Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Gospodinjenje na ekološko osveščen način

Kar je ekološko, ni nujno drago. Z majhnimi spremembami v smeri varovanja okolja lahko veliko naredite tudi za svojo denarnico. Začnite v tistem delu doma, kjer nastaja največ odpadka in s tem možnosti za izboljšave – v svoji kuhinji.

Ali pogosto zavržete hrano, ki jo skuhate? Če je odgovor pritrdilen, je to jasen znak, da morate začeti kuhati manjše porcije. Eno največjih okoljskih težav predstavlja tudi kopičenje plastične embalaže. Opustite plastične vrečke in se po nakupih odpravite z vrečko iz blaga. Hrane ne shranjujte v plastični embalaži, saj vanjo sprošča škodljive kemikalije. Uporabljajte embalažo, ki jo lahko reciklirate (posode iz stekla, nerjavečega jekla). Posodo pomivajte z biorazgradljivimi gobami, ki so primerne za kompostiranje. Uporabljajte biorazgradljive detergente, čiščenja pa se lahko lotite tudi z domačim čistilom iz sode bikarbone ali kisa.

Varčujte z vodo

Izogibajte se uporabi manjše količine tople vode, če lahko uporabite hladno. Med čakanjem, da jo segreje električni grelnik, iz pipe namreč priteče vsaj liter hladne vode. Če desetkrat na dan uporabite toplo vodo, se v enem letu v zrak izpusti dvesto kilogramov toplogrednih plinov. Posode ne pomivajte pod tekočo vodo. Odtok zamašite s čepom, napolnite korito in posodo umijte v njem.

Kompostirajte!

Če imate vrt, seveda. S kompostom boste izboljšali prst, vaš pridelek pa bo polnejšega okusa. Organski odpadek, ki se nabere pri vsakem kuhanju , vse leto zbirajte v kompostniku. Postavite ga v zavetje in na senčno stran vrta. Imeti mora stik s tlemi in biti primerno prezračen. Kompost, ki nastane po dveh ali treh mesecih, je primeren za spomladansko gnojenje in zastiranje. Tisti, ki nastane po pol leta, je primeren za uporabo po celotnem vrtu vse leto.

Lokalna hrana je bolj zdrava in ekološka

Bliže kot je pridelana, bolj je hrana zdrava in tudi ekološka. Pot, ki jo je naredilo grozdje iz Čila, ki ste si ga nemara privoščili pozimi, namreč močno obremenjuje okolje. Hrana, ki prepotuje ogromne razdalje, vsebuje konzervanse in pesticide. Zato čim večkrat kupite lokalno in sezonsko hrano – s tem ne boste podprli samo lokalnega kmeta, ampak naredili veliko tudi za svoje zdravje.


Sorodni članki

Označbi Izbrana kakovost in Ekološka pridelava sta najbolj prepoznana znaka kakovosti

V trženjski raziskavi sta bili označbi Izbrana kakovost in Ekološka pridelava najbolj prepoznana znaka kakovosti, lokalna živila pa so bila ocenjena za živila boljšega okusa z več hranljivosti. Približno polovica anketiranih je pripravljena več plačati za živila s strogim nadzorom…

Več...

»Premalo se zavedamo, kako poteka ekološka pridelava hrane v primerjavi s konvencionalno«

Pogovarjali smo se z Andrejem Gnezdo, potrošnikom ekološke hrane, ki je utemeljil pomembne prednosti tovrstnih nakupnih odločitev. Poudaril je, da ekološka pridelava ne obremenjuje okolja s pesticidi, da se ne uporabljajo gensko spremenjeni organizmi ter da so kmetje in tisti,…

Več...

Ekološki kmet Macerl: Zame je ekološko kmetovanje logična izbira

Pogovarjali smo se z Urošem Macerlom, ekološkim kmetom, ki je izpostavil nekatere pomembne vidike ekološkega kmetovanja. Poudaril je, da je tak način pridelave podvržen strogim pravilom, zaradi česar je lahko tudi zaupanje potrošnikov v ekološko pridelavo večje, saj vedo, da…

Več...

Za počitnice lahko izberete turistične kmetije z EKO certifikatom

Foto: arhiv ZTKSTuristične kmetije z EKO certifikatom ponujajo možnost edinstvenih doživljajsko obarvanih počitnic ob odlični, ekološko pridelani hrani. Omogočajo spoznavanje od blizu, kako se prideluje ekološka hrana. V Sloveniji lahko izbirate med več kot 60 ekološkimi kmetijami, ki vas odprtih…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem