Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Meso najvišje kakovosti

Meso je na seznamu vsejedcev eno glavnih živil redne prehrane. Sodi med glavne vire beljakovin, zato je pomembno, da je ta vir kakovosten. Raziskave pokažejo, da so razlike v kakovosti mesa, ki izvira iz intenzivne ali proste reje, ogromne. Meso pašne živine, ki je po možnosti pridelano ekološko, sodi v najvišji kakovostni razred.
V Sloveniji vsejedcev ne manjka, vse številnejši so tisti, ki iščejo kakovostna živila, pridelana lokalno in na ekološki način. V tem razredu živil se je v zadnjih letih pojavilo nekaj pridelovalcev in predelovalcev, a kot pravijo, se je ponudba z ekološkim mesom v Sloveniji šele dobro začela. Ekološkega govejega mesa trenutno ne manjka, medtem ko slovenske ekološke perutnine in svinjine med uradnimi ponudniki praktično ni.

Slovenska ekološka govedina v vrhu kakovosti

Slovenija ima po besedah vprašanih pridelovalcev ekološkega mesa vse pogoje za razcvet panoge. Ekološka govedina, ki jo recimo najdemo v Šaleški in Savinjski dolini, na Pohorju ali na Koroškem, ustreza najvišjim ekološkim standardom pridelave in predelave v Evropski uniji. “Vzreja naše živine sega dve generaciji nazaj, poteka sonaravno, torej na pašnikih, kjer se ne uporablja pesticidov in kjer je krma brez GSO (gensko spremenjenih organizmov). To so pašne živali, zato preživijo na pašnikih najmanj 180 dni na leto. ne dobivajo antibiotikov, saj so v ekološki reji prepovedana” ponosno pove predstavnica področne Kmetijske zadruge Šaleška dolina Jana Hozjan ter razloži, da je glede na težko ročno pridelavo in relativno majhne površine slovenskih kmetij cena ekološke govedine v resnici ugodna. Z več zadružnega sodelovanja med kmeti in z ukrepi, kot so že uvedene ekološke kvote za javna naročila, so si vprašani ekološki pridelovalci enotni, da se nam piše bolj zdrava prihodnost.

Zakaj ekološko meso?

A kaj je v resnici tako zdravega pri izbiri ekološkega mesa? Hrana je zdrava toliko, kolikor je zdrav njen vir, se glasi modrost prehranskih strokovnjakov. Meso ekološke pridelave je manj mastno, pusto, ima večji delež pomembnega vitamina B12, pravo mero cinka, železa in maščobnih kislin omega 3. Za vsejedca je ekološko meso prvovrstna hrana, za ekološkega kmeta pa trajnostno zagotovilo sožitja z naravo.
“Če bi se kakovost lahko tehtala, bi imeli ekološki pridelovalci precej manj težav.” skeptikom odgovarja predstavnica KZ, ki v poplavi nasprotujočih si informacij o škodljivosti mesnin in različnih odrekanjih tradicionalnim živilom priporoča mero zdrave kmečke pameti. “Jej manj, v zmernih količinah in vsega po malo, pa bo vse v redu!”


Sorodni članki

Znak v obliki smeška zagotavlja meso slovenskega porekla

Uživanje lokalnega mesa ima številne prednosti za člene v celotni verigi, vse od rejca do potrošnika. Mesne dobrote nas razveseljujejo skozi celo leto. Ste kdaj v trgovini obstali pred polno vitrino svežega postrežnega ali pakiranega mesa in niste vedeli kaj…

Več...

Mag. Peter Polanič: »Epidemija je spodbudila uživanje lokalnih mesnih izdelkov.«

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja, da so bile živali rojene in rejene v Sloveniji, da je bila predelava mesa izvedena v Sloveniji, ves proces pa je podvržen dodatnim neodvisnim kontrolam. Slovenci radi jemo meso in ga kot del uravnotežene…

Več...

Kako veste, da je meso kakovostno? Po znaku v obliki zeleno-rjavega smeška!

Uživanje lokalnega mesa in mesnih izdelkov prispeva k razvoju mesnopredelovalne industrije in ima številne prednosti, vse od rejca do potrošnika. Kako pogosto se ob obloženi jedilni mizi vprašate, ali je posamezno živilo kakovostno? Ste kdaj pomislili, kako kot potrošnik sploh…

Več...

Mitja Vodnjov: »Za dobro salamo je potrebno kakovostno meso«

Mitja Vodnjov: »Dolgoročni razvoj panoge in konkurenčne cene mesa je možno zagotavljati s povezovanjem vseh členov v verigi.« Ste kdaj obstali pred polno polico mesnih izdelkov in niste vedeli kaj izbrati? Ponudba mesa se razlikuje po ceni, državi porekla ter…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem