Kakšnega izvora je meso v slovenskih gostilnah?

Slovenci pridelujemo zelo kakovostno meso. Kljub temu v gostilnah na krožnik velikokrat dobimo meso nekakovostne pridelave, iz držav, kjer uporabljajo velike odmerke antibiotikov v živinoreji. Označevanje izvora mesa v gostilnah v Sloveniji pa za zdaj ni obvezno, čeprav potrošnike poreklo mesa vse bolj zanima.

V proizvodnji slovenskega mesa se uporablja najmanj antibiotikov v Evropi, tudi živali so deležne kakovostne prireje. Ker v naših gostilnah označevanje izvora mesa ni obvezno, nihče ne ve, kaj dobi na krožnik – tudi če mu gostinec obljublja sveže in domače meso. Dejstvo je, da se gostinci pri nabavi mesa velikokrat orientirajo samo po ceni in ga uvažajo tudi iz tretjih trgov.

Kako je drugod?

V švicarskih gostilnah poreklo mesa ni skrivnost. Na jedilnih listih ga razkrivajo že dvajset let, odkar je to postalo obvezno. Če boste šli na dunajski zrezek k severnim sosedom, te informacije ne boste dobili. Se pa avstrijski kmetje močno zavzemajo, da bi označevanje postalo obvezno. Gostinci ob tem negodujejo, saj se bojijo, da bi jim to lahko škodilo. Skrbi jih tudi dodatna birokracija.

Bomo dobili dostop do informacij tudi v gostilnah?

Meso, ki ga kupimo v trgovini, mora imeti jasne označbe, ki omogočajo njegovo sledljivost. Če bomo do tovrstnih informacij lahko dostopali tudi v gostilnah, še ni jasno. Kmetijsko ministrstvo mora proučiti možnosti za uvedbo tega ukrepa. Vsekakor pa se ocenjuje, da bi uvedba prostovoljnega označevanja porekla mesa povečala zaupanje potrošnikov v gostinsko ponudbo.

Kako je v praksi?

Preverili smo, če gostje pri gostincu, ki oglašuje kakovostno domače meso, to res tudi dobijo. Poklicali smo direktorico Gostilne Mihovec iz Zgornjih Pirnič, Mojco Trnovec, ki nam je povedala, da gostje k njim zelo radi prihajajo zaradi domačega govejega mesa. Čeprav podatka o poreklu mesa nimajo navedenega na jedilnem listu, ga gostu, ki ga to zanima, brez težav razkrijejo. Njihov hišni mesar pri nabavi izbira lokalno meso, zato je večina mesa, ki ga pripravljajo, slovenskega izvora – kupijo ga od lokalnih kmetov ali sorodnikov, za katere vedo, s kakšnimi krmo hranijo živali. Včasih gostom postrežejo tudi meso iz uvoza, ki ga dokupijo zato, ker se določeni kosi hitreje porabljajo in so bolj iskani. “Niso vsi gosti enaki, nekateri si zaželijo tudi mesa tujega porekla, saj je drugačne konsistence,” še pove direktorica. “Goveja juha, na katero radi prihajajo, pa je še vedno naša, domača,” zaključuje.

Kot potrošniki imate pravico do informacije o poreklu mesa. Vprašajte po njej tudi svojega gostinca!

Kakšnega izvora je meso v slovenskih gostilnah?
Ocenite stran


Sorodni članki

Infografika: oznake na predpakiranem govejem mesu

Ko v trgovini izbiramo sveže predpakirano goveje meso, pogosto ne vemo, kateri od podatkov na embalaži je pravzaprav tisti, ki je za nas ključen. Kar nekaj izmed teh podatkov na embalaži je obveznih, in vsi ti so tam z istim…

Več...

Infografika: oznake na predpakiranem perutninskem mesu

Verjetno ste že opazili, da je slovensko predpakirano perutninsko in puranje meso, ki ga kupite v trgovini, opremljeno s precej oznakami. Veste, kaj pomenijo? Veste, kateri podatki morajo bitu obvezno navedeni, katere pa proizvajalci dodajo prostovoljno? Oglejte si v spodnji…

Več...

Pivka perutninarstvo oživila obrat nekdanje družbe MIP v Novi Gorici

Konec oktobra je Pivka perutninarstvo d. d. v Kronberku otvorila prenovljene prostore nekdanje družbe MIP, kar je za družbo pomembna pridobitev. Na novo lokacijo so preselili celoten oddelek predelave perutninskega mesa z letno proizvodnjo tri tisoč ton barjenih izdelkov. Celotna…

Več...

Kako veste, da jeste perutninsko meso 100-odstotno slovenskega porekla

Ko kupujete perutninsko meso, vedno izberite meso slovenskega porekla. Iskanje zares slovenskega lahko od vas zahteva določeno mero angažiranosti – vse podatke o poreklu morate poiskati na sledljivostni etiketi. Temu pa se lahko izognete: poiščite ali zahtevajte perutninsko meso z…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem