Slovenski in hrvaški čebelarji skupaj za zaščito živila »Istrski med/Istarski med« | Čebelarstvo, Med | Zgodbe o naši super hrani

Slovenski in hrvaški čebelarji skupaj za zaščito živila »Istrski med/Istarski med«

Slovenski čebelarji iz Obalno čebelarskega društva Koper so skupaj s hrvaškimi čebelarji iz Istre pripravili vlogo za zaščito medu z imenom Istrski med/Istarski med. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS ga je prehodno nacionalno zaščitilo z zaščiteno označbo porekla.

Slovenija in Hrvaška bosta na Evropsko komisijo poslali skupno vlogo za registracijo Istrskega medu/Istarskog meda pri Evropski komisiji. Ime Istrski med/Istarski med je namreč trenutno zaščiteno na območju Slovenije in Hrvaške, obe državi pa bosta na Evropsko komisijo poslali skupno vlogo za registracijo tega živila. Po uspešni registraciji bo ime Istrski med/Istarski med zaščiteno na celotnem ozemlju Evropske unije.

V čem je Istrski med/Istarski med poseben?

Prideluje se lahko samo na območju slovenske in hrvaške Istre, ki v Sloveniji zajema območje primorskih občin Koper, Izola, Piran in Ankaran, območje proizvodnje na Hrvaškem pa Istrski polotok s pripadajočimi otoki v Istrski županiji, območje občin Opatija, Lovran, Mošćenička Draga in Matulji, otoka Cres in Lošinj s pripadajočimi manjšimi otoki Unije, Ilovik, Susak, Vele Srakane ter nizom manjših nenaseljenih otokov.

V vzorcih cvetličnega medu z območja Istre so ugotovljena prisotnost cvetnega prahu več kot 110 rastlinskih vrst.

Vrste Istrskega medu/Istarskog meda so:

  • med iz akacije,
  • med iz žajblja,
  • med iz kostanja,
  • lipov med,
  • med iz šetraja,
  • cvetlični med in
  • gozdni med.

Tudi pakiranje mora potekati na območju Istre

Poleg pridelave mora na tem geografskem območju potekati tudi pakiranje Istrskega medu/Istarskog meda. Pakiran Istrski med/Istarski med je označen z enotnim znakom v obliki kapljice medu.

Logotipa Istrski med / istarski med

Sorodni članki

Naš super med

Med razvrščamo glede na geografski ali botanični izvor. Na domačih tleh pa prepletenost različnih podnebij in geografska razgibanost ustvarjata edinstvene pogoje za pridelavo medu, zato lahko pri nas najdemo veliko število različnih vrst medu. Med izdelujejo čebele, v naših krajih…

Več...

Dan sajenja medovitih rastlin 2023

V soboto, 25. marca 2023, bo na pobudo Čebelarske zveze Slovenije že drugič izveden dan sajenja medovitih rastlin. Cilj akcije je, da Evropejci stopimo skupaj in da posadimo čim več medovitih rastlin. Medovite rastline so izjemnega pomena za našo prihodnost,…

Več...

Skrbimo za čebele, posadimo medovite rastline

Pomlad je pravi čas, da krepimo svoje zdravje s številnimi čebeljimi izdelki, z žličko medu na dan in včasih še s propolisom. Za večjo odpornost zaužijemo tudi matični mleček. Vse to so čebelji pridelki, za katere so preko leta pridno…

Več...

Svetovni dan čebel letos posebej nagovarja mlade

Vsebina Danes v Sloveniji in po vsem svetu že petič obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) razglasila 20. decembra 2017. Leto 2022 je evropsko leto mladih, zato je osrednja tematika letošnjega svetovnega dne…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem