Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO in NAVODILA za sektorja mleka in mesa o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.10.2020 dalje! Preberite več >

Gospodinjenje na ekološko osveščen način

Kar je ekološko, ni nujno drago. Z majhnimi spremembami v smeri varovanja okolja lahko veliko naredite tudi za svojo denarnico. Začnite v tistem delu doma, kjer nastaja največ odpadka in s tem možnosti za izboljšave – v svoji kuhinji.

Ali pogosto zavržete hrano, ki jo skuhate? Če je odgovor pritrdilen, je to jasen znak, da morate začeti kuhati manjše porcije. Eno največjih okoljskih težav predstavlja tudi kopičenje plastične embalaže. Opustite plastične vrečke in se po nakupih odpravite z vrečko iz blaga. Hrane ne shranjujte v plastični embalaži, saj vanjo sprošča škodljive kemikalije. Uporabljajte embalažo, ki jo lahko reciklirate (posode iz stekla, nerjavečega jekla). Posodo pomivajte z biorazgradljivimi gobami, ki so primerne za kompostiranje. Uporabljajte biorazgradljive detergente, čiščenja pa se lahko lotite tudi z domačim čistilom iz sode bikarbone ali kisa.

Varčujte z vodo

Izogibajte se uporabi manjše količine tople vode, če lahko uporabite hladno. Med čakanjem, da jo segreje električni grelnik, iz pipe namreč priteče vsaj liter hladne vode. Če desetkrat na dan uporabite toplo vodo, se v enem letu v zrak izpusti dvesto kilogramov toplogrednih plinov. Posode ne pomivajte pod tekočo vodo. Odtok zamašite s čepom, napolnite korito in posodo umijte v njem.

Kompostirajte!

Če imate vrt, seveda. S kompostom boste izboljšali prst, vaš pridelek pa bo polnejšega okusa. Organski odpadek, ki se nabere pri vsakem kuhanju , vse leto zbirajte v kompostniku. Postavite ga v zavetje in na senčno stran vrta. Imeti mora stik s tlemi in biti primerno prezračen. Kompost, ki nastane po dveh ali treh mesecih, je primeren za spomladansko gnojenje in zastiranje. Tisti, ki nastane po pol leta, je primeren za uporabo po celotnem vrtu vse leto.

Lokalna hrana je bolj zdrava in ekološka

Bliže kot je pridelana, bolj je hrana zdrava in tudi ekološka. Pot, ki jo je naredilo grozdje iz Čila, ki ste si ga nemara privoščili pozimi, namreč močno obremenjuje okolje. Hrana, ki prepotuje ogromne razdalje, vsebuje konzervanse in pesticide. Zato čim večkrat kupite lokalno in sezonsko hrano – s tem ne boste podprli samo lokalnega kmeta, ampak naredili veliko tudi za svoje zdravje.


Sorodni članki

Pripravite EKO kosilo

Ekološka hrana ima posebno mesto v kulinariki, saj je zaradi sonaravnega načina pridelave še polnejšega okusa in nadgradi jedi. Je visokokakovostna, z bogato prehransko vrednostjo ter z visoko vsebnostjo vitaminov, mineralov in antioksidantov. Pripravili smo predlog celotnega menija EKO jedi.…

Več...

Biodinamična kmetija Černelič z zmago na natečaju Rural Inspiration Awards 2020

Ekološka in biodinamična kmetija Černelič je na evropskem natečaju Rural Inspiration Awards 2020 prejela največ glasov javnosti ter se izmed 71 prijavljenih uvrstila na prvo mesto v kategoriji »Popular vote«. Zvone Černelič je spregovoril o pomenu biodinamičnega kmetovanja in predstavil…

Več...

Prednosti ekološke hrane skozi oči pridelovalca

Ekološka hrana velja za bolj zdravo in bolj okusno. Razloge za to je predstavil g. Janez Peternelj, pridelovalec ekološke zelenjave in sadja, ki ima na svoji ekološki kmetiji v Poljanski dolini tudi nekaj živali. Spregovoril je o prednostih tako za…

Več...

Zakaj se ekološko meso bistveno razlikuje od konvencionalnega?

Boštjan Kosec iz ekološke kmetije iz okolice Ormoža, kjer se ukvarjajo z ekološko vzrejo govedi za meso, je spregovoril o tem, kakšno dodano vrednost ima ekološko meso. Pojasnil je razlike v sami vzreji živali, v okusu ter hranilni vrednosti ekološkega…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem