Domače maslo - recept | Maslo, Mleko, Tradicionalna jed |
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Domače maslo – recept

4.8/5 - (10 votes)
Domače maslo
  • Čas priprave:15 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Zgodi se, da v zadnjem hipu ugotovite, da imate v hladilniku premalo masla. Lahko pa se zgodi tudi, da vam ostaja sladka smetana. Ta preverjeni recept nam je posredovala Marjana Marodi, soavtorica vsebin na strani oblizniprste.si. Priporočamo vam, da posegate po lokalno pridelani sladki smetani, ki jo v trgovinah prepoznate po oznaki Izbrana kakovost.

Sestavine

  • 750 ml sladke smetane z vsaj 36 odstotkov mlečne maščobe
  • pol litra ledene vode

Sestavine zadoščajo za izdelavo 280 gramov masla.

Postopek

V mešalni posodi stepamo sladko smetano. Ta se sprva strdi, nato pa se začne izločati tekočina. To je pinjenec, ki ga precedite in shranite.

Nastali kepi masla prilijemo 250 ml ledene vode in ponovno mešamo. Vodo odlijemo in dobljeni kepi prilijemo preostalo ledeno vodo. Nazadnje maslo mešamo z lopatico in ponovno odcedimo. Morebiten preostanek vode izstisnemo še z rokami, nato pa ga poljubno oblikujemo, preložimo v skodelico in ohladimo. Po želji dodamo tudi sol ali zelišča.

Pinjenec je stranski produkt pri izdelavi masla in velja kot hranilni napitek in je prijetnega in osvežilnega okusa. Svež je lahko prebavljiv, pri uživanju pa mu lahko dodamo sadje. Lahko ga uporabimo tudi pri peki in kuhanju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Skutini štruklji

  • https://www.youtube.com/watch?v=j_9wPSXZb7M Skutini štruklji so ena od slovenskih posebnosti, ki jo lahko pripravite kar doma. Najboljši skutini štruklji so narejeni iz slovenskega mleka, ki ga prepoznate po oznaki »izbrana kakovost – Slovenija«. Še posebej okusni bodo, če kot nadev uporabite kar…

  • Več...

Skutino pecivo

  • Skutino pecivo je okusna in lahka sladica, ki se prileže k vsaki jedi. Pecivo je izredno sočno in nasitno, zato ga lahko zaužijete tudi kot malico. Priporočamo, da skutino pecivo hranite v hladilniku in ga porabite v nekaj dneh. Pri…

  • Več...

Skuta

  • Doma pripravljena ali tako imenovana domača skuta vas bo navdušila s polnim okusom, dodatna prednost pa je, da v njej ne bo nobenih dodatkov, ojačevalcev okusa ali sladkorjev, ki se sicer pogosto znajdejo v kupljenih izdelkih. Bodite pozorni, da za…

  • Več...

Medenjaki – recept

  • Medenjaki sodijo v prednovoletni čas. V mnogih domišljijskih svetovih hišica iz medenega testa prikazuje praznično vzdušje in pričakovanje praznikov. Sestavine: 600 g moke 200 g sladkorja 200 g medu 150 g mehkega masla Izbrana kakovost Slovenija 3 jajca 2 poravnani žlički…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem