Lokalne dobrote, s katerimi boste navdušili tuje obiskovalce | Sheme kakovosti, Zaščiteni proizvodi |

Lokalne dobrote, s katerimi boste navdušili tuje obiskovalce

Izbrani izdelki iz Slovenije so zaščiteni z evropskimi označbami kakovosti.

Obisk tujih krajev si ljudje pogosto zapomnimo po slastnih jedeh, ki smo jih okusili na poti. S čim prepričati tuje goste, ki obiščejo Slovenijo? Nič lažjega. Slovenija ima bogato kulinarično dediščino. Svoje goste lahko razvajate s pristnimi slovenskimi izdelki in jedmi, ki nosijo evropske zaščitne znake: »zaščitena označba porekla«, »zaščitena geografska označba« in »zajamčena tradicionalna posebnost«.

Slovenija postaja pri tujih obiskovalcih vse bolj cenjena kot izjemna kulinarična destinacija. Slovenska kulinarika združuje tradicionalne recepte s sodobnimi kulinaričnimi trendi, za osnovo pa uporabljamo kakovostne sveže in sezonske sestavine ter značilne tradicionalne izdelke z naših kmetij ali iz ponudbe živilskih podjetij. Trenutno je v Sloveniji zaščitenih kar 29 izdelkov, ki so posebni zaradi načina pridelave ali predelave, vpliva geografskega območja ali tradicionalnih receptov in postopkov izdelave.

Tujim popotnikom predstavite zaščitene kulinarične posebnosti

Po obisku katerekoli živilske trgovine imamo občutek, da je na voljo veliko slovenskih domačih kulinaričnih izdelkov in jedi. Z eno od treh omenjenih označb jih je v resnici 29, ker pa jih lahko proizvajajo različni proizvajalci, se zdi, da jih je več. Kako jih prepoznati in tujca usmeriti, da bo kulinarično doživetje res pristno?

Popotniku, ki želi po obisku naše dežele domov prinesti nekaj kakovostnega in hkrati tipičnega za Slovenijo, priporočimo, naj se pri nakupu prehranskih izdelkov zanaša na evropske zaščitne znake na embalaži izdelkov. Znaki zagotavljajo pristnost tradicionalnih lokalnih izdelkov, saj morajo biti proizvajalci certificirani za proizvodnjo tako označenih izdelkov, ki so tudi redno kontrolirani. Izdelki so proizvedeni po predpisanih recepturah.

Z razlogom smo lahko ponosni na svojo bogato kulinarično dediščino, zato nanjo opozorimo tudi goste iz tujine. Med raziskovanjem Slovenije bodo zagotovo poskusili različne jedi, na nas pa je, da se v svojo domovino vrnejo z zaščitenimi slovenskimi izdelki ter z njimi navdušijo tudi svoje bližnje in prijatelje.

Pri prepoznavanju izdelkov s posebnimi lastnostmi so nam v pomoč označbe: »zaščitena označba porekla«, »zaščitena geografska označba« in »zajamčena tradicionalna posebnost«.

Območje proizvodnje je ključno za izdelke z »zaščiteno geografsko označbo«

Tujce s svojo polno aromo in okusom, ki se razvije med sušenjem in zorenjem suhomesnatih izdelkov kraške pokrajine, pogosto navdušijo: Kraški pršutKraška panceta ter Kraški zašink. Posebno je tudi Štajersko-prekmursko bučno olje, ki je izdelano po tradicionalnem postopku s stiskanjem praženih bučnih semen najboljše kakovosti in ima edinstven, oreškast okus. Vsi omenjeni izdelki so zaščiteni z oznako »zaščitena geografska označba«.

To oznako nosijo tudi drugi izdelki, na primer Zgornjesavinjski želodecPrleška tünkaPtujski lükSlovenski medKranjska klobasaPrekmurska šunkaJajca izpod Kamniških planinŠtajerski hmelj ter Šebreljski želodec. Pri teh izdelkih vsaj ena od faz proizvodnega postopka poteka na določenem geografskem območju, surovine pa lahko izvirajo tudi od drugod.

Geografsko območje lahko predstavlja dodano vrednost živila

Med izdelke, ki so lahko tudi zelo lepo in cenjeno darilo iz Slovenije, zagotovo spada tudi oljčno olje. Gre za olje vrhunske kakovosti, ki je nekoliko posebno – Slovenska Istra je namreč eden izmed najbolj severno ležečih predelov, kjer še uspeva oljka. Zaradi podnebnih posebnosti, sestave tal in izbora oljk lahko govorimo o izjemnem oljkarskem območju.

Med izdelki z »zaščiteno označbo porekla« najdemo kar dve slovenski oljčni olji – Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre in Oljčno olje Istra. Označba pomeni, da so vsi postopki pridelave in predelave potekali na določenem geografskem območju, iz katerega izhajajo tudi vse uporabljene surovine.

Obe omenjeni olji imata značilen, srednje do intenzivno izražen in prepoznaven vonj po svežem plodu oljke, Oljčno olje Istra pa je po okusu tudi nekoliko pikantno ali grenko. Obe olji sta iz oljk pridobljeni z mehanskimi postopki. Posebnost Ekstra deviškega oljčnega olja Slovenske Istre je, da ga pridobijo iz ročno obranih oljk.

Strokovnjaki so dokazali, da vsebujejo olja iz Slovenske Istre veliko zdravju koristnih učinkovin. Zasluge za to pripisujejo razmeram, v katerih oljke pri nas rastejo, značilnim sortam ter načinu stiskanja in skladiščenja olja.

Kateri izdelki še sodijo v popotniško »košarico slovenskih okusov«, ki se ponašajo z »zaščiteno označbo porekla«? To so denimo še sir TolmincPiranska solBovški sirsir MohantKočevski gozdni medKraški medNanoški sirIstrski pršut ter Meso istrskega goveda – boškarina.

Tudi med je lahko lepo darilo. Posebnost Kočevskega gozdnega medu je, da se čebele pasejo v ekološko neokrnjeni naravi. Med ima značilen vonj po lesu in gozdu ter zanimiv, rahlo grenak okus. Kraški med pa odlikuje polna in izrazita aroma, ki je posledica bogatega kraškega rastja. Bogat je z minerali in encimi.

Znak »zajamčena tradicionalna posebnost« zagotavlja tradicionalno recepturo jedi

Ne pozabite turista opomniti tudi na izdelke s tradicionalno recepturo, ki se prenaša iz roda v rod. Z »zajamčeno tradicionalno posebnostjo« v Sloveniji označujemo proizvode, ki se pripravljajo po zaščiteni recepturi, zaščitenem načinu priprave ali imajo zaščiteno sestavo. Turisti bodo navdušeni nad Slovensko potico, eno izmed najbolj prepoznavnih slovenskih sladic, ki bo brez posledic prestala prevoz domov in prepričala tudi njihove bližnje. Med samim obiskom Slovenije pa naj izkoristijo priložnost in poskusijo tudi ostale proizvode z »zajamčeno tradicionalno posebnostjo«Prekmursko gibanicoIdrijske žlikrofeBelokranjsko pogačo in kravjeovčje in kozje seneno mleko.

V Sloveniji smo lahko hvaležni za bogato dediščino tradicionalnih izdelkov in jedi, ki nam bogatijo vsakdan. Hvala vsem, ki s svojim poznavanjem naše kulinarične dediščine navdušujete obiskovalce iz tujine, da sloves o odlični slovenski kulinariki širijo izven meja naše države.

Logotipi sheme kakovost

Sorodni članki

Ideja - spomladansko druženje s pristnimi slovenskimi jedmi

Po dolgi zimi se marsikdo od nas veseli spomladanskih in poletnih piknikov ter uživanja na toplem soncu. Kaj ko bi letos za prijatelje organizirali malo drugačen piknik? V Sloveniji smo lahko ponosni na izdelke, ki so zaščiteni s tremi evropskimi…

Več...

Slovenski siri, ki nosijo Zaščiteno označbo porekla

Slovenski siri z Zaščiteno označbo porekla se ponašajo s svojimi edinstvenimi zgodbami, zagotavljajo kakovost ter z vizualno oznako olajšajo vašo izbiro pri nakupu. Veste, kateri slovenski siri so vključeni v to shemo kakovosti? Slovenski siri že sicer izstopajo po kakovosti,…

Več...

Poznate slovenske zaščitene proizvode in njihov pomen?

Ob omembi slovenskih kulinaričnih dobrot ne moremo mimo bogate dediščine in izjemne kakovosti, ki jo ponujajo naši lokalni proizvodi. V Sloveniji se zavedamo pomena ohranjanja tradicije, hkrati pa cenimo inovacije in kakovost, ki nas uvrščajo na zemljevid evropske kulinarične odličnosti.…

Več...

Naš super med

Med razvrščamo glede na geografski ali botanični izvor. Na domačih tleh pa prepletenost različnih podnebij in geografska razgibanost ustvarjata edinstvene pogoje za pridelavo medu, zato lahko pri nas najdemo veliko število različnih vrst medu. Med izdelujejo čebele, v naših krajih…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem