Po mnenju Zveze potrošnikov imamo potrošniki pravico vedeti

Po mnenju Zveze potrošnikov imamo potrošniki pravico vedeti 9.8.2016

Ali ste vedeli, da imate kot potrošnik pravico, da od mesarja, ki vam odreže kos svežega mesa, zahtevate informacijo o tem, kje je bila žival skotena, vzrejena in kje je bilo meso ? Naj vam ne bo nerodno vprašati, od kod je meso.

Imamo pravico, da pred pultom, na katerem nam je mesar odrezal kos svežega mesa, izvemo, kje je bila žival skotena, vzrejena in zaklana. To Slovenci tudi vedno pogosteje zahtevamo. Slovensko meso je namreč zelo kakovostno, eden od argumentov za to je tudi ta, da slovenski rejci živali skupaj s Švedi in Norvežani uporabljajo daleč najmanj antibiotikov od vseh drugih rejcev v državah EU-26, kar je za potrošnika zagotovo zelo dragocen podatek.

Sveže meso – obvezna navedba porekla

O potrošnikovi pravici “vedeti” smo se pogovarjali z Marjano Peterman, univ. dipl. inž. živilske tehnologije in strokovno sodelavko Zveze potrošnikov Slovenije. “Ko govorimo o kosu svežega mesa in svežega mletega mesa, mora trgovec oziroma mesar v vitrini v njegovi bližini označiti poreklo tako, kot to veleva zakonodaja,” pojasnjuje gospa Peterman. Kaj pa, če te oznake ni? “Potem je prodajalec kršil zakonodajo in ga potrošnik lahko prijavi inšpekciji na Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Potrošnik ima od prodajalca tudi pravico zahtevati pojasnila in dokaze o poreklu svežega mesa.”

Predelani proizvodi – večja neznanka?

Ko je govor o predelanem mesu oziroma mesnih pripravkih, kot je na primer mariniran kos mesa ali klobasa pri mesarju ali v restavraciji, je zgodba nekoliko drugačna. “V tem primeru podatka o poreklu zakonodajno ni treba navajati in je le dobra volja prodajalca, da ga zaupa potrošniku. V teh primerih največkrat dobim odgovor ‘Domače je’, kar pa ni navedba porekla. To je nedefinirana trditev, saj je lahko domače tudi zato, ker je meso razrezal in pripravil mesar,” dodaja sogovornica.

Kmalu konec dvomov o tem, kje je bilo mleko in meso pridelano in predelano

Že jeseni bomo v trgovinah laže izbrali tisto perutninsko in goveje meso pa tudi mleko in mlečne izdelke, ki so kakovostni ter pridelani oziroma rejeni ter predelani v Sloveniji. Uvaja se namreč nova označba “Izbrana kakovost – Slovenija“, ki bo to jamčila.

Kar nekaj kakovostnih parametrov bodo mesarji in mlekarji v ta namen tudi izboljšali. Mlekarne bodo v novi shemi ‘Izbrana kakovost – Slovenija’ med drugim zagotovile, da je mleko predelano v manj kot petnajstih urah od trenutka, ko je bilo pomolzeno. To napoved je kot pozitivno ocenila tudi Petermanova: “Glede na priljubljenost mlekomatov se mi zdi, da je za nekatere potrošnike pomembno tudi, kako hitro pride predelano mleko v trgovino. In s čim krajšim rokom uporabe.”


Sorodni članki

Prehrana na delovnem mestu – ključ do zdravja in storilnosti

Na delovnem mestu preživimo kar tretjino svojega dneva, preostanek časa pa dandanes kar izpuhti v zrak. V letu 2019 smo prešteli 249 delovnih dni in velika večina nas obeduje med odmorom za malico. Ste pozorni na svojo prehrano? Užijete sendvič,…

Več...

Uroš Bitenc: Z Anteo sva velika zagovornika slovenske hrane!

Uroša Bitenca mogoče ne bi prepoznali, če bi ga srečali na ulici – zagotovo pa bi ga prepoznali, ko bi z vami spregovoril kakšno besedo. Priljubljeni radijski voditelj je zelo energičen in zgovoren, zato smo ga povabili, da še nam…

Več...

Naš super kaki

To je nezahteven za pridelavo, okusen in za naše zdravje izjemno koristen sadež. Dozori pozno jeseni in bliža se čas, ko se ga bomo spet lahko naužili. Običajno okrogli plodovi so zreli v oranžni, rdeči ali rumeni barvi. Kaki vsebuje…

Več...

Tretji petek v novembru – dan slovenske hrane 2019

Osnovni namen dneva slovenske hrane in projekta Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga letos praznujemo 15. novembra, je izobraževati in ozaveščati naše mlade in z njimi tudi širšo javnost o velikem pomenu uravnoteženega prehranjevanja. Redno zajtrkovanje v zdravi prehrani nosi zelo…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem