Podajte se na pot kulinaričnih doživetij

Ena najmočnejših kart, na katero stavi slovenska turistična ponudba, je aktivno preživljanje prostega časa. Ko to povežemo z gastronomijo, je dan za turista, domačega ali tujega, praktično popoln. Tak obiskovalec se bo zadovoljen vrnil domov, kjer bo svojo vinsko-kulinarično dogodivščino delil s prijatelji in znanci.

Ste kdaj med vožnjo opazili tablo, ki označuje vinsko ali sadno cesto? V Sloveniji poznamo veliko turističnih cest, ki povezujejo gostinske in turistične objekte z naravnimi, kulturnimi in zgodovinskimi zakladi nekega območja. Te ceste so lahko vinske, sadne, panoramske ali kombinirane, poznamo pa tudi učne poti. Da bi neka cesta pridobila tak status, mora najprej izpolniti nekatere pogoje.

Vinske ceste

Slovenija ima štirinajst vinorodnih okolišev, po vsakem od njih pa poteka vsaj ena vinska cesta. Obiskovalci na taki cesti spoznavajo slovensko vinogradniško tradicijo in svoj izlet zaključijo v vinski kleti, kjer lahko lokalna vina okusijo in tudi kupijo. Na Primorskem vam bodo dali na pokušino denimo teran, v Posavju cviček, v kleteh vinskih cest v Podravju pa vam bodo natočili kozarček renskega rizlinga ali traminca.

Sadne ceste

V Sloveniji poznamo dve sadni cesti: brkinsko in tisto med Javorom in Jančami. Tak naziv si prisluži območje, ki slovi po pridelavi sadja in po svojih naravnih ter kulturnozgodovinskih znamenitostih. Kmetije ob sadnih cestah obiskovalcem nudijo lokalno pridelano sadje in druge izdelke.

Sirarske poti

Bi želeli poskusiti na klasičen način izdelan znameniti bohinjski sir mohant ali bovški sir, pridelan iz mleka avtohtone bovške ovce? Potem se podajte na bohinjsko ali bovško sirarsko pot. Gre za poti, sestavljeni iz več sirarn, ki izdelujejo mlečne izdelke na tradicionalen način. Koncept sirarskih poti združuje nadvse priljubljeno kombinacijo kulinarike, rekreacije in izobraževanja.

Kulinarična doživetja, izleti in obiski kmetij

Vse bolj priljubljeni postajajo vodeni pohodniški, avtobusni ali kolesarski izleti, na katerih je močno udeležen naš okušalni čut. Po spoznavanju znamenitosti izlet namreč zaokrožimo s pokušino tipičnih lokalnih jedi. Domače kulinarične specialitete lahko poskusimo tudi ob dnevih odprtih vrat kmetij. Ne smemo pozabiti na osmice, ki jih vinarji lahko priredijo dvakrat letno po deset dni, na njih pa obiskovalcem ponudijo lokalno pridelano vino in hrano.

*Naslovna fotografija vir: www.slovenia.info; Avtor: Jošt Gantar.


Sorodni članki

Zaupanje v doma pridelano hrano je vedno večje

V Celjskih mesninah predelujejo goveje meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Povedali so nam, zakaj so dodatne notranje in zunanje kontrole nujne, kaj vse preverjajo in kaj imamo od tega potrošniki.   Izdelki z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«…

Več...

Na kakšen način so zadruge, vključene v shemo »Izbrana kakovost«, vpete v gospodarsko in naravno okolje

Zadruge so pomemben posrednik med rejci in trgovci. Večina zadrug, vključenih v shemo »Izbrana kakovost«, od svojih rejcev odkupuje vse pridelano meso in jim tako zagotovi stabilnost v tržni verigi. V naslednjem intervjuju nam je Mitja Vodnjov iz Loške zadruge…

Več...

INFOGRAFIKA: Različni kosi perutnine in kako jih uporabiti

Pri izbiri perutnine se nikar ne omejujmo na vedno iste kose. Belo perutninsko meso je sicer bolj priljubljeno, a temno je sočnejše in pri pripravi se ne izsuši tako hitro – ne postane pusto. Da v mesnici ne boste v…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem