Po mnenju Zveze potrošnikov imamo potrošniki pravico vedeti

Po mnenju Zveze potrošnikov imamo potrošniki pravico vedeti 9.8.2016

Ali ste vedeli, da imate kot potrošnik pravico, da od mesarja, ki vam odreže kos svežega mesa, zahtevate informacijo o tem, kje je bila žival skotena, vzrejena in kje je bilo meso ? Naj vam ne bo nerodno vprašati, od kod je meso.

Imamo pravico, da pred pultom, na katerem nam je mesar odrezal kos svežega mesa, izvemo, kje je bila žival skotena, vzrejena in zaklana. To Slovenci tudi vedno pogosteje zahtevamo. Slovensko meso je namreč zelo kakovostno, eden od argumentov za to je tudi ta, da slovenski rejci živali skupaj s Švedi in Norvežani uporabljajo daleč najmanj antibiotikov od vseh drugih rejcev v državah EU-26, kar je za potrošnika zagotovo zelo dragocen podatek.

Sveže meso – obvezna navedba porekla

O potrošnikovi pravici “vedeti” smo se pogovarjali z Marjano Peterman, univ. dipl. inž. živilske tehnologije in strokovno sodelavko Zveze potrošnikov Slovenije. “Ko govorimo o kosu svežega mesa in svežega mletega mesa, mora trgovec oziroma mesar v vitrini v njegovi bližini označiti poreklo tako, kot to veleva zakonodaja,” pojasnjuje gospa Peterman. Kaj pa, če te oznake ni? “Potem je prodajalec kršil zakonodajo in ga potrošnik lahko prijavi inšpekciji na Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Potrošnik ima od prodajalca tudi pravico zahtevati pojasnila in dokaze o poreklu svežega mesa.”

Predelani proizvodi – večja neznanka?

Ko je govor o predelanem mesu oziroma mesnih pripravkih, kot je na primer mariniran kos mesa ali klobasa pri mesarju ali v restavraciji, je zgodba nekoliko drugačna. “V tem primeru podatka o poreklu zakonodajno ni treba navajati in je le dobra volja prodajalca, da ga zaupa potrošniku. V teh primerih največkrat dobim odgovor ‘Domače je’, kar pa ni navedba porekla. To je nedefinirana trditev, saj je lahko domače tudi zato, ker je meso razrezal in pripravil mesar,” dodaja sogovornica.

Kmalu konec dvomov o tem, kje je bilo mleko in meso pridelano in predelano

Že jeseni bomo v trgovinah laže izbrali tisto perutninsko in goveje meso pa tudi mleko in mlečne izdelke, ki so kakovostni ter pridelani oziroma rejeni ter predelani v Sloveniji. Uvaja se namreč nova označba “Izbrana kakovost – Slovenija“, ki bo to jamčila.

Kar nekaj kakovostnih parametrov bodo mesarji in mlekarji v ta namen tudi izboljšali. Mlekarne bodo v novi shemi ‘Izbrana kakovost – Slovenija’ med drugim zagotovile, da je mleko predelano v manj kot petnajstih urah od trenutka, ko je bilo pomolzeno. To napoved je kot pozitivno ocenila tudi Petermanova: “Glede na priljubljenost mlekomatov se mi zdi, da je za nekatere potrošnike pomembno tudi, kako hitro pride predelano mleko v trgovino. In s čim krajšim rokom uporabe.”

Po mnenju Zveze potrošnikov imamo potrošniki pravico vedeti
Ocenite stran


Sorodni članki

Meritve uspešnosti kampanje Naša super hrana

Uspešnost triletne promocijske kampanjo, pod sloganom »Naša super hrana« 2016-2019, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano kot naročnik spremlja sprotno glede na izvedene aktivnosti. Izvedene so bile tri meritve uspešnosti: začetna - pred začetkom izvajanja kampanje decembra 2016, druga novembra…

Več...

Ana Žontar Kristanc: Veliko mojega življenja se vrti okoli hrane

Ana Žontar Kristanc je mama dveh nadebudnih malčkov, TV voditeljica, avtorica bloga Anina kuhinja, podpisala pa se je tudi pod nekaj kuharic.  Z njo smo poklepetali o lokalni hrani in  znaku »izbrana kakovost – Slovenija«.Kuhinja in hrana sta pomemben del tvojega…

Več...

Povpraševanje po ekoloških pridelkih JE.

Za ekološko kmetijstvo je značilno okolju prijazno kmetovanje in spremljanje naravnih ciklov. Kmetovanje je zahtevnejše od intenzivnega in za uspešen pridelek je potrebnih veliko izkušenj. Ekološko kmetovanje  prinaša v primerjavi z intenzivnim predvsem varnejšo in bolj zdravo hrano, varovanje okolja,…

Več...

Prekmurska šunka

Kakovost, tradicija in predanost proizvajalcev so ustvarili neprecenljivo prepoznavnost slovenskih proizvodov, ki vse bolj prodirajo pa tudi na globalne trge. Med njimi je kar osem suhomesnih izdelkov, ki smo jih že zaščitili z zaščiteno geografsko označbo: Kraški pršut, Kraška panceta…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem