Na kakšen način so zadruge, vključene v shemo »Izbrana kakovost«, vpete v gospodarsko in naravno okolje | Izbrana kakovost, Meso | Izbrana kakovost - Slovenija

Na kakšen način so zadruge, vključene v shemo »Izbrana kakovost«, vpete v gospodarsko in naravno okolje

Zadruge so pomemben posrednik med rejci in trgovci. Večina zadrug, vključenih v shemo »Izbrana kakovost«, od svojih rejcev odkupuje vse pridelano meso in jim tako zagotovi stabilnost v tržni verigi. V naslednjem intervjuju nam je Mitja Vodnjov iz Loške zadruge v Škofji Loki zaupal, na kakšen način so rejci in zadruge vpeti v lokalno in širše okolje, kako med seboj sodelujejo in kakšen je pomen takšnega sodelovanja.

 

Kako je vaša zadruga vpeta v lokalno okolje in gospodarstvo? Na kakšen način sodelujete z vašimi kmeti in predelovalci mesa, ki so vključeni v shemo »Izbrana kakovost«?

Naša zadruga ima preko 500 članov, vendar se zadruge po celi Sloveniji združujejo, s tem pa se širi tudi naše sodelovanje s kmeti ne samo iz naše regije, temveč iz celotne Slovenije.

 

Ali odkupujete živino samo od rejcev iz vaše regije, ki so vključeni v shemo »Izbrana kakovost«, ali tudi z drugih koncev Slovenije?

Po eni strani smo zelo lokalno vpeti v našo regijo, kamor spadata Selška in Poljanska dolina, hkrati pa s posredovanjem drugih zadrug sodelujemo tudi s kmetijami z območja gornje Gorenjske (predvsem Naklo in Lesce).

 

Podrobneje nam prosim opišite razloge in posledice za takšen pristop – pozitivne in negativne za vašo zadrugo.

Menim, da so te posledice zelo pozitivne. Širše sodelovanje s kmeti po Sloveniji, ki so vključeni v shemo »Izbrana kakovost«, je omogočilo, da se je močno stabiliziral trg govejega mesa. Težava, s katero smo se soočali do sedaj, je predvsem ta, da je v gorenjski regiji velik odstotek govejega mesa, ki ga je težje prodati. Ravno zato je povezovanje s celotno Slovenijo tako pomembno, saj to daje kmetom garancijo, da bodo lahko prodali vse mesne izdelke. V preteklosti so slovenski kmetje ravno zato meso izvažali tudi v sosednje države, shema »Izbrana kakovost« pa omogoča večje povezovanje med kmeti in zadrugami.

 

Ali menite, da tesno sodelovanje z rejci iz vaše regije, ki so vključeni v shemo »Izbrana kakovost«, lahko vpliva na večanje povpraševanja po izdelkih, označenih z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«?

Vsekakor. Do sedaj smo opazili že zelo pozitivne rezultate in menim, da bo povpraševanje po govejem mesu, označenim z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, še bolj naraščalo.

 

Ali s tem narašča tudi povpraševanje preostalih rejcev, da bi se vključili v shemo »Izbrana kakovost«?

Shema »Izbrana kakovost« ima zelo dobro vzpostavljen sistem, ki povezuje celotno verigo od rejca do končnega potrošnika. Naša zadruga odkupuje meso izključno od kmetov, vključenih v shemo »Izbrana kakovost«, ker pomeni, da se morajo vsi rejci, ki želijo sodelovati z nami, vključiti v shemo, če tega še niso storili. Mi jim pri tem nudimo pomoč, poskrbimo za vso potrebno birokracijo, izobraževanje, obiščemo kmetijo in preverimo, ali rejci izpolnjujejo vse potrebne kriterije za vključitev v shemo ali je potrebno še kaj izboljšati oz. popraviti. Rezultat tega pristopa je viden v številu rejcev, s katerimi danes sodelujemo: začeli smo s 300, danes pa jih je kar 840.

 

Ali je v vaši regiji trenutno dovolj kmetij, vključenih v shemo »Izbrana kakovost«, za vaše potrebe? Če ne, od kod še dodatno dobavljate surovine?

Naša zadruga vse odkupljeno meso proda naprej. Če pa gledamo z vidika, da je Loška zadruga večinski lastnik Loških mesnin, ki prav tako odkupuje izključno meso »izbrana kakovost – Slovenija«, število kmetij samo iz naše regije ne zadostuje. Loške mesnine zato odkupujejo meso od rejcev iz cele Slovenije.

 

Kakšna je ozaveščenost prebivalcev o pomenu znaka »izbrana kakovost – Slovenija« na mesnih izdelkih?

Zaenkrat menim, da je ozaveščenost o pomenu znaka »izbrana kakovost – Slovenija« pri slovenskemu potrošniku še premajhna, a kljub temu bistveno večja, kot je bila.

 

Kakšen pomen ima za lokalno gospodarstvo aktivna veriga od rejca, posrednika do predelovalca?

S tem se vzpostavlja stabilna tržna veriga, s čimer trg postane predvidljiv, predvsem za trgovca, ki ve, da bo lahko dobil kakovostno goveje meso, pa tudi za zadruge in rejce, ki od nas dobijo zagotovilo, da bomo odkupili njihovo meso.

 

Kolikšen delež mesa (v odstotkih) predelovalci v povprečju odkupijo od kmetij s certifikatom »izbrana kakovost – Slovenija«?

V naši regiji zadruga od rejcev, s katerimi sodeluje in so vključeni v shemo »Izbrana kakovost«, odkupi prav vse govedo in ga kot takega tudi proda naprej predelovalnim obratom. Ne morem pa reči, da to velja splošno za vso Slovenijo.

 

Ali to pomeni, da vaša zadruga od rejcev odkupi prav vse goveje meso ali rejci svoje izdelke prodajajo tudi brez posredovanja zadruge?

Seveda pa tukaj ponovno govorimo o gorenjski regiji, se pravi, da povedano ne velja za celo Slovenijo.

 

Ali vaša veriga aktivno sodeluje tudi z večjimi trgovinami? Kakšno sodelovanje ste vzpostavili s trgovci?

Pri naši zadrugi je stvar malce drugačna, saj smo večinski lastniki Loških mesnin. Loške mesnine so eden največjih dobaviteljev govejega mesa v Sloveniji, ki dobavljajo meso vsem večjim trgovcem, ki nudijo svežo mesnico.

 

Kolikim trgovinam vaši predelovalni obrati dobavljajo meso s certifikatom »izbrana kakovost – Slovenija«?

Loške mesnine goveje meso »izbrana kakovost – Slovenija« dobavljajo štirim največjim trgovcem v Sloveniji: Mercatorju, Sparu, Tušu ter E. Leclercu.

 

Kako po vaše vpliva vključitev proizvajalcev v shemo »Izbrana kakovost« na lokalno/regijsko gospodarstvo?

Težko govorim na splošno o vplivu na gospodarstvo, a če se osredotočimo samo na kmetijsko proizvodnjo, pa je ta vpliv zelo pozitiven, kar je razvidno tudi iz povečanega obsega odkupa govejega mesa na letnem nivoju, to pa vpliva tudi na stabilizacijo trga in kmetij.

 

Shema »Izbrana kakovost« ni le zagotovilo za potrošnika, da kupuje dodatno kontrolirano in visokokakovostno slovensko meso, ampak ima pomembno vlogo tudi pri vzpostavljanju stabilnih odnosov v tržni verigi. Ko kupujemo meso, označeno z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ne podpiramo le slovenskih kmetov, ampak celotno slovensko gospodarstvo.

 


Sorodni članki

Jabolko - tradicionalna sadna osvežitev iz naših krajev

V Sloveniji pridelujemo raznoliko sadje, ki lahko zadovolji še tako zahteven okus. Med vsemi vrstami sadja prevladuje pečkato sadje, katerega tipični predstavnik so jabolka, ki jih lokalni sadjarji pridelajo daleč največ. Poglejte ideje, kaj pripraviti iz njih.Pečkarji nas s plodovi…

Več...

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto, saj ga označuje znak »izbrana kakovost - Slovenija«. V shemo, ki zagotavlja slovensko poreklo, kratke dobavne poti in sledljivost mesa, so vključeni številni slovenski rejci…

Več...

V shemo »Izbrana kakovost« je vstopil tudi sektor žit

Zelo kmalu bomo potrošniki lahko kupovali tudi kruh in izdelke iz žit višje kakovosti, ki so jasno označeni z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je namreč priznalo označbo »izbrana kakovost« z navedbo države pridelave…

Več...

Klemen Janežič: »Meso slovenskega porekla je na policah trgovin moja prva izbira«

Obisk restavracije in uživanje ob kulinariki je priljubljena oblika druženja za številne ljudi. Ste se kot ljubitelj mesnih jedi kdaj vprašali, od kod izvira meso, ki so vam ga postregli v restavraciji? Številni gostinski obrati so prepoznali dodano vrednost živil,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem