Biodinamika je način življenja

Ste vedeli, da je bila po načelih biodinamike pridelana hrana med rastjo deležna koncentrirane energije iz vesolja? Do tega naj bi ji po učenjih idejnega očeta biodinamike Rudolfa Steinerja pomagali posebni kompostni pripravki, skrbno izbrani glede na energetski profil posamezne rastline. Kopriva naj bi tako prinašala energije Sonca, kamilica reprodukcijske energije Merkurja, regrat vitalne energije Jupitra in baldrijan življenjsko silo Saturna.

Certificirana biodinamična živila lahko tudi slovenski kupci kupijo pod blagovno znamko Demeter. Za doseganje predpisanih standardov se morajo Demetrovi kmetovalci strogo držati vrste zapovedi, kot so kolobarjenje namesto monokultur, uporaba kompostov namesto mineralnih gnojil in prepovedana uporaba gensko spremenjenih organizmov ter sintetičnih fitofarmacevtskih sredstev. “Od več kot 350 dodatkov, ki so dovoljeni v konvencionalni pridelavi, in 47, ki so dovoljeni v ekološki hrani, jih znamka Demeter dovoljuje samo 13,” pojasnjuje dr. Maja Kolar iz Združenja Demeter Slovenija.

Preparata iz roga

Namesto sintetičnih sredstev biodinamiki poleg zgoraj omenjenih kompostov izrabljajo tudi moč dveh posebnih preparatov za škropljenje. Poimenovali so ju gnoj iz roga in kremen iz roga. Kombinacija roga krave, ki je že telila, in kravjega gnoja oziroma kremenovega preparata pomaga preporoditi prst, tako da so mlade rastline optimalno oskrbljene s hranili in so zaradi tega tudi bolj odporne proti suši.

Biodinamika ni le znanost o sonaravnem načinu kmetovanja, temveč je tako način življenja kot tudi način dojemanja sveta. “Kmetijo pojmujemo kot organizem, katerega organi so njive, travniki, sadovnjaki, rastline, živali in človek. Ključno je, da ti organi delujejo kot harmonična celota,” strne izročilo biodinamike Maja Kolar.

Povpraševanje raste

Omenjena blagovna znamka se uporablja v 52 državah sveta. Slovenski biodinamični kmetje so združili moči v Združenju Demeter Slovenija, ki je polnopravni član krovne mednarodne organizacije Demeter International. Za redni nadzor strogih standardov sta pri nas zadolženi dve organizaciji, in sicer Kon-Cert in IKC Maribor.

Naša država se trenutno lahko pohvali z 41 biodinamičnimi kmetijami, živila s certifikatom Demeter pa pridelujejo na 255 hektarjih površine. Biodinamične kmetije nosijo ekološki in Demetrov certifikat hkrati, v Združenju Demeter Slovenije pa so v zadnjih letih s posebnim zadovoljstvom zabeležili trend vključevanja kmetij z večjimi površinami in mladimi gospodarji. Z dviganjem stopnje ozaveščenosti prebivalstva se povečuje tudi povpraševanje po tovrstnih izdelkih.

Dražje, a ne zelo

Demetrove proizvode lahko kupci prepoznajo po značilnem logotipu, na voljo pa so na kmetijah, v nekaterih ekološko usmerjenih trgovinah, sem ter tja pa tudi na tržnicah. Izdelki so kakovosti primerno sicer nekoliko dražji, vendar ne toliko, kot bi marsikdo pričakoval.

“Kupce vabimo, da se o tem prepričajo sami,” pravijo v Demetru. “Jabolka prve kakovosti imamo trenutno po 1,8 evra za kilogram, kar je ugodneje kot cena mnogih jabolk, ki imajo samo ekološki certifikat. Poleg tega naša jabolka kupcu zagotavljajo nizek ogljični odtis, saj so bila pridelana v Sloveniji


Sorodni članki

Zaupanje v doma pridelano hrano je vedno večje

V Celjskih mesninah predelujejo goveje meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Povedali so nam, zakaj so dodatne notranje in zunanje kontrole nujne, kaj vse preverjajo in kaj imamo od tega potrošniki.   Izdelki z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«…

Več...

Na kakšen način so zadruge, vključene v shemo »Izbrana kakovost«, vpete v gospodarsko in naravno okolje

Zadruge so pomemben posrednik med rejci in trgovci. Večina zadrug, vključenih v shemo »Izbrana kakovost«, od svojih rejcev odkupuje vse pridelano meso in jim tako zagotovi stabilnost v tržni verigi. V naslednjem intervjuju nam je Mitja Vodnjov iz Loške zadruge…

Več...

INFOGRAFIKA: Različni kosi perutnine in kako jih uporabiti

Pri izbiri perutnine se nikar ne omejujmo na vedno iste kose. Belo perutninsko meso je sicer bolj priljubljeno, a temno je sočnejše in pri pripravi se ne izsuši tako hitro – ne postane pusto. Da v mesnici ne boste v…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem