Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
Obvestilo za zbirni obračun prispevka - aplikacija EZPP.  Preberite več >

Bučni kolač – recept

Domači okusni bučni kolač s prelivom 28.10.2020

Sestavine:

  • 170 g bučnega pireja
  • 2 jajci
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 200 g rjavega sladkorja
  • 250 g moke
  • 1 žlička cimeta
  • 1/2 žličke muškatnega oreščka
  • 1/2 žličke mletih klinčkov
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 1/2 žličke soli
  • 1/2 žličke vaniljevega ekstrakta
  • 115 g masla Izbrana kakovost Slovenija
  • 115 g kremnega sira Izbrana kakovost Slovenija
  • 200 g pinjenca
  • 1 jedilna žlica mleka
  • pol žličke ingverja v prahu

Priprava:

Pečico segrejemo na 190 stopinj, namastimo pekač za kolač ter ga pomokamo. Nato v posodi zmešamo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, sol, ingver, cimet, muškatni orešček in klinčke.

V drugi posodi umešamo maslo in rjavi sladkor, da nastane gladka rjava zmes. Mešamo približno 2 do 3 minute ter dodamo jajca in še enkrat premešamo.

Upočasnimo mikser ter izmenjajoče dodajamo mešanico moke in pinjenec, dokler ne nastane gladka zmes.

V maso vmešamo bučni pire, dobro premešamo in maso prelijemo v model.

Bučni kolač pečemo 55 minut, nato pa ga pustimo počivati 30 minut, da se ohladi.

Za glazuro v posodi stepemo kremni sir, vaniljo in sladkor v prahu ter dodamo mleko, da tekstura postane podobna jogurtu. Nato prelijemo čez hladen kolač, nekaj minut počakamo in postrežemo.

Recept povzet po: Odprta kuhinja

Komentarji na “Bučni kolač – recept”:

  1.  Zdi se mi popolnoma neprimerno, da se poleg bučnega kolača, ki je narejen iz pireja ali iz sort oranžno mesnatih buč ali pa iz sort muškatnih buč, na zgornji fotografiji pojavi OKRASNA BUČKA. Bučni pireji, ki se uporabljajo za tovrstna peciva nikakor niso narejeni iz vrst NAVADNIH buč, kamor spadajo tudi okrasne buče. Okrasne buče pa lahko vsebujejo “grenčino” kukurbitacin!!!, niso za uživanje, temveč za okras. Pri bučah je pomembno katere vrste oz. sorte so za kaj primernejše, kar se tiče kulinarike. Zato je potrebno potrošnike pravilno informirat.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Bučna juha – recept

  • Čas priprave: 30-40 min
    • #
    • #
    • #
  • Enostavna za pripravo bo bučna juha popestrila vaš jedilnik tako z okusom, kot tudi z barvami Sestavine: 1 kg očiščene buče – hokaido (pri tej sorti lahko uporabimo tudi lupino) 1 čebula strok česna lovorjev list muškatni orešček 1 dl smetane za kuhanje Izbrana…

  • Več...

Bučni zavitek - recept

  • Čas priprave: 75 min
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: jabolka jedilna buča sladkor surovo maslo cimet muškatni oreh limona drobtine bučno seme zavitek listnatega testa jajce Priprava: Testo otajamo in razvaljamo. Olupljeno in očiščeno bučo in jabolka naribamo in sladkamo. Začinimo z limoninim sokom in skorjico, s cimetom…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem