Članki Archive | Page 36 of 46 | Naša super hrana

clanek

Po mnenju Zveze potrošnikov imamo potrošniki pravico vedeti

Ali ste vedeli, da imate kot potrošnik pravico, da od mesarja, ki vam odreže kos svežega mesa, zahtevate informacijo o tem, kje je bila žival skotena, vzrejena in kje je bilo meso ? Naj vam ne bo nerodno vprašati, od ...

Meso najvišje kakovosti

Meso je na seznamu vsejedcev eno glavnih živil redne prehrane. Sodi med glavne vire beljakovin, zato je pomembno, da je ta vir kakovosten. Raziskave pokažejo, da so razlike v kakovosti mesa, ki izvira iz intenzivne ali proste reje, ogromne. Meso ...

Kaj o vašem krožniku pravi statistika?

Slovenci jemo vse več zelenjave, medtem ko samooskrba z zelenjavo v Sloveniji zadnjih petnajst let peša. Samooskrba z mesom je visoka, vendar nekoliko upadla, na področju mleka pa smo še vedno visoko samooskrbni, kažejo nedavno objavljeni podatki republiškega statističnega urada ...

Kakšnega izvora je meso v slovenskih gostilnah?

Slovenci pridelujemo zelo kakovostno meso. Kljub temu v gostilnah na krožnik velikokrat dobimo meso nekakovostne pridelave, iz držav, kjer uporabljajo velike odmerke antibiotikov v živinoreji. Označevanje izvora mesa v gostilnah v Sloveniji pa za zdaj ni obvezno, čeprav potrošnike poreklo ...

Za več kakovostne lokalne hrane v javnih zavodih

Pogosto merilo pri javnem naročanju hrane je cena. Hrana v šolah, vrtcih, bolnišnicah in domovih za ostarele je zato lahko dvomljive kakovosti. Malokdo ve, da so se že pred časom pravila igre pri javnih naročilih nekoliko spremenila. Vaš otrok lahko ...

Ajda – skromna brezglutenska prijateljica slovenskega naroda

Kako ajda že stoletja služi Slovencem in zakaj je najbolj zdravo uživati prav domačo? Redki so tako zvesti in koristen prehranski sopotniki, kot je našemu narodu že stoletja ajda. Ime izhaja iz staronemške besede Heide (ajd ali pogan), ker naj ...

Kateri pa je vaš najljubši slovenski sir?

Mleko je idealna hrana. Mleko vsebuje vsa življenjsko pomembna hranila in ga lahko vključimo v vsako dieto. Eden najbolj priljubljenih mlečnih izdelkov je sir. Ni treba, da je geografsko zaščiten, da bi bil zdrav in dobrega okusa. Poglejmo, kateri so ...

Od kozmetike iz kozjega mleka do sira s konopljinimi vršički

Časnik Finance je na tretjem Agrobiznisu razglasil naslednjo generacijo najboljših agroživilskih podjetnikov v državi V duhu pozitivnih zgodb in tehnoloških inovacij je prejšnji četrtek potekala tretja letna konferenca portala Agrobiznis. Gre za projekt, s katerim želi časnik Finance prispevati svoj ...

Zelene zabojčke kupujejo pošteni ljudje

Sedem let delovanja, vsak teden med dvesto in tristo dostavljenih zabojčkov, okrog tristo tisoč evrov prometa na leto … To so prav gotovo lepi dosežki za nekaj, kar se je začelo kot popoldanski konjiček. Zeleni zabojček danes redno sodeluje z ...

Gospodinjenje na ekološko osveščen način

Kar je ekološko, ni nujno drago. Z majhnimi spremembami v smeri varovanja okolja lahko veliko naredite tudi za svojo denarnico. Začnite v tistem delu doma, kjer nastaja največ odpadka in s tem možnosti za izboljšave – v svoji kuhinji. Ali ...

Vroč, pekoč in noro žgoč – takšen pač je čili

»300 skovilov, kako peče!« Takole bi lahko vzkliknil nekdo, ki je pravkar pojedel čili s pekočnostjo 300 skovilov. Ampak to ni še nič. Lestvica čilijeve jakosti se razteza od nič do dva milijona skovilov. Seveda obstajajo različno pekoče vrste čilija. ...

Namesto v trgovino h kmetu po zabojček

Če bi radi vsak dan jedli izključno lokalno hrano, lahko “najamete” svojega kmeta. Kako stvar deluje? Vsak teden se k njemu odpravite po zabojček sveže sezonske zelenjave ali sadja. Tak sistem v Sloveniji obstaja od leta 2011. Imenuje se partnersko ...

Domači jogurt – okus, ki prepriča

V zadnjih letih je mogoče na policah slovenskih trgovin vse pogosteje uzreti jogurte domačih proizvajalcev, ki zastopajo različne slovenske pokrajine in okuse. Domiselna mešanica receptov in tradicionalnih postopkov klasične ter ekološke pridelave je značilnost lokalnih pridelovalcev in proizvajalcev, ki s ...

“Naših proizvodov ni prav nič sram, da so zrasli v zemlji!”

Pogovor z Robertom Fakinom, direktorjem KZ Agraria Še leta 2012 ste imeli v zadrugi približno devet milijonov evrov letnega prometa, leta 2015 pa že kar štirinajst in pol. Letos imate za zdaj osemodstotno rast, lani kar sedemnajstodstotno. Kako vam je ...

PRIPRAVE NA SKUPNO PROMOCIJO KMETIJSKIH IN ŽIVILSKIH PROIZVODOV V POLNEM TEKU

Se spomnite TV oglasov: »Izberite mleko, ki ni prepotovalo na stotine kilometrov. Izberite hrano iz vaše bližine«? Ali pa radijskega oglasa: »V Sloveniji pojemo 35% manj sadja in zelenjave kot priporoča Svetovna zdravstvena organizacija. Pojejmo jabolko več. Uživajmo lokalno kakovost. ...

Biodinamika je način življenja

Ste vedeli, da je bila po načelih biodinamike pridelana hrana med rastjo deležna koncentrirane energije iz vesolja? Do tega naj bi ji po učenjih idejnega očeta biodinamike Rudolfa Steinerja pomagali posebni kompostni pripravki, skrbno izbrani glede na energetski profil posamezne ...

Podajte se na pot kulinaričnih doživetij

Ena najmočnejših kart, na katero stavi slovenska turistična ponudba, je aktivno preživljanje prostega časa. Ko to povežemo z gastronomijo, je dan za turista, domačega ali tujega, praktično popoln. Tak obiskovalec se bo zadovoljen vrnil domov, kjer bo svojo vinsko-kulinarično dogodivščino ...

Slovenska vina so odlična!

Da je Slovenija izrazito vinorodna dežela, najbrž najbolje priča podatek, da je v register vpisanih kar 30.000 pridelovalcev grozdja in vina. Le-ti skupno obdelujejo 15.600 hektarjev vinogradov in so lani v register prijavili reci in piši 58 milijonov litrov vina. ...

Kaj jedo naši otroci?

Odrasli se dobro zavedamo, da sta rast in razvoj otrok močno odvisna od uravnotežene in zdrave hrane. Otroci pa, nasprotno, zelo radi posegajo po nezdravi hrani in niso ravno veliki ljubitelji sadja in zelenjave. Veliko otrok se spopada z boleznimi ...

“Mleko nas spremlja od rojstva do zrelih let”

Ena skodelica kravjega mleka je dovolj, da v telo vnesemo celo paleto vitaminov, mineralov in esencialnih maščobnih kislin, nujno potrebnih za življenje. Kljub temu pa se mleko v zadnjih letih velikokrat znajde na zatožni klopi: nam škodi ali koristi? Pogovarjali ...