestavine:250 g gladke moke tip 500250 g ostre moke2,5 dag svežega kvasa2,5 dcl mlačnega mleka izbrana kakovost0,5 dcl olja4 rumenjaki1 žlica kisle smetane izbrana kakovost1 vanilin sladkorpol žličke soli30 g rjavega sladkorja3 žličke rumanastrgana lupinica ene limonepotrebujemo še marelično marmelado…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem