Bučni kolač – recept | Buče, Zelenjava | Recepti
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Bučni kolač – recept

5/5 - (1 vote)
Domači okusni bučni kolač s prelivom

Sestavine:

  • 170 g bučnega pireja
  • 2 jajci
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 200 g rjavega sladkorja
  • 250 g moke
  • 1 žlička cimeta
  • 1/2 žličke muškatnega oreščka
  • 1/2 žličke mletih klinčkov
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 1/2 žličke soli
  • 1/2 žličke vaniljevega ekstrakta
  • 115 g masla Izbrana kakovost Slovenija
  • 115 g kremnega sira Izbrana kakovost Slovenija
  • 200 g pinjenca
  • 1 jedilna žlica mleka
  • pol žličke ingverja v prahu

Priprava:

Pečico segrejemo na 190 stopinj, namastimo pekač za kolač ter ga pomokamo. Nato v posodi zmešamo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, sol, ingver, cimet, muškatni orešček in klinčke.

V drugi posodi umešamo maslo in rjavi sladkor, da nastane gladka rjava zmes. Mešamo približno 2 do 3 minute ter dodamo jajca in še enkrat premešamo.

Upočasnimo mikser ter izmenjajoče dodajamo mešanico moke in pinjenec, dokler ne nastane gladka zmes.

V maso vmešamo bučni pire, dobro premešamo in maso prelijemo v model.

Bučni kolač pečemo 55 minut, nato pa ga pustimo počivati 30 minut, da se ohladi.

Za glazuro v posodi stepemo kremni sir, vaniljo in sladkor v prahu ter dodamo mleko, da tekstura postane podobna jogurtu. Nato prelijemo čez hladen kolač, nekaj minut počakamo in postrežemo.

Recept povzet po: Odprta kuhinja

Komentarji na “Bučni kolač – recept”:

  1.  Zdi se mi popolnoma neprimerno, da se poleg bučnega kolača, ki je narejen iz pireja ali iz sort oranžno mesnatih buč ali pa iz sort muškatnih buč, na zgornji fotografiji pojavi OKRASNA BUČKA. Bučni pireji, ki se uporabljajo za tovrstna peciva nikakor niso narejeni iz vrst NAVADNIH buč, kamor spadajo tudi okrasne buče. Okrasne buče pa lahko vsebujejo “grenčino” kukurbitacin!!!, niso za uživanje, temveč za okras. Pri bučah je pomembno katere vrste oz. sorte so za kaj primernejše, kar se tiče kulinarike. Zato je potrebno potrošnike pravilno informirat.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Bučni polpeti – recept

  • Bodimo pozorni, da hrane ne zavržemo. Bučni polpeti so okusni tudi hladni, zato jih lahko shranite za pozneje ali si jih pripravite celo kot zdravo malico za v službo.Sestavine:500 g bučk1 manjša čebula2 stroka česna100 g ovsene moke (ali katere…

  • Več...

Ocvrti bučni cvetovi – recept

  • Sestavine:20 bučkinih cvetov100 g jedilnega škroba80 g ostre moke1 jajce2 dl mineralne vodeSol, poperOlje za cvrtjePriprava:V skodelici zmešamo moko, sol in poper ter z mešanico potresemo bučkine cvetove. Pripravimo škrobno mešanico tako, da škrobu dodamo jajce ter mu postopoma dodajamo…

  • Več...

Poletna solata z redkvicami in jajcem – recept

  • Sestavine:1 glava sezonske zelene solaterukolaredkvice2 trdo kuhani jajcisol, poperolivno oljejabolčni kisPriprava:Zeleno solato operemo in natrgamo na koščke. Zamešamo jo z rukolo in razprostremo po skledi. Na vrh dodamo na tanko narezane kolute redkvice in narezano trdo kuhano jajce.V posodici zamešamo…

  • Več...

EKO pečen krompir z rožmarinom – recept

  • Sestavine:700 g krompirja4 žlice olja2 vejici rožmarinasol in poperVse sestavine so ekološke.Priprava:Rožmarin temeljito operemo, osušimo in osmukamo lističe. Krompir pod tekočo vodo temeljito operemo, osušimo in po dolžini prerežemo na pol.Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija ter vanjo postavimo krompir,…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem