Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Za več kakovostne lokalne hrane v javnih zavodih

Pogosto merilo pri javnem naročanju hrane je cena. Hrana v šolah, vrtcih, bolnišnicah in domovih za ostarele je zato lahko dvomljive kakovosti. Malokdo ve, da so se že pred časom pravila igre pri javnih naročilih nekoliko spremenila. Vaš otrok lahko za šolsko malico denimo dobi jabolko iz sosednjega sadovnjaka, ne da bi šola za to morala pripraviti razpis.

Zakon o javnem naročanju javnim zavodom dovoljuje, da del lokalne hrane od izbranega ponudnika kupijo brez razpisa. To pomeni, da lahko sklenejo pogodbo tudi z okoliškim kmetom. Še več – celo svet staršev lahko šoli predlaga, da naroči mleko iz bližnje mlekarne in ne z drugega konca Evrope. Javni zavodi lahko na tak način naročijo do 20 odstotkov živil iz razpisa, naročilo pa ne sme biti višje od 80 tisoč evrov. Pri naročanju si lahko pomagajo s Priporočili za javno naročanje živil.

Mnogi zavodi možnosti naročila lokalne hrane ne izkoristijo

Javni zavodi – v Sloveniji jih je več kot 1500 – skupaj z javnim sektorjem naročijo za več kot 120 milijonov evrov hrane na leto. Pri nabavi hrane se morajo držati pravil javnega naročanja in izbrati najugodnejšega ponudnika. Možnosti nabave lokalne hrane brez razpisa mnogi ne poznajo. Predvsem večjim javnim zavodom ta možnost ne ustreza zato, ker so mnenja, da je količina dostavljenih živil zanje premajhna, dostava pa je lahko odvisna od vremena ali logistike malega dobavitelja.

Če vam je mar za to, kakšno hrano jedo vaši otroci v šoli ali jo postrežejo vašim staršem v domu za ostarele, vzemite vajeti v svoje roke. Povežite se še z drugimi in javnemu zavodu predlagajte nabavo sadja, mleka, mesa ali drugega živila, ki ga pridelujejo ali predelujejo v vaši soseski. Izkušnja tistih, ko dobro sodelujejo, pa kažejo, da je potrebna volja za tovrstne projekte na obeh straneh. Običajno je prvi korak potrebno narediti na strani dobaviteljev, ki z vodstvom zavoda vzpostavijo pristne in zaupne odnose. Kadar se manjši dobavitelji povežejo v zadruge ali kako drugače, je tako sodelovanje še toliko lažje, saj skupaj lahko ponudijo večje količine in bolj pestro izbiro hrane

Zakaj je lokalna hrana boljša?

Ni skrivnost, da hrana, ki je sicer cenovno ugodna, običajno od kmeta do krožnika prepotovala dolgo pot. Zato njeno ohranitev svežine je bila taka hrana trenirana z različnimi kemijskimi preparati, konzervansi in voski. Sadje in zelenjava, ki ima za sabo na stotine kilometrov transportnih poti in dolge tedne uskladiščenja, izgubi veliko koristnih snovi in ima nižjo hranilno vrednost kot lokalno pridelana, sveža in sezonska, ki imata tudi več metabolitov ter vitaminov A, B, C in E.

Otroci, mladostniki, starostniki in bolniki so ranljive populacije, za katere je uživanje zdrave in polnovredne hrane ključnega pomena. Naročanje hrane, ki prihaja iz lokalnega okolja, ima ogromno prednosti – ne samo z zdravstvenega vidika. Tovrstno sodelovanje tudi spodbujanje lokalne ponudnike hrane, povečuje samooskrbo, trajnostno rabo površin in ohranjanje delovnih mest na podeželju. Da to ne bodo samo fraze na papirju, naredite prvi korak vi!


Sorodni članki

Napotki za filiranje ribe

Naučite se filirati ribo sami, saj jo tako lahko porabite za več jedi. Z malo truda in spretnosti vam bo zagotovo uspelo! Na koncu je dodan tudi video filiranja, ki ga opravi chef Uroš Štefelin.Pri nakupu rib se je najbolje…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...

Martinovo je dan vina in dobre kulinarike

Martinovo je najbolj prepoznavno praznovanje v Sloveniji, povezano z vinom in vinsko kulturo. Praznujemo ga 11. novembra in še ves teden. Obeležuje se kot dan, ko iz mošta nastane vino.Martinovo se v Sloveniji obeležuje na god sv. Martina in pri…

Več...

Slovenski zaščiteni kmetijski pridelki in živila

Knjižica / brošura, ki si jo lahko prenesete na spodnji povezavi v slovenskem in angleškem jeziku, je namenjena vsem, ki jih zanimajo zaščiteni kmetijski pridelki in živila, ter pomen zaščite in zaščitnih znakov na embalaži kmetijskih in živilskih proizvodov. Prav…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem