Kakšnega izvora je meso v slovenskih gostilnah?

Slovenci pridelujemo zelo kakovostno meso. Kljub temu v gostilnah na krožnik velikokrat dobimo meso nekakovostne pridelave, iz držav, kjer uporabljajo velike odmerke antibiotikov v živinoreji. Označevanje izvora mesa v gostilnah v Sloveniji pa za zdaj ni obvezno, čeprav potrošnike poreklo mesa vse bolj zanima.

V proizvodnji slovenskega mesa se uporablja najmanj antibiotikov v Evropi, tudi živali so deležne kakovostne prireje. Ker v naših gostilnah označevanje izvora mesa ni obvezno, nihče ne ve, kaj dobi na krožnik – tudi če mu gostinec obljublja sveže in domače meso. Dejstvo je, da se gostinci pri nabavi mesa velikokrat orientirajo samo po ceni in ga uvažajo tudi iz tretjih trgov.

Kako je drugod?

V švicarskih gostilnah poreklo mesa ni skrivnost. Na jedilnih listih ga razkrivajo že dvajset let, odkar je to postalo obvezno. Če boste šli na dunajski zrezek k severnim sosedom, te informacije ne boste dobili. Se pa avstrijski kmetje močno zavzemajo, da bi označevanje postalo obvezno. Gostinci ob tem negodujejo, saj se bojijo, da bi jim to lahko škodilo. Skrbi jih tudi dodatna birokracija.

Bomo dobili dostop do informacij tudi v gostilnah?

Meso, ki ga kupimo v trgovini, mora imeti jasne označbe, ki omogočajo njegovo sledljivost. Če bomo do tovrstnih informacij lahko dostopali tudi v gostilnah, še ni jasno. Kmetijsko ministrstvo mora proučiti možnosti za uvedbo tega ukrepa. Vsekakor pa se ocenjuje, da bi uvedba prostovoljnega označevanja porekla mesa povečala zaupanje potrošnikov v gostinsko ponudbo.

Kako je v praksi?

Preverili smo, če gostje pri gostincu, ki oglašuje kakovostno domače meso, to res tudi dobijo. Poklicali smo direktorico Gostilne Mihovec iz Zgornjih Pirnič, Mojco Trnovec, ki nam je povedala, da gostje k njim zelo radi prihajajo zaradi domačega govejega mesa. Čeprav podatka o poreklu mesa nimajo navedenega na jedilnem listu, ga gostu, ki ga to zanima, brez težav razkrijejo. Njihov hišni mesar pri nabavi izbira lokalno meso, zato je večina mesa, ki ga pripravljajo, slovenskega izvora – kupijo ga od lokalnih kmetov ali sorodnikov, za katere vedo, s kakšnimi krmo hranijo živali. Včasih gostom postrežejo tudi meso iz uvoza, ki ga dokupijo zato, ker se določeni kosi hitreje porabljajo in so bolj iskani. “Niso vsi gosti enaki, nekateri si zaželijo tudi mesa tujega porekla, saj je drugačne konsistence,” še pove direktorica. “Goveja juha, na katero radi prihajajo, pa je še vedno naša, domača,” zaključuje.

Kot potrošniki imate pravico do informacije o poreklu mesa. Vprašajte po njej tudi svojega gostinca!

Kakšnega izvora je meso v slovenskih gostilnah?
Ocenite stran


Sorodni članki

Zaupanje v doma pridelano hrano je vedno večje

V Celjskih mesninah predelujejo goveje meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Povedali so nam, zakaj so dodatne notranje in zunanje kontrole nujne, kaj vse preverjajo in kaj imamo od tega potrošniki.Izdelki z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« so stoodstotno…

Več...

Na kakšen način so zadruge, vključene v shemo »Izbrana kakovost«, vpete v gospodarsko in naravno okolje

Zadruge so pomemben posrednik med rejci in trgovci. Večina zadrug, vključenih v shemo »Izbrana kakovost«, od svojih rejcev odkupuje vse pridelano meso in jim tako zagotovi stabilnost v tržni verigi. V naslednjem intervjuju nam je Mitja Vodnjov iz Loške zadruge…

Več...

INFOGRAFIKA: Različni kosi perutnine in kako jih uporabiti

Pri izbiri perutnine se nikar ne omejujmo na vedno iste kose. Belo perutninsko meso je sicer bolj priljubljeno, a temno je sočnejše in pri pripravi se ne izsuši tako hitro – ne postane pusto. Da v mesnici ne boste v…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem