GIZ mesne industrije sprejel sklep o odvzemu certifikata “izbrana kakovost” družbi MDK

Odvzem certifikata “izbrana kakovost” družbi MDK je ukrep, ki ga je GIZ mesne industrije sprejel na izredni seji dne 6.2.2018. Odvzem tega certifikata zagotavlja, da sistem nadzora in notranje kontrole proizvajalcev v shemi »izbrana kakovost« deluje in tako daje jasen signal vsem proizvajalcem, ki so prav tako vstopili v to shemo, da bodo vedno v prvi vrsti skrbeli za zagotavljanje izpolnjevanja zahtev iz te sheme kot tudi ščitili ostale certificirane proizvajalce mesa z označbo »izbrana kakovost«, ki se držijo vseh pravil te sheme. 

Slovenski mesno predelovalni obrati, ki so se odločili za vstop v shemo »izbrana kakovost«, se lahko certificirajo posamezno ali kot člani skupine proizvajalcev. MDK se je odločil za certificiranje preko skupine proizvajalcev – GIZ-a mesne industrije Slovenije, ki je tudi nosilec certifikata. GIZ Mesne industrije Slovenije se je zato včeraj na izredni seji odločil, da je potrebno zaradi začasne ustavitve proizvodnje in do ureditve razmer, MDK odvzeti tudi certifikat »izbrana kakovost«. Pristojnemu certifikacijskemu organu bodo tako poslali uradni poziv za umik MDK iz seznama certificiranih proizvajalcev “izbrane kakovosti”, ki so navedeni v prilogi certifikata GIZ mesne industrije Slovenije. 

»Ker je bila družbi izdana odločba Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin o začasnem zaprtju obrata, je GIZ Mesne industrije kot nosilec skupinskega certifikata za goveje meso dolžan ukrepati v skladu z veljavno specifikacijo za meso in nosilcu dejavnosti, ki ne izpolnjuje pogojev za opravljanje dejavnosti, odvzeti certifikat “izbrana kakovost”, so v sporočilu za javnost zapisali v GIZ Mesne industrije Slovenije. 

V GIZ mesne industrije obžalujejo ugotovljene nepravilnosti v obratu MDK v Ljubljani in zagotavljajo, da razmere v družbi MDK niso odraz splošnega stanja v slovenski mesni industriji. »Varnost in kakovost hrane je temeljna pravica, ki smo jo proizvajalci dolžni brezpogojno zagotavljati potrošnikom« menijo v GIZ mesne industrije.


Sorodni članki

Kaj vse moramo vedeti o mesu, njegovi pripravi in shranjevanju

Če želimo kupiti kakovostno meso, moramo biti pozorni na več dejavnikov. Kako prepoznamo kakovostno meso, kako ga skladiščimo, da ohrani svojo kakovost, ter kako ga pravilno termično obdelujemo, so pomembni vidiki, ki jih moramo razumeti za pravilno rokovanje z mesom.…

Več...

Kakovost slovenskega mesa je rezultat strogih in rednih kontrol

Pogovarjali smo se predstavnikoma mesnopredelovalnih obratov, g. Markom Omanom iz podjetja Meso Kamnik d. d., ter z dr. Ano Penko, tehnologinjo v podjetju Pivka d. d. Razkrila sta nam, kako se slovensko meso odlikuje po svoji kakovosti, kateri faktorji prispevajo…

Več...

Zakaj kratek transport in kakovostna krma bistveno vplivata na kakovost mesa

Kakovost mesa je v veliki meri odvisna od mnogih dejavnikov, ki vplivajo tudi na vzrejo in počutje živali. Eden od bistvenih dejavnikov sta kakovostna krma ter količina stresa, ki jo žival prestane med transportom. O tem, kako način krmljenja in…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem