Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
Izdaja odločb za plačilo prispevka za promocijo v sektorju sadja za leto 2020.  Preberite več >

Slovenski in hrvaški čebelarji skupaj za zaščito živila »Istrski med/Istarski med«

Slovenski čebelarji iz Obalno čebelarskega društva Koper so skupaj s hrvaškimi čebelarji iz Istre pripravili vlogo za zaščito medu z imenom Istrski med/Istarski med. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS ga je prehodno nacionalno zaščitilo z zaščiteno označbo porekla.

Slovenija in Hrvaška bosta na Evropsko komisijo poslali skupno vlogo za registracijo Istrskega medu/Istarskog meda pri Evropski komisiji. Ime Istrski med/Istarski med je namreč trenutno zaščiteno na območju Slovenije in Hrvaške, obe državi pa bosta na Evropsko komisijo poslali skupno vlogo za registracijo tega živila. Po uspešni registraciji bo ime Istrski med/Istarski med zaščiteno na celotnem ozemlju Evropske unije.

V čem je Istrski med/Istarski med poseben?

Prideluje se lahko samo na območju slovenske in hrvaške Istre, ki v Sloveniji zajema območje primorskih občin Koper, Izola, Piran in Ankaran, območje proizvodnje na Hrvaškem pa Istrski polotok s pripadajočimi otoki v Istrski županiji, območje občin Opatija, Lovran, Mošćenička Draga in Matulji, otoka Cres in Lošinj s pripadajočimi manjšimi otoki Unije, Ilovik, Susak, Vele Srakane ter nizom manjših nenaseljenih otokov.

V vzorcih cvetličnega medu z območja Istre so ugotovljena prisotnost cvetnega prahu več kot 110 rastlinskih vrst.

Vrste Istrskega medu/Istarskog meda so:

  • med iz akacije,
  • med iz žajblja,
  • med iz kostanja,
  • lipov med,
  • med iz šetraja,
  • cvetlični med in
  • gozdni med.

Tudi pakiranje mora potekati na območju Istre

Poleg pridelave mora na tem geografskem območju potekati tudi pakiranje Istrskega medu/Istarskog meda. Pakiran Istrski med/Istarski med je označen z enotnim znakom v obliki kapljice medu.

Logotipa Istrski med / istarski med

Sorodni članki

Del učnih vsebin bo v petek posvečen slovenski hrani

V petek bodo učenci v okviru dneva slovenske hrane del pouka namenili vsebinam o pomenu slovenske hrane. Na novinarski konferenci so bili predstavljeni ključni poudarki in kratek opis desetletne poti Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Dan slovenske hrane se je v preteklih…

Več...

Med v kulinariki

Med v kulinariki dvigne in obogati aromo ter se poleg sladic poda širokemu naboru jedi. Koristne nasvete glede uporabe medu v kuhi sta nam zaupala profesionalna kuharja Marko Pavčnik in Uroš Štefelin, predstavljamo pa tudi dve tudi e-knjigi z recepti…

Več...

Svetovni dan čebel letos pod sloganom ”Angažiraj se za čebele” ali “Bee Engaged”

Dest nasvetov, kaj lahko naredimo za čebele in s tem zase, je ob letošnjem svetovnem dnevu čebel objavila Organizacija ZN in FAO. Glavni namen svetovnega dne čebel, ki ga bo 20. maja že četrto leto zapored na pobudo Sloveije beležil…

Več...

Skrbimo za čebele, posadimo medovite rastline

V času nevarnosti za obolenja krepimo svoje zdravje s številnimi čebeljimi izdelki, z žličko medu na dan in včasih še s propolisom. Za večjo odpornost zaužijemo tudi matični mleček. Vse to so čebelji pridelki, za katere so preko leta pridno…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem