GIZ mesne industrije sprejel sklep o odvzemu certifikata “izbrana kakovost” družbi MDK

Odvzem certifikata “izbrana kakovost” družbi MDK je ukrep, ki ga je GIZ mesne industrije sprejel na izredni seji dne 6.2.2018. Odvzem tega certifikata zagotavlja, da sistem nadzora in notranje kontrole proizvajalcev v shemi »izbrana kakovost« deluje in tako daje jasen signal vsem proizvajalcem, ki so prav tako vstopili v to shemo, da bodo vedno v prvi vrsti skrbeli za zagotavljanje izpolnjevanja zahtev iz te sheme kot tudi ščitili ostale certificirane proizvajalce mesa z označbo »izbrana kakovost«, ki se držijo vseh pravil te sheme. 

Slovenski mesno predelovalni obrati, ki so se odločili za vstop v shemo »izbrana kakovost«, se lahko certificirajo posamezno ali kot člani skupine proizvajalcev. MDK se je odločil za certificiranje preko skupine proizvajalcev – GIZ-a mesne industrije Slovenije, ki je tudi nosilec certifikata. GIZ Mesne industrije Slovenije se je zato včeraj na izredni seji odločil, da je potrebno zaradi začasne ustavitve proizvodnje in do ureditve razmer, MDK odvzeti tudi certifikat »izbrana kakovost«. Pristojnemu certifikacijskemu organu bodo tako poslali uradni poziv za umik MDK iz seznama certificiranih proizvajalcev “izbrane kakovosti”, ki so navedeni v prilogi certifikata GIZ mesne industrije Slovenije. 

»Ker je bila družbi izdana odločba Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin o začasnem zaprtju obrata, je GIZ Mesne industrije kot nosilec skupinskega certifikata za goveje meso dolžan ukrepati v skladu z veljavno specifikacijo za meso in nosilcu dejavnosti, ki ne izpolnjuje pogojev za opravljanje dejavnosti, odvzeti certifikat “izbrana kakovost”, so v sporočilu za javnost zapisali v GIZ Mesne industrije Slovenije. 

V GIZ mesne industrije obžalujejo ugotovljene nepravilnosti v obratu MDK v Ljubljani in zagotavljajo, da razmere v družbi MDK niso odraz splošnega stanja v slovenski mesni industriji. »Varnost in kakovost hrane je temeljna pravica, ki smo jo proizvajalci dolžni brezpogojno zagotavljati potrošnikom« menijo v GIZ mesne industrije.

GIZ mesne industrije sprejel sklep o odvzemu certifikata “izbrana kakovost” družbi MDK
Ocenite stran


Sorodni članki

Zaupanje v doma pridelano hrano je vedno večje

V Celjskih mesninah predelujejo goveje meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Povedali so nam, zakaj so dodatne notranje in zunanje kontrole nujne, kaj vse preverjajo in kaj imamo od tega potrošniki.Izdelki z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« so stoodstotno…

Več...

Na kakšen način so zadruge, vključene v shemo »Izbrana kakovost«, vpete v gospodarsko in naravno okolje

Zadruge so pomemben posrednik med rejci in trgovci. Večina zadrug, vključenih v shemo »Izbrana kakovost«, od svojih rejcev odkupuje vse pridelano meso in jim tako zagotovi stabilnost v tržni verigi. V naslednjem intervjuju nam je Mitja Vodnjov iz Loške zadruge…

Več...

INFOGRAFIKA: Različni kosi perutnine in kako jih uporabiti

Pri izbiri perutnine se nikar ne omejujmo na vedno iste kose. Belo perutninsko meso je sicer bolj priljubljeno, a temno je sočnejše in pri pripravi se ne izsuši tako hitro – ne postane pusto. Da v mesnici ne boste v…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem