Poznate slovenske zaščitene proizvode in njihov pomen? | Sheme kakovosti |

Poznate slovenske zaščitene proizvode in njihov pomen?

Na sliki so živila iz shem kakovosti 28.11.2023

Ob omembi slovenskih kulinaričnih dobrot ne moremo mimo bogate dediščine in izjemne kakovosti, ki jo ponujajo naši lokalni proizvodi. V Sloveniji se zavedamo pomena ohranjanja tradicije, hkrati pa cenimo inovacije in kakovost, ki nas uvrščajo na zemljevid evropske kulinarične odličnosti. Zato smo ponosni na naše proizvode, ki so priznani in zaščiteni na evropski ravni s tremi različnimi označbami kakovosti: »zaščitena označba porekla«, »zaščitena geografska označba« ali »zajamčena tradicionalna posebnost«.

Ste se kdaj vprašali, zakaj so te sheme kakovosti tako pomembne? Te oznake namreč niso le simbol kakovosti, temveč tudi zagotovilo, da je proizvod, ki ga izberete, pridelan ali predelan pod strogimi standardi, ki ohranjajo njegovo avtentičnost in kakovost. To pomeni, da z izbiro proizvodov z omenjenimi oznakami ne uživate le v izdelku visoke kakovosti, ampak tudi podpirate zgodbe, ki pomagajo ohranjati slovensko kulturno in kulinarično bogastvo.

Logotipi sheme kakovost

Zakaj je vredno posegati po zaščitenih proizvodih?

Sheme kakovosti, kot so zaščitena označba porekla (ZOP), zaščitena geografska označba (ZGO) in zajamčena tradicionalna posebnost (ZTP), imajo ključno vlogo pri zagotavljanju, da lahko kot potrošniki posegate po edinstvenih proizvodih najvišje kakovosti.

Proizvodi, vključeni v sheme, so pridelani in predelani skladno s strogimi standardi, ki ohranjajo njihovo avtentičnost in edinstvene lastnosti

Pomen sheme kakovosti Zajamčena tradicionalna posebnost (ZTP)

Zajamčena tradicionalna posebnost (angl. Traditional Speciality Guaranteed) je evropska shema kakovosti, s katero se zaščitijo predvsem receptura ali način priprave ali njegova sestava. Te kmetijske pridelke ali živila proizvajajo vsi, ki se držijo predpisane recepture, postopka in oblike.

Značilni proizvodi, ki nosijo to označbo, so prekmurska gibanica, belokranjska pogača, idrijski žlikrofi in slovenska potica.

Pomen sheme kakovosti Zaščitena označba porekla (ZOP)

Zaščitena označba porekla (angl. Protected Designation of Origin) je shema kakovosti, ki zajema kmetijske pridelke in živila, ki izvirajo iz določene regije, kraja ali države. Kot zaščitena označba porekla se zaščitijo imena tistih proizvodov, ki so najtesneje povezani z geografskim območjem, na katerem se proizvajajo, saj geografsko območje vpliva na njihove lastnosti.

Vsi postopki pridelave in predelave morajo potekati na določenem geografskem območju, prav tako pa morajo iz tega območja izhajati tudi uporabljene surovine. Njihova proizvodnja je geografsko omejena. Med izdelke sodijo: Nanoški sir, sir Tolminc, Bovški sir, ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, sir Mohant, Piranska sol, kočevski gozdni med, kraški med, istrski pršut in oljčno olje Istra.

Pomen sheme kakovosti Zaščitena geografska označba (ZGO)

Zaščitena geografska označba (angl. Protected Geographical Indication) je evropska shema kakovosti, ki zajema kmetijske pridelke in živila, ki izvirajo iz določene regije, kraja ali države, le da je povezava med geografskim območjem in končnim proizvodom manj tesna kot pri zaščiteni označbi porekla.

Kmetijski pridelek ali živilo ima posebno kakovost, sloves ali druge značilnosti. Vsaj ena od faz proizvodnje (pridelava ali predelava) mora potekati na določenem geografskem območju, surovine pa lahko izvirajo iz drugega območja. Primeri slovenskih ZGO proizvodov vključujejo kraški pršut, zgornjesavinjski želodec, štajersko-prekmursko bučno olje, kranjsko klobaso, prleško tünko, kraško panceto, ptujski lük, slovenski med, kraški zašink, prekmursko šunko, jajca izpod Kamniških planin, štajerski hmelj in Šebreljski želodec.

Okusite pristno slovensko zgodbo v vsakem grižljaju

Sheme kakovosti ne zagotavljajo le visokih standardov pridelave in predelave, temveč tudi pripovedujejo zgodbo o edinstveni slovenski zemlji, tradiciji in kmetih, ki s ponosom ohranjajo našo dediščino skozi generacije.

V upanju, da smo vam približali bogato paleto zaščitenih slovenskih proizvodov, vas vabimo, da z izbiro teh proizvodov obogatite svojo kulinarično izkušnjo ter prispevate tudi k ohranjanju slovenske kulturne dediščine. Naj bodo slovenski zaščiteni proizvodi vaša prva izbira, ko želite okusiti pristnost in kakovost naše dežele.


Sorodni članki

Ideja - spomladansko druženje s pristnimi slovenskimi jedmi

Po dolgi zimi se marsikdo od nas veseli spomladanskih in poletnih piknikov ter uživanja na toplem soncu. Kaj ko bi letos za prijatelje organizirali malo drugačen piknik? V Sloveniji smo lahko ponosni na izdelke, ki so zaščiteni s tremi evropskimi…

Več...

Jesenski namig: raziskujte slovenske kulinarične posebnosti

Jesenski meseci so kot nalašč za raziskovanje naše dežele. Doživetja na poti se nam po dobri hrani še toliko bolj vtisnejo v spomin. »Nisi slikal, nisi jedel,« so besede, ki jih lahko slišimo v družbi ob bogato obloženi mizi. Katere…

Več...

Ideja za kulinarični vikend – družinski izlet po Sloveniji

Vikend družinski izlet po Sloveniji je odličen način za odkrivanje naravnih lepot, bogate kulturne dediščine in raznolike kulinarične ponudbe Slovenije. Mlajšim članom lahko med raziskovanjem pokrajine predstavite pristne slovenske kulinarične izdelke, ki so posebni zaradi načina pridelave ali predelave, vpliva…

Več...

Lokalne dobrote, s katerimi boste navdušili tuje obiskovalce

Obisk tujih krajev si ljudje pogosto zapomnimo po slastnih jedeh, ki smo jih okusili na poti. S čim prepričati tuje goste, ki obiščejo Slovenijo? Nič lažjega. Slovenija ima bogato kulinarično dediščino. Svoje goste lahko razvajate s pristnimi slovenskimi izdelki in…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem