Članki Archive | Page 38 of 46 | Naša super hrana

clanek

Na Inštitutu za nutricionistiko izbrali najbolj inovativna živila leta 2016

Inštitut za nutricionistiko (NUTRIS) je skrbno pregledal prispele predloge in na koncu izbral najbolj inovativna živila, uvedena na trg v zadnjem letu. Seveda govorimo o živilih, ki so bila proizvedena v Sloveniji. V tem prispevku predstavljena živila so bila izbrana ...

Brezplačni priročnik: Mleko, prava hrana in pijača

Uživanje vsakega polnomastnega mleka v normalnih količinah je – v nasprotju s pogostim prepričanjem – tudi za odrasle povsem zdravo. Izjema so le ljudje z obolelim črevesjem in tisti, ki jim zaradi dednih vzrokov primanjkuje nekaterih encimov. Posneto (z 1,6% ...

Ekološko vrtnarjenje, permakultura in vsestranske koristi zastirke

Pogovor z Jernejo Jošar, načrtovalko vrtov in avtorico uspešnic na temo ekološkega vrtnarjenja Bliža se začetek nove vrtičkarske sezone. Kaj nam konkretnega svetujete ob vstopu vanjo? Ob vstopu v novo sezono je prvi korak za ekološkega vrtičkarja gotovo pozoren pregled ...

Količina zavržene hrane v Sloveniji se je v petih letih zmanjšala za 63 odstotkov!

Udeleženci nedavnega Posveta za Slovenijo brez zavržene hrane v prostorih vlade Republike Slovenije so lahko slišali tudi kakšno zelo spodbudno novico. Na področju zavržene hrane, na katerega smo tudi na teh straneh že večkrat opozorili, je namreč v relativno kratkem ...

Ptujski lük: “Lük pa kruh pa je južina vküp!”

V sklopu prispevkov, kjer vam prek konkretnih živil predstavljamo sheme kakovosti za kmetijske pridelke in živila, tokrat predstavljamo ptujski lük. Ta sočna in zmerno ostra sorta čebule se na evropski ravni ponaša z označbo zaščitena geografska označba (ZGO). To seveda ...

Simčič z Leonardom deležen izjemnega mednarodnega priznanja

Slovenska vina še kar žanjejo izjemne mednarodne uspehe. Poleti smo pisali, da je na prestižnem tekmovanju Decanter World Wine Awards 2015 Ptujska klet uplenila prestižno mednarodno trofejo, ki jo podeljuje revija Decanter. Zdaj pa je v taisti reviji sloviti vinski ...

Mlekarna Celeia povečuje odkup slovenskega mleka

Mlekarna Celeia kot največja slovenska mlekarna v večinski zadružni lasti že več kot petnajst let pomembno prispeva k razvoju slovenskega kmetijstva in podeželja. Ker je naš portal posvečen promociji lokalne kakovosti, lahko še posebej pozdravimo Celeino odločitev, da se je ...

Kako prepoznati pridelke in živila višje kakovosti

Serijo prispevkov, ki smo jo pred tedni odprli s predstavitvijo sheme kakovosti zaščitena geografska označba, tokrat nadaljujemo s predstavitvijo sheme višja kakovost. Nacionalni znak »Višja kakovost«, po katerem prepoznamo certificirane proizvode Definicija nas pouči, da omenjena shema zajema kmetijske pridelke ...

Brezplačni priročnik: Jejmo raznovrstno, vsega po malo, tudi meso

Pogovor z Marijo Merljak ob vznemirjenju, ki ga je povzročilo poročilo Svetovne zdravstvene organizacije o domnevni kancerogenosti uživanja mesa, je bil naš daleč najbolj bran prispevek v preteklem letu. Tako smo se ob prelomu v 2016 odločili, da na našem ...

Slovenci v letu 2014/15 dosegli kar osemdesetodstotno stopnjo samooskrbe z vinom!

Podatki kažejo, da imamo Slovenci še posebej radi bela vina Iz državnega statističnega urada so sporočili, da je po začasnih podatkih v statističnem letu 2014/2015 povprečen Slovenec zaužil devetintrideset litrov vina. To pomeni, da je celotna letna potrošnja vina v ...

‘Mladi kmetje naj ne bodo prehitro zadovoljni!’

Pogovor z Matjažem Frešerjem, ki sta ga Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) in Zveza podeželske mladine razglasili za inovativnega mladega kmeta leta 2015 Vaša inovativnost se med drugim zelo kaže v vaši nenehni zmožnosti prilagajanja obstoječim razmeram na trgu. Med ...

Vzorčna ekološka kmetija kot lokalno oporišče slovenstva na Madžarskem

Kdor misli, da se meje slovenske tradicionalne gastronomije končajo z mejami slovenske države, se seveda krepko moti. Ponudba vrhunske slovenske tradicije v zamejstvu je tako od nedavnega močnejša tudi za slovensko vzorčno kmetijo v Porabju – mešano ekološko kmetijo, locirano ...

Kako iz ostankov hrane pripraviti okusne jedi

Prav v zadnjem času smo lahko večkrat prebrali srhljivo statistiko, da povprečen Slovenec na leto v smeti zaluča kar 82 kilogramov hrane. Da se zavest o tej pereči problematiki vseeno dviga, pričajo projekti, kot sta Informiranje potrošnika za zmanjšanje zavržene ...

Prehranski posvet: Boštjan Gorenc – Pižama

Kako pomembno je za vas, da je hrana slovenskega izvora? Verjamete, da je v Sloveniji pridelana hrana na splošno bolj zdrava kot hrana, ki je bila pridelana drugje? Za hrano, pridelano v Sloveniji, se odločam, ker upam, da je kanček ...

Zmagovalec konference Agrobiznis in slovenski veletrgovec združila moči

Junija smo poročali o zmagovalcih velike letne konference Agrobiznis, ki jo organizira časnik Finance. Med vsemi nagradami, ki so bile takrat podeljene, je bila najprestižnejša ‘najboljši podjetnik v kmetijstvu’, romala pa je v roke medenega butika Čebelarstvo Voglar. Da pri ...

Zajtrk prvakov na tradicionalen slovenski način

‘Prazna vreča ne stoji pokonci’, ‘Po jutru se dan pozna’, ‘Zajtrkuj kot kralj, kosi kot princ in večerjaj kot berač’… Glede na navedene ponarodele modrosti je jasno, da so že naši predniki zelo dobro poznali pomen zajtrkovanja za posameznikovo celostno ...

Učilna okusov pri Zmajskem mostu

Konec junija smo pisali o svečanem odprtju Tržnice pri Jurmanu, ki je potrošniku na ljubljanskih Fužinah omogočila hiter in udoben dostop do kakovostne lokalne hrane. Očitno je zadružniški princip “dopremljanja” cenovno ugodne robe v urbane centre med našimi bralci sprožil ...

Ko potrošniku ni treba več “gruntati”: “turbosveža” zelenjava iz Kamnika

Redko se zgodi, da kak projekt tako neposredno uteleša vse glavne vrednote, ki jih promoviramo na našem portalu. Dobra lokalno pridelana hrana, podpora slovenskemu kmetu in torej slovenski samooskrbi, radikalno skrajšanje poti od vil do vilic in za povrh še ...

Meso ne povzroča raka, njegova napačna raba pa ga lahko!

Pogovor z Marijo Merljak, univerzitetno diplomirano inženirko živilske tehnologije in strokovnjakinjo za prehrano Nedavno je javnost močno razburkala raziskava Svetovne zdravstvene organizacije (WHO – World Health Organization), po kateri naj bi bilo uživanje mesa zelo rakotvorno. Po vaši oceni so ...

Naj bo vsak dan dan slovenske hrane!

Odkar je vlada RS oktobra 2012 sprejela ustrezni sklep, je tretji petek v novembru rezerviran za vsedržavno praznovanje kakovostne pri nas pridelane hrane. Ta poluradni praznik je bil poimenovan dan slovenske hrane in v javnost pošilja jasen in glasen signal ...