Biodinamika je način življenja | Zgodbe o naši super hrani

Biodinamika je način življenja

Ste vedeli, da je bila po načelih biodinamike pridelana hrana med rastjo deležna koncentrirane energije iz vesolja? Do tega naj bi ji po učenjih idejnega očeta biodinamike Rudolfa Steinerja pomagali posebni kompostni pripravki, skrbno izbrani glede na energetski profil posamezne rastline. Kopriva naj bi tako prinašala energije Sonca, kamilica reprodukcijske energije Merkurja, regrat vitalne energije Jupitra in baldrijan življenjsko silo Saturna.

Certificirana biodinamična živila lahko tudi slovenski kupci kupijo pod blagovno znamko Demeter. Za doseganje predpisanih standardov se morajo Demetrovi kmetovalci strogo držati vrste zapovedi, kot so kolobarjenje namesto monokultur, uporaba kompostov namesto mineralnih gnojil in prepovedana uporaba gensko spremenjenih organizmov ter sintetičnih fitofarmacevtskih sredstev. “Od več kot 350 dodatkov, ki so dovoljeni v konvencionalni pridelavi, in 47, ki so dovoljeni v ekološki hrani, jih znamka Demeter dovoljuje samo 13,” pojasnjuje dr. Maja Kolar iz Združenja Demeter Slovenija.

Preparata iz roga

Namesto sintetičnih sredstev biodinamiki poleg zgoraj omenjenih kompostov izrabljajo tudi moč dveh posebnih preparatov za škropljenje. Poimenovali so ju gnoj iz roga in kremen iz roga. Kombinacija roga krave, ki je že telila, in kravjega gnoja oziroma kremenovega preparata pomaga preporoditi prst, tako da so mlade rastline optimalno oskrbljene s hranili in so zaradi tega tudi bolj odporne proti suši.

Biodinamika ni le znanost o sonaravnem načinu kmetovanja, temveč je tako način življenja kot tudi način dojemanja sveta. “Kmetijo pojmujemo kot organizem, katerega organi so njive, travniki, sadovnjaki, rastline, živali in človek. Ključno je, da ti organi delujejo kot harmonična celota,” strne izročilo biodinamike Maja Kolar.

Povpraševanje raste

Omenjena blagovna znamka se uporablja vedno več državah sveta. Slovenski biodinamični kmetje so združili moči v Združenju Demeter Slovenija, ki je polnopravni član krovne mednarodne organizacije Demeter International.

Biodinamične kmetije nosijo ekološki in Demetrov certifikat hkrati, v Združenju Demeter Slovenije pa so v zadnjih letih s posebnim zadovoljstvom zabeležili trend vključevanja kmetij z večjimi površinami in mladimi gospodarji. Z dviganjem stopnje ozaveščenosti prebivalstva se povečuje tudi povpraševanje po tovrstnih izdelkih.

Dražje, a ne zelo

Demetrove proizvode lahko kupci prepoznajo po značilnem logotipu, na voljo pa so na kmetijah, v nekaterih ekološko usmerjenih trgovinah, sem ter tja pa tudi na tržnicah. Izdelki so kakovosti primerno sicer nekoliko dražji, vendar ne toliko, kot bi marsikdo pričakoval.


Sorodni članki

Kaj jesti jeseni?

Sezonska hrana ima hranilno vrednost, prilagojeno letnemu času, prav tako pa je najbolj naravno pridelana. Tudi z zdravstvenega vidika je priporočljivo uživanje sezonske zelenjave in sadja iz lokalnega okolja, saj so običajno bolj optimalno dozoreli in imajo višjo biološko (hranilno)…

Več...

Kako shranjujemo gobe

Jedi iz svežih gob bodo gotovo pričarale najboljše okuse in največ zadovoljstva še tako zahtevnemu gurmanu. Vendar pa gobe lahko na različne načine in za različne priložnosti tudi shranimo. Gospodinje danes gobe posušijo, zamrznejo in vložije v kis ali olje.…

Več...

To so prejemniki odličij na sejmu AGRA 2024

62. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA, ki je potekal med 24. in 29. avgustom v Gornji Radgoni, je združil 1720 razstavljavcev iz 35 držav. Ob koncu dogodka so bila podeljena tudi prestižna priznanja za kakovost mesa in mesnih izdelkov, mleka, mlečnih…

Več...

Zakaj naj bodo lokalno pridelana jabolka in hruške stalnica v naši prehrani?

V Sloveniji jabolka in hruške že stoletja veljajo za osnovno živilo, ki ga najdemo v skoraj vsakem gospodinjstvu. Ko govorimo o izbiri sadja za vsakdanjo prehrano, bi morali dati prednost lokalno pridelanim jabolkom in hruškam. Lokalno pridelana jabolka in hruške…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem