GIZ mesne industrije sprejel sklep o odvzemu certifikata »Izbrana kakovost« družbi MDK | Izbrana kakovost, Meso | Izbrana kakovost - Slovenija

GIZ mesne industrije sprejel sklep o odvzemu certifikata »Izbrana kakovost« družbi MDK

Odvzem certifikata “izbrana kakovost” družbi MDK je ukrep, ki ga je GIZ mesne industrije sprejel na izredni seji dne 6.2.2018. Odvzem tega certifikata zagotavlja, da sistem nadzora in notranje kontrole proizvajalcev v shemi »izbrana kakovost« deluje in tako daje jasen signal vsem proizvajalcem, ki so prav tako vstopili v to shemo, da bodo vedno v prvi vrsti skrbeli za zagotavljanje izpolnjevanja zahtev iz te sheme kot tudi ščitili ostale certificirane proizvajalce mesa z označbo »izbrana kakovost«, ki se držijo vseh pravil te sheme. 

Slovenski mesno predelovalni obrati, ki so se odločili za vstop v shemo »izbrana kakovost«, se lahko certificirajo posamezno ali kot člani skupine proizvajalcev. MDK se je odločil za certificiranje preko skupine proizvajalcev – GIZ-a mesne industrije Slovenije, ki je tudi nosilec certifikata. GIZ Mesne industrije Slovenije se je zato včeraj na izredni seji odločil, da je potrebno zaradi začasne ustavitve proizvodnje in do ureditve razmer, MDK odvzeti tudi certifikat »izbrana kakovost«. Pristojnemu certifikacijskemu organu bodo tako poslali uradni poziv za umik MDK iz seznama certificiranih proizvajalcev “izbrane kakovosti”, ki so navedeni v prilogi certifikata GIZ mesne industrije Slovenije. 

»Ker je bila družbi izdana odločba Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin o začasnem zaprtju obrata, je GIZ Mesne industrije kot nosilec skupinskega certifikata za goveje meso dolžan ukrepati v skladu z veljavno specifikacijo za meso in nosilcu dejavnosti, ki ne izpolnjuje pogojev za opravljanje dejavnosti, odvzeti certifikat “izbrana kakovost”, so v sporočilu za javnost zapisali v GIZ Mesne industrije Slovenije. 

V GIZ mesne industrije obžalujejo ugotovljene nepravilnosti v obratu MDK v Ljubljani in zagotavljajo, da razmere v družbi MDK niso odraz splošnega stanja v slovenski mesni industriji. »Varnost in kakovost hrane je temeljna pravica, ki smo jo proizvajalci dolžni brezpogojno zagotavljati potrošnikom« menijo v GIZ mesne industrije.


Sorodni članki

Piknik iz lokalnih sestavin

S pomladjo in toplejšimi dnevi se začenja sezona piknikov. Priporočamo, da izberete lokalne sestavine, ki vam zagotavljajo poln okus in hrano, bogato s hranili. Zbrali smo tudi nekaj receptov za okusne prigrizke. Na piknikih običajno kraljuje meso, zato je potrebno…

Več...

Kako veste, da je meso kakovostno? Po znaku v obliki zeleno-rjavega smeška!

Uživanje lokalnega mesa in mesnih izdelkov prispeva k razvoju mesnopredelovalne industrije in ima številne prednosti, vse od rejca do potrošnika.Kako pogosto se ob obloženi jedilni mizi vprašate, ali je posamezno živilo kakovostno? Ste kdaj pomislili, kako kot potrošnik sploh lahko…

Več...

Jabolko - tradicionalna sadna osvežitev iz naših krajev

V Sloveniji pridelujemo raznoliko sadje, ki lahko zadovolji še tako zahteven okus. Med vsemi vrstami sadja prevladuje pečkato sadje, katerega tipični predstavnik so jabolka, ki jih lokalni sadjarji pridelajo daleč največ. Poglejte ideje, kaj pripraviti iz njih.Pečkarji nas s plodovi…

Več...

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto, saj ga označuje znak »izbrana kakovost - Slovenija«. V shemo, ki zagotavlja slovensko poreklo, kratke dobavne poti in sledljivost mesa, so vključeni številni slovenski rejci…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem