Podajte se na pot kulinaričnih doživetij | Gastronomija | Postanimo samooskrbni

Podajte se na pot kulinaričnih doživetij

Ena najmočnejših kart, na katero stavi slovenska turistična ponudba, je aktivno preživljanje prostega časa. Ko to povežemo z gastronomijo, je dan za turista, domačega ali tujega, praktično popoln. Tak obiskovalec se bo zadovoljen vrnil domov, kjer bo svojo vinsko-kulinarično dogodivščino delil s prijatelji in znanci.

Ste kdaj med vožnjo opazili tablo, ki označuje vinsko ali sadno cesto? V Sloveniji poznamo veliko turističnih cest, ki povezujejo gostinske in turistične objekte z naravnimi, kulturnimi in zgodovinskimi zakladi nekega območja. Te ceste so lahko vinske, sadne, panoramske ali kombinirane, poznamo pa tudi učne poti. Da bi neka cesta pridobila tak status, mora najprej izpolniti nekatere pogoje.

Vinske ceste

Slovenija ima štirinajst vinorodnih okolišev, po vsakem od njih pa poteka vsaj ena vinska cesta. Obiskovalci na taki cesti spoznavajo slovensko vinogradniško tradicijo in svoj izlet zaključijo v vinski kleti, kjer lahko lokalna vina okusijo in tudi kupijo. Na Primorskem vam bodo dali na pokušino denimo teran, v Posavju cviček, v kleteh vinskih cest v Podravju pa vam bodo natočili kozarček renskega rizlinga ali traminca.

Sadne ceste

V Sloveniji poznamo dve sadni cesti: brkinsko in tisto med Javorom in Jančami. Tak naziv si prisluži območje, ki slovi po pridelavi sadja in po svojih naravnih ter kulturnozgodovinskih znamenitostih. Kmetije ob sadnih cestah obiskovalcem nudijo lokalno pridelano sadje in druge izdelke.

Sirarske poti

Bi želeli poskusiti na klasičen način izdelan znameniti bohinjski sir mohant ali bovški sir, pridelan iz mleka avtohtone bovške ovce? Potem se podajte na bohinjsko ali bovško sirarsko pot. Gre za poti, sestavljeni iz več sirarn, ki izdelujejo mlečne izdelke na tradicionalen način. Koncept sirarskih poti združuje nadvse priljubljeno kombinacijo kulinarike, rekreacije in izobraževanja.

Kulinarična doživetja, izleti in obiski kmetij

Vse bolj priljubljeni postajajo vodeni pohodniški, avtobusni ali kolesarski izleti, na katerih je močno udeležen naš okušalni čut. Po spoznavanju znamenitosti izlet namreč zaokrožimo s pokušino tipičnih lokalnih jedi. Domače kulinarične specialitete lahko poskusimo tudi ob dnevih odprtih vrat kmetij. Ne smemo pozabiti na osmice, ki jih vinarji lahko priredijo dvakrat letno po deset dni, na njih pa obiskovalcem ponudijo lokalno pridelano vino in hrano.

*Naslovna fotografija vir: www.slovenia.info; Avtor: Jošt Gantar.


Sorodni članki

Idrijski žlikrofi – enega imaš v ustih, drugega pa že na vilicah!

Leta 2002 so idrijski žlikrofi kot poseben kmetijsko-živilski proizvod dobili status Zajamčena tradicionalna posebnost, od januarja 2010 pa so kot zaščiteni proizvod vpisani tudi v register pri Evropski komisiji. Idrijski žlikrofi so leta 2002 na nivoju Evropske skupnosti pridobili status…

Več...

Napotki za spajanje vina in hrane

Spajanje vina z izbrano hrano je prava umetnost, saj je potrebno biti dober poznavalec okusov in arom, vendar pa nam lahko izbiro olajšajo preprosta pravila. Prav tako se običajno k tradicionalnim lokalnim jedem posameznih pokrajin odlično podajo ravno lokalna vina…

Več...

Podeljen »kulinarični oskar« za knjigo Anite Šumer

Anita Šumer, ki je s svojo prvo knjigo o peki kruha z drožmi sprožila val drožomanije, je na izboru na Švedskem za svojo knjigo Umetnost krašenja kruha prejela prestižno nagrado Best of the Best Gourmand World Cookbook 2021. Njena knjiga…

Več...

Nagradi Best in the World 2022 za knjižno zbirko Gastronomija Slovenije

Na podelitvi prestižnih nagrad Gourmand Cookbook Awards 2022 na Švedskem je zbirka štirih knjig Gastronomija Slovenije avtorja prof. dr. Janeza Bogataja prejela dve prestižni nagradi Best in the World – za celotno zbirko štirih knjig ter posebej za knjigo Gastronomija…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem