Meso najvišje kakovosti

Meso je na seznamu vsejedcev eno glavnih živil redne prehrane. Sodi med glavne vire beljakovin, zato je pomembno, da je ta vir kakovosten. Raziskave pokažejo, da so razlike v kakovosti mesa, ki izvira iz intenzivne ali proste reje, ogromne. Meso pašne živine, ki je po možnosti pridelano ekološko, sodi v najvišji kakovostni razred.
V Sloveniji vsejedcev ne manjka, vse številnejši so tisti, ki iščejo kakovostna živila, pridelana lokalno in na ekološki način. V tem razredu živil se je v zadnjih letih pojavilo nekaj pridelovalcev in predelovalcev, a kot pravijo, se je ponudba z ekološkim mesom v Sloveniji šele dobro začela. Ekološkega govejega mesa trenutno ne manjka, medtem ko slovenske ekološke perutnine in svinjine med uradnimi ponudniki praktično ni.
Slovenska ekološka govedina v vrhu kakovosti
Slovenija ima po besedah vprašanih pridelovalcev ekološkega mesa vse pogoje za razcvet panoge. Ekološka govedina, ki jo recimo najdemo v Šaleški in Savinjski dolini, na Pohorju ali na Koroškem, ustreza najvišjim ekološkim standardom pridelave in predelave v Evropski uniji. “Vzreja naše živine sega dve generaciji nazaj, poteka sonaravno, torej na pašnikih, kjer se ne uporablja pesticidov in kjer je krma brez GSO (gensko spremenjenih organizmov). To so pašne živali, zato preživijo na pašnikih najmanj 180 dni na leto. ne dobivajo antibiotikov, saj so v ekološki reji prepovedana” ponosno pove predstavnica področne Kmetijske zadruge Šaleška dolina Jana Hozjan ter razloži, da je glede na težko ročno pridelavo in relativno majhne površine slovenskih kmetij cena ekološke govedine v resnici ugodna. Z več zadružnega sodelovanja med kmeti in z ukrepi, kot so že uvedene ekološke kvote za javna naročila, so si vprašani ekološki pridelovalci enotni, da se nam piše bolj zdrava prihodnost.
Zakaj ekološko meso?
A kaj je v resnici tako zdravega pri izbiri ekološkega mesa? Hrana je zdrava toliko, kolikor je zdrav njen vir, se glasi modrost prehranskih strokovnjakov. Meso ekološke pridelave je manj mastno, pusto, ima večji delež pomembnega vitamina B12, pravo mero cinka, železa in maščobnih kislin omega 3. Za vsejedca je ekološko meso prvovrstna hrana, za ekološkega kmeta pa trajnostno zagotovilo sožitja z naravo.
“Če bi se kakovost lahko tehtala, bi imeli ekološki pridelovalci precej manj težav.” skeptikom odgovarja predstavnica KZ, ki v poplavi nasprotujočih si informacij o škodljivosti mesnin in različnih odrekanjih tradicionalnim živilom priporoča mero zdrave kmečke pameti. “Jej manj, v zmernih količinah in vsega po malo, pa bo vse v redu!”