Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Domače maslo – recept

4.8/5 - (10 votes)
Domače maslo 26.8.2020
  • Čas priprave:15 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Zgodi se, da v zadnjem hipu ugotovite, da imate v hladilniku premalo masla. Lahko pa se zgodi tudi, da vam ostaja sladka smetana. Ta preverjeni recept nam je posredovala Marjana Marodi, soavtorica vsebin na strani oblizniprste.si. Priporočamo vam, da posegate po lokalno pridelani sladki smetani, ki jo v trgovinah prepoznate po oznaki Izbrana kakovost.

Sestavine

  • 750 ml sladke smetane z vsaj 36 odstotkov mlečne maščobe
  • pol litra ledene vode

Sestavine zadoščajo za izdelavo 280 gramov masla.

Postopek

V mešalni posodi stepamo sladko smetano. Ta se sprva strdi, nato pa se začne izločati tekočina. To je pinjenec, ki ga precedite in shranite.

Nastali kepi masla prilijemo 250 ml ledene vode in ponovno mešamo. Vodo odlijemo in dobljeni kepi prilijemo preostalo ledeno vodo. Nazadnje maslo mešamo z lopatico in ponovno odcedimo. Morebiten preostanek vode izstisnemo še z rokami, nato pa ga poljubno oblikujemo, preložimo v skodelico in ohladimo. Po želji dodamo tudi sol ali zelišča.

Pinjenec je stranski produkt pri izdelavi masla in velja kot hranilni napitek in je prijetnega in osvežilnega okusa. Svež je lahko prebavljiv, pri uživanju pa mu lahko dodamo sadje. Lahko ga uporabimo tudi pri peki in kuhanju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Domača jabolčna pita – recept

  • Sestavine Testo: 350  gramov moke pol pecilnega praška 1 vanili sladkor 120 gramov sladkorja v prahu 150 gramov masla izbrana kakovost Slovenija 2 rumenjaka 4 žlice kisle smetane izbrana kakovost Slovenija Moko in pecilni prašek presejemo, dodamo zmehčano maslo, sladkor…

  • Več...

Domač kruh – osnovni recept

  • Sestavine:1 kg bele moke2 žlički soli0,5 dl olja0,5 l tople vodeZa kvasec: 1 dl mleka, 1 žlica sladkorja, 1,5 kocke kvasa (63 g)Priprava:V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino nasujemo sladkor. Nanj nadrobimo kvas in pustimo na toplem,…

  • Več...

Belokranjska pogača – tradicionalni recept

  • Naša tradicionalna jed Belokranjska pogača, je zaščitena kot evropska shema kakovosti »zajamčena tradicionalna posebnost«, zato sta zanjo zelo natančno določena priprava in tudi končni videz. Sestavine: 500 g mehke bele moke 3 dcl mlačne vode 2 kavni žlički soli 20…

  • Več...

Pražen krompir - recept

  • Čas priprave: 60 min
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 80 dag krompirja 1/2 dl olja (še boljša je svinjska mast) 8 dag čebule sol in poper po okusu Priprava: Neolupljen krompir kuhamo iz mrzle vode in zavremo. Čas kuhanja je odvisen od velikosti gomoljev, krompir pa je dovolj…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem