Kakšnega izvora je meso v slovenskih gostilnah?

Slovenci pridelujemo zelo kakovostno meso. Kljub temu v gostilnah na krožnik velikokrat dobimo meso nekakovostne pridelave, iz držav, kjer uporabljajo velike odmerke antibiotikov v živinoreji. Označevanje izvora mesa v gostilnah v Sloveniji pa za zdaj ni obvezno, čeprav potrošnike poreklo mesa vse bolj zanima.

V proizvodnji slovenskega mesa se uporablja najmanj antibiotikov v Evropi, tudi živali so deležne kakovostne prireje. Ker v naših gostilnah označevanje izvora mesa ni obvezno, nihče ne ve, kaj dobi na krožnik – tudi če mu gostinec obljublja sveže in domače meso. Dejstvo je, da se gostinci pri nabavi mesa velikokrat orientirajo samo po ceni in ga uvažajo tudi iz tretjih trgov.

Kako je drugod?

V švicarskih gostilnah poreklo mesa ni skrivnost. Na jedilnih listih ga razkrivajo že dvajset let, odkar je to postalo obvezno. Če boste šli na dunajski zrezek k severnim sosedom, te informacije ne boste dobili. Se pa avstrijski kmetje močno zavzemajo, da bi označevanje postalo obvezno. Gostinci ob tem negodujejo, saj se bojijo, da bi jim to lahko škodilo. Skrbi jih tudi dodatna birokracija.

Bomo dobili dostop do informacij tudi v gostilnah?

Meso, ki ga kupimo v trgovini, mora imeti jasne označbe, ki omogočajo njegovo sledljivost. Če bomo do tovrstnih informacij lahko dostopali tudi v gostilnah, še ni jasno. Kmetijsko ministrstvo mora proučiti možnosti za uvedbo tega ukrepa. Vsekakor pa se ocenjuje, da bi uvedba prostovoljnega označevanja porekla mesa povečala zaupanje potrošnikov v gostinsko ponudbo.

Kako je v praksi?

Preverili smo, če gostje pri gostincu, ki oglašuje kakovostno domače meso, to res tudi dobijo. Poklicali smo direktorico Gostilne Mihovec iz Zgornjih Pirnič, Mojco Trnovec, ki nam je povedala, da gostje k njim zelo radi prihajajo zaradi domačega govejega mesa. Čeprav podatka o poreklu mesa nimajo navedenega na jedilnem listu, ga gostu, ki ga to zanima, brez težav razkrijejo. Njihov hišni mesar pri nabavi izbira lokalno meso, zato je večina mesa, ki ga pripravljajo, slovenskega izvora – kupijo ga od lokalnih kmetov ali sorodnikov, za katere vedo, s kakšnimi krmo hranijo živali. Včasih gostom postrežejo tudi meso iz uvoza, ki ga dokupijo zato, ker se določeni kosi hitreje porabljajo in so bolj iskani. “Niso vsi gosti enaki, nekateri si zaželijo tudi mesa tujega porekla, saj je drugačne konsistence,” še pove direktorica. “Goveja juha, na katero radi prihajajo, pa je še vedno naša, domača,” zaključuje.

Kot potrošniki imate pravico do informacije o poreklu mesa. Vprašajte po njej tudi svojega gostinca!


Sorodni članki

Kaj vse moramo vedeti o mesu, njegovi pripravi in shranjevanju

Če želimo kupiti kakovostno meso, moramo biti pozorni na več dejavnikov. Kako prepoznamo kakovostno meso, kako ga skladiščimo, da ohrani svojo kakovost, ter kako ga pravilno termično obdelujemo, so pomembni vidiki, ki jih moramo razumeti za pravilno rokovanje z mesom.…

Več...

Kakovost slovenskega mesa je rezultat strogih in rednih kontrol

Pogovarjali smo se predstavnikoma mesnopredelovalnih obratov, g. Markom Omanom iz podjetja Meso Kamnik d. d., ter z dr. Ano Penko, tehnologinjo v podjetju Pivka d. d. Razkrila sta nam, kako se slovensko meso odlikuje po svoji kakovosti, kateri faktorji prispevajo…

Več...

Zakaj kratek transport in kakovostna krma bistveno vplivata na kakovost mesa

Kakovost mesa je v veliki meri odvisna od mnogih dejavnikov, ki vplivajo tudi na vzrejo in počutje živali. Eden od bistvenih dejavnikov sta kakovostna krma ter količina stresa, ki jo žival prestane med transportom. O tem, kako način krmljenja in…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem