Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO in NAVODILA za sektorja mleka in mesa o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.10.2020 dalje! Preberite več >

Meso najvišje kakovosti

Meso je na seznamu vsejedcev eno glavnih živil redne prehrane. Sodi med glavne vire beljakovin, zato je pomembno, da je ta vir kakovosten. Raziskave pokažejo, da so razlike v kakovosti mesa, ki izvira iz intenzivne ali proste reje, ogromne. Meso pašne živine, ki je po možnosti pridelano ekološko, sodi v najvišji kakovostni razred.
V Sloveniji vsejedcev ne manjka, vse številnejši so tisti, ki iščejo kakovostna živila, pridelana lokalno in na ekološki način. V tem razredu živil se je v zadnjih letih pojavilo nekaj pridelovalcev in predelovalcev, a kot pravijo, se je ponudba z ekološkim mesom v Sloveniji šele dobro začela. Ekološkega govejega mesa trenutno ne manjka, medtem ko slovenske ekološke perutnine in svinjine med uradnimi ponudniki praktično ni.

Slovenska ekološka govedina v vrhu kakovosti

Slovenija ima po besedah vprašanih pridelovalcev ekološkega mesa vse pogoje za razcvet panoge. Ekološka govedina, ki jo recimo najdemo v Šaleški in Savinjski dolini, na Pohorju ali na Koroškem, ustreza najvišjim ekološkim standardom pridelave in predelave v Evropski uniji. “Vzreja naše živine sega dve generaciji nazaj, poteka sonaravno, torej na pašnikih, kjer se ne uporablja pesticidov in kjer je krma brez GSO (gensko spremenjenih organizmov). To so pašne živali, zato preživijo na pašnikih najmanj 180 dni na leto. ne dobivajo antibiotikov, saj so v ekološki reji prepovedana” ponosno pove predstavnica področne Kmetijske zadruge Šaleška dolina Jana Hozjan ter razloži, da je glede na težko ročno pridelavo in relativno majhne površine slovenskih kmetij cena ekološke govedine v resnici ugodna. Z več zadružnega sodelovanja med kmeti in z ukrepi, kot so že uvedene ekološke kvote za javna naročila, so si vprašani ekološki pridelovalci enotni, da se nam piše bolj zdrava prihodnost.

Zakaj ekološko meso?

A kaj je v resnici tako zdravega pri izbiri ekološkega mesa? Hrana je zdrava toliko, kolikor je zdrav njen vir, se glasi modrost prehranskih strokovnjakov. Meso ekološke pridelave je manj mastno, pusto, ima večji delež pomembnega vitamina B12, pravo mero cinka, železa in maščobnih kislin omega 3. Za vsejedca je ekološko meso prvovrstna hrana, za ekološkega kmeta pa trajnostno zagotovilo sožitja z naravo.
“Če bi se kakovost lahko tehtala, bi imeli ekološki pridelovalci precej manj težav.” skeptikom odgovarja predstavnica KZ, ki v poplavi nasprotujočih si informacij o škodljivosti mesnin in različnih odrekanjih tradicionalnim živilom priporoča mero zdrave kmečke pameti. “Jej manj, v zmernih količinah in vsega po malo, pa bo vse v redu!”


Sorodni članki

Pripravite EKO kosilo

Ekološka hrana ima posebno mesto v kulinariki, saj je zaradi sonaravnega načina pridelave še polnejšega okusa in nadgradi jedi. Je visokokakovostna, z bogato prehransko vrednostjo ter z visoko vsebnostjo vitaminov, mineralov in antioksidantov. Pripravili smo predlog celotnega menija EKO jedi.…

Več...

Biodinamična kmetija Černelič z zmago na natečaju Rural Inspiration Awards 2020

Ekološka in biodinamična kmetija Černelič je na evropskem natečaju Rural Inspiration Awards 2020 prejela največ glasov javnosti ter se izmed 71 prijavljenih uvrstila na prvo mesto v kategoriji »Popular vote«. Zvone Černelič je spregovoril o pomenu biodinamičnega kmetovanja in predstavil…

Več...

Prednosti ekološke hrane skozi oči pridelovalca

Ekološka hrana velja za bolj zdravo in bolj okusno. Razloge za to je predstavil g. Janez Peternelj, pridelovalec ekološke zelenjave in sadja, ki ima na svoji ekološki kmetiji v Poljanski dolini tudi nekaj živali. Spregovoril je o prednostih tako za…

Več...

Zakaj se ekološko meso bistveno razlikuje od konvencionalnega?

Boštjan Kosec iz ekološke kmetije iz okolice Ormoža, kjer se ukvarjajo z ekološko vzrejo govedi za meso, je spregovoril o tem, kakšno dodano vrednost ima ekološko meso. Pojasnil je razlike v sami vzreji živali, v okusu ter hranilni vrednosti ekološkega…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem