Kateri pa je vaš najljubši slovenski sir? | Mleko, Sir | Zdrava in uravnotežena prehrana

Kateri pa je vaš najljubši slovenski sir?

Mleko je idealna hrana. Mleko vsebuje vsa življenjsko pomembna hranila in ga lahko vključimo v vsako dieto. Eden najbolj priljubljenih mlečnih izdelkov je sir. Ni treba, da je geografsko zaščiten, da bi bil zdrav in dobrega okusa. Poglejmo, kateri so najbolj priljubljeni tipični slovenski siri, ki so naprodaj v malone vsaki živilski trgovini.

Nanoški sir

To je trdi sir za rezanje, bogat z beljakovinami in maščobami. Na planoti Nanos so ga izdelovali že za časa Trubarja. Prepoznate ga po čistem vonju ter intenzivnem, malce pikantnem in slanem okusu. Kravje mleko, iz katerega nanoški sir nastaja, pridobivajo na Krasu in v Vipavski dolini. Je evropsko zaščiten in nosi znak Zaščitena označba porekla.

Bovški ovčji sir

To je še en tradicionalni slovenski sir, ki ga pridelujejo na Bovškem. Je trd in polnomasten. Izdelujejo ga iz ovčjega mleka, ki vsebuje več maščob in beljakovin kot kravje in kozje. Bovškemu ovčjemu siru včasih primešajo majhen delež kravjega ali kozjega mleka. Je evropsko zaščiten in nosi znak Zaščitena označba porekla.

Kraški ovčji sir

Ta poltrdi polnomastni sir je tradicionalen izdelek kraškega ovčarstva. Na Krasu ga že stoletja izdelujejo iz mleka kraške ovce. To pasmo so izoblikovali pusti kraški pašniki, na katerih uspevajo dišavnice in zelišča. Zaradi teh specifičnih življenjskih pogojev je po vonju, okusu in teksturi poseben tudi sir.

Kozji siri

Kozje sire izdelujejo povsod po Sloveniji. Kozje mleko in kozji siri veljajo za izjemno zdravilne že od Hipokratovih časov. Koza se namreč prehranjuje z več kot 600 rastlinami, vršički in zelišči, s čimer je najbrž povezan tudi fenomen, ki ga znanost ne zna pojasniti – da koza nikoli ne zboli za rakom.

Tolminc

Ta trdi in polmastni sir že stoletja izdelujejo iz kravjega mleka na Zgornjem Posočju. Prvi zapisi o njem so se pojavili že v 13. stoletju, ko je bil naveden kot plačilno sredstvo oziroma dajatev zemljiški gospodi. Je nežnega in aromatičnega okusa, ki z zorenjem postaja vse intenzivnejši, spominja pa na orehe.

Bohinjski sir

Je eden najbolj znanih ementalskih sirov v Sloveniji, ki ga odlikuje izjemno aromatičen okus. Osnovno znanje za izdelavo tega sira je v Slovenijo prišlo iz švicarskega Emmentala, vendar je več kot stoletna tradicija izdelave na Bohinjskem na njem pustila svojevrsten pečat. Izdelujejo ga iz bohinjskega kravjega mleka.

Mleko je zakladnica rudninskih in mineralnih snovi, ki varujejo srce, pomagajo premagovati stres in imajo še številne druge pozitivne učinke na zdravje. V kravjem mleku je ogromno karotenoidov in drugih snovi, ki ščitijo telo pred rakom (zlasti debelega črevesa). Več o koristi mleka, še posebej lokalnega – slovenskega, lahko preberete v našem priročniku.


Sorodni članki

Po mleko in mlečne izdelke iz naše bližine h kmetu ali kar v trgovino

V preteklosti so se na mizi velikokrat znašli domača skuta, žganci z okusnim mlekom in ocvirkovo zabelo ali pa denimo močnik, ki si ga je družina privoščila iz ene sklede. Ljudje so takrat uživali kakovostno mleko iz lastnega hleva ali…

Več...

Le znak »izbrana kakovost – Slovenija« vam zagotavlja 100 odstotno slovensko mleko

Ste vedeli, da napis »proizvedeno v Sloveniji« na mleku in mlečnih izdelkih še ne zagotavlja, da je tudi osnovna surovina, torej mleko, slovenska? Kraj izvora surovine (od kod mleko dejansko prihaja) je namreč prostovoljna navedba. Če želite 100‑odstotno slovensko poreklo,…

Več...

Kako pripraviti domače kislo mleko?

Mnogi ste pravo domače kislo mleko verjetno že preizkusili na turističnih kmetijah ali v planinskih kočah. Če pogrešate tisti pristen in neobdelan okus, lahko kislo mleko pripravite kar sami doma. Pomembno je, da za pripravo kislega mleka izberete čim bolj…

Več...

Če želimo lokalno, izberimo živilo z oznako »kmečki«

Začelo se je z nakupom ene koze leta 1991 in željo pridelovati mleko za svoje otroke. Danes Irena Orešnik s pomočjo družinskih članov na svoji ekološki kmetiji pridela približno 40.000 litrov mleka. Iz njega v Sirarstvu Orešnik izdelujejo jogurte, skuto…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem