Članki Archive | Page 37 of 46 | Naša super hrana

clanek

Novo znanje za ekološko pridelavo sadja

Lokalno ekološko pridelano sadje je izjemno kakovostno in s tem privlačno za potrošnika. Vendar pa je njegova pridelava zelo zahtevna in polna različnih omejitev. Vsak, ki se podaja na to področje, se mora najprej opremiti z zadostnim znanjem, ki mu ...

Tehnološka navodila za ekološko pridelavo sadja

Lokalno ekološko pridelano sadje je zelo kakovostno in privlačno za potrošnika, a je pridelava običajno zelo zahtevna in polna raznih omejitev. Vsak, ki se podaja na to področje, se mora najprej opremiti z zadostnim znanjem, ki mu bo omogočilo uspešno ...

V Trebnjem po novem samooskrbni tudi Romi

Da se miselnost na področju samooskrbe resnično premika, priča tudi nedavna pobuda iz občine Trebnje. Prejšnji teden so tam namreč na občinskem zemljišču uradno odprli urejen vrt za lokalno romsko prebivalstvo. Na njem si je gredice razdelilo petindvajset romskih družin ...

Prehranski posvet: Zoran Predin

Kako pomembno je za vas, da je hrana slovenskega izvora? Verjamete, da je v Sloveniji pridelana hrana na splošno bolj zdrava kot tista, ki je bila pridelana drugje? Načeloma da. Nasploh je bila zame lokalno pridelana hrana vedno zelo pomembna ...

Kunčji “ajmoht” in ajdov “sushi” v Grand Hotelu Union

Po dvanajstih napetih regijskih tekmovanjih se je v ljubljanskem Grand Hotelu Union prejšnjo sredo zaključil veliki finale petega cikla tekmovanja Kuhnapato. Hiter sprehod skozi imena tekmujočih nam pove, kako pestra druščina se je tam zbrala: Kul Dobjani iz OŠ Dobje, ...

Slovenci Hrvatom prevzeli čokoladni rekord!

Čokoladni park, čokoladni živ žav, tovarna čokolade, čokoladni trg in pravljična hišica iz kar dvesto kilogramov čokolade… Vse to so bili aduti pravkar zaključenega Festivala čokolade v Radovljici. A kaj bi lahko obiskovalce pritegnilo bolj kot svetovni rekord? Neuničljiva Guinnessova ...

Minister Židan napovedal prve izdelke z znakom ‘Izbrana kakovost’

V svojem nagovoru predstavnikom mesne industrije v sklopu druge Mesne konference, ki jo je organizirala GZS, je minister Dejan Židan predstavil nekaj podrobnosti prihajajoče nove nacionalne sheme kakovosti – ‘izbrana kakovost’. Obljubil je, da se bodo že letos na prodajnih ...

Pomladanski nasvet za vrtičkarje: ključna je zemlja – Miša Pušenjak

Pogovor: Miša Pušenjak, specialistka za zelenjadarstvo in okrasne rastline Pomlad je čas za nove začetke in tako tudi čas setve. Na kaj morajo po vašem strokovnem mnenju najbolj paziti začetniki? Vsakemu novemu vrtnarju svetujem, naj poskrbi za analizo prsti, na ...

Več kot 99-odstotni uspeh pri črpanju evropskih sredstev

Dolgo in uspešno pot je Slovenija prehodila, odkar smo začeli v okviru kmetijske politike v osemdesetih letih prejšnjega stoletja izvajati posamezne strukturne ukrepe razvoja podeželja. Kot vsa moderna in napredna Evropa smo tudi na sončni strani Alp za svoj razvoj ...

Prihodnost bolj kakovostne hrane je v ekološki pridelavi

Eno osnovnih poslanstev našega portala je domačemu potrošniku predstaviti nabor uradnih shem kakovosti, ki mu lahko pomagajo pri preudarnih nakupovalnih odločitvah. Kot naši pozorni bralci dobro vedo, se v sklop evropskih shem kakovosti, ki so predpisane z evropskimi uredbami, uvrščajo ...

Mladi kmetje družno za prihodnost

Avgusta smo poročali, da je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sklopu Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020 objavilo prvi javni razpis za zagon dejavnosti za mlade kmete. Razpis je bil namenjen ustrezno usposobljenim kmetovalcem v starostnem ...

Ustanovljena je bila Vinska zadruga Haloze

Težko bi našli kvalificiranega opazovalca, ki bi se ne strinjal z ugotovitvijo, da bodo slovenski kmetje izzivom jutrišnjega dne kos samo, če bodo s povezovanjem premagali trenutno razdrobljenost. Zato s posebnim veseljem objavljamo novico, da je Slovenija od prejšnjega tedna ...

Slovenski sektor brezalkoholnih pijač družno za bolj zdravo otroštvo

V sklopu prizadevanj za izboljšanje zdravja slovenskega prebivalstva je septembra lani v Radencih enajst slovenskih proizvajalcev in distributerjev brezalkoholnih pijač podpisalo listino zavez odgovornosti. Podpisniki so se med drugim zavezali, da od leta 2016 naprej sladkih pijač ne bodo oglaševali ...

Triumf slovenskih oljkarjev na Hrvaškem

Če kdo slučajno potrebuje še dodaten dokaz, da v slovenski Istri nastajajo vrhunska oljčna olja, si mora samo ogledati rezultate nedavnega ocenjevanja oljčnih olj Maslina v Splitu. Na tem tradicionalnem, letos že trinajstem tekmovanju je šampionski pokal s Hrvaške v ...

Priročnik za varstvo slovenske podeželske dediščine

Devetnajst različnih sušilnih naprav, ki tvorijo inovativni projekt Dežela kozolcev v Občini Šentrupert, zgledno obnovljena sadna sušilnica v Razborah, v parkirišče s šestdesetimi parkirnimi mesti preurejeno degradirano območje opuščenega peskokopa pri planini Kuhinja, tematska pot Na svoji zemlji v Baški ...

Novi zakon javnim zavodom lajša naročanje v Sloveniji pridelane in predelane hrane

S prvim aprilom bo začela veljati Novela zakona o javnih naročilih, ki bo javnim zavodom na razpisih za naročanje hrane še olajšala nakup kakovostne v Sloveniji pridelane ali predelane hrane. Sprememba zakona se nanaša na sklope, ki jih lahko naročnik ...

“Ni drugega, kot da stopimo skupaj!”

Pogovor z varuhom odnosov v verigi preskrbe s hrano Jožetom Podgorškom ob njegovem prvem letnem poročilu vladi Na začetku poročila ste zapisali, da smo Slovenci po razvitosti trgovine na svojem ozemlju v evropskem vrhu. Ponudba pa je izjemno razpršena, kar ...

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij razglasila letošnje prejemnike priznanj za odlično kakovost

Na Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, so že šestnajstič zapored podelili zlata priznanja za odlično kakovost. Ocenjevalne kategorije so vključevale kategorije kruha, pekovskega in finega pekovskega peciva, keksov, testenin in svežih slaščic. Ocenjevanje ...

Mleko je popolno živilo

Pogovor z Ireno Rogelj, profesorico za mlekarstvo in prehrano na Biotehnični fakulteti Mleko je od nekdaj veljalo za vrhunsko, zdravju koristno živilo. V zadnjih letih pa iz nekoliko alternativnih virov prihajajo tudi drugačne, mleku manj naklonjene interpretacije. Kaj na to ...

Novo na trgu: sir s konopljinimi vršički

Posebej zanimivo inovacijo so pred mesecem dni na slovenski trg poslali iz kobariške mlekarne Planika, kjer so v sodelovanju z ekološko kmetijo Ileršič iz Cerknice ustvarili sir s konopljinimi vršički. Pri Planiki obljubljajo, da gre za sir najvišje možne kakovosti, ...