Domače maslo - recept | Maslo, Mleko, Tradicionalna jed |

Domače maslo – recept

4.8/5 - (10 votes)
Domače maslo
  • Čas priprave:15 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Zgodi se, da v zadnjem hipu ugotovite, da imate v hladilniku premalo masla. Lahko pa se zgodi tudi, da vam ostaja sladka smetana. Ta preverjeni recept nam je posredovala Marjana Marodi, soavtorica vsebin na strani oblizniprste.si. Priporočamo vam, da posegate po lokalno pridelani sladki smetani, ki jo v trgovinah prepoznate po oznaki Izbrana kakovost.

Sestavine

  • 750 ml sladke smetane z vsaj 36 odstotkov mlečne maščobe
  • pol litra ledene vode

Sestavine zadoščajo za izdelavo 280 gramov masla.

Postopek

V mešalni posodi stepamo sladko smetano. Ta se sprva strdi, nato pa se začne izločati tekočina. To je pinjenec, ki ga precedite in shranite.

Nastali kepi masla prilijemo 250 ml ledene vode in ponovno mešamo. Vodo odlijemo in dobljeni kepi prilijemo preostalo ledeno vodo. Nazadnje maslo mešamo z lopatico in ponovno odcedimo. Morebiten preostanek vode izstisnemo še z rokami, nato pa ga poljubno oblikujemo, preložimo v skodelico in ohladimo. Po želji dodamo tudi sol ali zelišča.

Pinjenec je stranski produkt pri izdelavi masla in velja kot hranilni napitek in je prijetnega in osvežilnega okusa. Svež je lahko prebavljiv, pri uživanju pa mu lahko dodamo sadje. Lahko ga uporabimo tudi pri peki in kuhanju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Skutni štruklji z orehi in medenim prelivom - recept

  • Čas priprave: 40
    • #
    • #
    • #
  • Izberite sestavine lokalnega porekla Skutini štruklji bodo najboljši, če izberete sestavine slovenskega porekla. Najbližje ponudnike moke, medu, orehov, mleka in jajc lahko najdete na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane. Sestavine: Testo: 30 dag moke 0,5 dl mlačne vode 0,25 dl…

  • Več...

Belokranjska pogača – tradicionalni recept

  • Naša tradicionalna jed Belokranjska pogača, je zaščitena kot evropska shema kakovosti »zajamčena tradicionalna posebnost«, zato sta zanjo zelo natančno določena priprava in tudi končni videz. Sestavine: 500 g mehke bele moke 3 dcl mlačne vode 2 kavni žlički soli 20…

  • Več...

Repjača – recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Jed sodi med posebnosti severovzhodnega dela Slovenije in je tako, kot marsikatera, dobila ime po nadevu, ki ga je pogojeval letni čas, običaj ali razpoložljivost. Na jedilniku je bila predvsem ob dnevu mrtvih. Njena sorodnica je tikvača, ki so jo…

  • Več...

Bider - recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 50 dag pšenične moke 3dl toplega mleka pol kocke kvasa 5 dag masti 3 žlice sladkorja 3 jajca ščepec soli 10 dag rozin žlica sladkorja v prahu Priprava: Pripravimo kvasec in ko narase, ga zmešamo s sladkorjem, mastjo in…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem