Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Po mnenju Zveze potrošnikov imamo potrošniki pravico vedeti

9.8.2016

Ali ste vedeli, da imate kot potrošnik pravico, da od mesarja, ki vam odreže kos svežega mesa, zahtevate informacijo o tem, kje je bila žival skotena, vzrejena in kje je bilo meso ? Naj vam ne bo nerodno vprašati, od kod je meso.

Imamo pravico, da pred pultom, na katerem nam je mesar odrezal kos svežega mesa, izvemo, kje je bila žival skotena, vzrejena in zaklana. To Slovenci tudi vedno pogosteje zahtevamo. Slovensko meso je namreč zelo kakovostno, eden od argumentov za to je tudi ta, da slovenski rejci živali skupaj s Švedi in Norvežani uporabljajo daleč najmanj antibiotikov od vseh drugih rejcev v državah EU-26, kar je za potrošnika zagotovo zelo dragocen podatek.

Sveže meso – obvezna navedba porekla

O potrošnikovi pravici “vedeti” smo se pogovarjali z Marjano Peterman, univ. dipl. inž. živilske tehnologije in strokovno sodelavko Zveze potrošnikov Slovenije. “Ko govorimo o kosu svežega mesa in svežega mletega mesa, mora trgovec oziroma mesar v vitrini v njegovi bližini označiti poreklo tako, kot to veleva zakonodaja,” pojasnjuje gospa Peterman. Kaj pa, če te oznake ni? “Potem je prodajalec kršil zakonodajo in ga potrošnik lahko prijavi inšpekciji na Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Potrošnik ima od prodajalca tudi pravico zahtevati pojasnila in dokaze o poreklu svežega mesa.”

Predelani proizvodi – večja neznanka?

Ko je govor o predelanem mesu oziroma mesnih pripravkih, kot je na primer mariniran kos mesa ali klobasa pri mesarju ali v restavraciji, je zgodba nekoliko drugačna. “V tem primeru podatka o poreklu zakonodajno ni treba navajati in je le dobra volja prodajalca, da ga zaupa potrošniku. V teh primerih največkrat dobim odgovor ‘Domače je’, kar pa ni navedba porekla. To je nedefinirana trditev, saj je lahko domače tudi zato, ker je meso razrezal in pripravil mesar,” dodaja sogovornica.

Kmalu konec dvomov o tem, kje je bilo mleko in meso pridelano in predelano

Že jeseni bomo v trgovinah laže izbrali tisto perutninsko in goveje meso pa tudi mleko in mlečne izdelke, ki so kakovostni ter pridelani oziroma rejeni ter predelani v Sloveniji. Uvaja se namreč nova označba “Izbrana kakovost – Slovenija“, ki bo to jamčila.

Kar nekaj kakovostnih parametrov bodo mesarji in mlekarji v ta namen tudi izboljšali. Mlekarne bodo v novi shemi ‘Izbrana kakovost – Slovenija’ med drugim zagotovile, da je mleko predelano v manj kot petnajstih urah od trenutka, ko je bilo pomolzeno. To napoved je kot pozitivno ocenila tudi Petermanova: “Glede na priljubljenost mlekomatov se mi zdi, da je za nekatere potrošnike pomembno tudi, kako hitro pride predelano mleko v trgovino. In s čim krajšim rokom uporabe.”


Sorodni članki

Domač jabolčni kis je nepogrešljiv v vsakem gospodinjstvu

Preberite, kako lahko ob nakupu prepoznate naraven in kakovosten jabolčni kis brez dodatkov in barvil. Na koncu najdete tudi recept, kako lahko jabolčni kis pridelate kar sami doma.Jabolčni kis je eno od tistih živil, ki že iz preteklosti slovi po…

Več...

V novem letu izbirajmo več lokalne hrane

Najbolj kakovostna hrana je hrana lokalnega izvora, ki ne prepotuje dolgih razdalj in ima številne prednosti. Seznanite se, na kaj je potrebno biti pozoren pri nakupu in kako izbrati najvišjo kakovost.Slovenija ima raznovrstno in dobro ohranjeno naravno okolje, kjer je…

Več...

Kako do lastne zelenjave pozimi?

V zimskih mesecih nas že zanima, kaj lahko postorimo, da bo domači vrt pripravljen na novo sezono in bo dobro uspeval. Še posebej nas je zanima, kaj že lahko zasejemo. Da za neučakanost pri urejanju lastnega vrta ni prostora, je…

Več...

10 nasvetov za manj živilskih odpadkov

Z nekaj preprostimi odločitvami lahko bistveno zmanjšamo viške hrane ter se usmerimo v bolj trajnostno prehranjevanje. Zelo veliko viškov nastaja v gospodinjstvih, ki proizvedejo kar 52 % odpadne hrane, zato je najbolje začeti pri sebi. Z vami delimo nekaj kratkih…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem