Kateri pa je vaš najljubši slovenski sir? | Mleko, Sir | Zdrava in uravnotežena prehrana

Kateri pa je vaš najljubši slovenski sir?

Mleko je idealna hrana. Mleko vsebuje vsa življenjsko pomembna hranila in ga lahko vključimo v vsako dieto. Eden najbolj priljubljenih mlečnih izdelkov je sir. Ni treba, da je geografsko zaščiten, da bi bil zdrav in dobrega okusa. Poglejmo, kateri so najbolj priljubljeni tipični slovenski siri, ki so naprodaj v malone vsaki živilski trgovini.

Nanoški sir

To je trdi sir za rezanje, bogat z beljakovinami in maščobami. Na planoti Nanos so ga izdelovali že za časa Trubarja. Prepoznate ga po čistem vonju ter intenzivnem, malce pikantnem in slanem okusu. Kravje mleko, iz katerega nanoški sir nastaja, pridobivajo na Krasu in v Vipavski dolini. Je evropsko zaščiten in nosi znak Zaščitena označba porekla.

Bovški ovčji sir

To je še en tradicionalni slovenski sir, ki ga pridelujejo na Bovškem. Je trd in polnomasten. Izdelujejo ga iz ovčjega mleka, ki vsebuje več maščob in beljakovin kot kravje in kozje. Bovškemu ovčjemu siru včasih primešajo majhen delež kravjega ali kozjega mleka. Je evropsko zaščiten in nosi znak Zaščitena označba porekla.

Kraški ovčji sir

Ta poltrdi polnomastni sir je tradicionalen izdelek kraškega ovčarstva. Na Krasu ga že stoletja izdelujejo iz mleka kraške ovce. To pasmo so izoblikovali pusti kraški pašniki, na katerih uspevajo dišavnice in zelišča. Zaradi teh specifičnih življenjskih pogojev je po vonju, okusu in teksturi poseben tudi sir.

Kozji siri

Kozje sire izdelujejo povsod po Sloveniji. Kozje mleko in kozji siri veljajo za izjemno zdravilne že od Hipokratovih časov. Koza se namreč prehranjuje z več kot 600 rastlinami, vršički in zelišči, s čimer je najbrž povezan tudi fenomen, ki ga znanost ne zna pojasniti – da koza nikoli ne zboli za rakom.

Tolminc

Ta trdi in polmastni sir že stoletja izdelujejo iz kravjega mleka na Zgornjem Posočju. Prvi zapisi o njem so se pojavili že v 13. stoletju, ko je bil naveden kot plačilno sredstvo oziroma dajatev zemljiški gospodi. Je nežnega in aromatičnega okusa, ki z zorenjem postaja vse intenzivnejši, spominja pa na orehe.

Bohinjski sir

Je eden najbolj znanih ementalskih sirov v Sloveniji, ki ga odlikuje izjemno aromatičen okus. Osnovno znanje za izdelavo tega sira je v Slovenijo prišlo iz švicarskega Emmentala, vendar je več kot stoletna tradicija izdelave na Bohinjskem na njem pustila svojevrsten pečat. Izdelujejo ga iz bohinjskega kravjega mleka.

Mleko je zakladnica rudninskih in mineralnih snovi, ki varujejo srce, pomagajo premagovati stres in imajo še številne druge pozitivne učinke na zdravje. V kravjem mleku je ogromno karotenoidov in drugih snovi, ki ščitijo telo pred rakom (zlasti debelega črevesa). Več o koristi mleka, še posebej lokalnega – slovenskega, lahko preberete v našem priročniku.


Sorodni članki

V poletje z domačim sladoledom

Poletje in sladoled običajno prideta v paru. Toda kot pri vseh živilih je tudi pri izbiri sladoleda na koncu pomembna kakovost osnovnih surovin, zato je najboljše, da se odločimo kar za pripravo domačega sladoleda.Izberimo ekološke sestavineV poletnih mesecih je izbira…

Več...

Kako pripraviti domače kislo mleko?

Mnogi ste pravo domače kislo mleko verjetno že preizkusili na turističnih kmetijah ali v planinskih kočah. Če pogrešate tisti pristen in neobdelan okus, lahko kislo mleko pripravite kar sami doma. Pomembno je, da za pripravo kislega mleka izberete čim bolj…

Več...

Slovenski siri, ki nosijo Zaščiteno označbo porekla

Slovenski siri z Zaščiteno označbo porekla se ponašajo s svojimi edinstvenimi zgodbami, zagotavljajo kakovost ter z vizualno oznako olajšajo vašo izbiro pri nakupu. Veste, kateri slovenski siri so vključeni v to shemo kakovosti? Slovenski siri že sicer izstopajo po kakovosti,…

Več...

Od zelenih pašnikov do kakovostnega mleka in mlečnih izdelkov

V Sloveniji pridelujemo različne vrste mleka in mlečnih izdelkov. Zaradi tradicije pridelave kravjega mleka ta prednjači po količini, a tudi količina kozjega in ovčjega mleka v zadnjih letih narašča. Svojo zanimivo zgodbo o pridelavi ovčjega in kravjega mleka ter proizvodnji…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem