GIZ mesne industrije sprejel sklep o odvzemu certifikata “izbrana kakovost” družbi MDK

Odvzem certifikata “izbrana kakovost” družbi MDK je ukrep, ki ga je GIZ mesne industrije sprejel na izredni seji dne 6.2.2018. Odvzem tega certifikata zagotavlja, da sistem nadzora in notranje kontrole proizvajalcev v shemi »izbrana kakovost« deluje in tako daje jasen signal vsem proizvajalcem, ki so prav tako vstopili v to shemo, da bodo vedno v prvi vrsti skrbeli za zagotavljanje izpolnjevanja zahtev iz te sheme kot tudi ščitili ostale certificirane proizvajalce mesa z označbo »izbrana kakovost«, ki se držijo vseh pravil te sheme. 

Slovenski mesno predelovalni obrati, ki so se odločili za vstop v shemo »izbrana kakovost«, se lahko certificirajo posamezno ali kot člani skupine proizvajalcev. MDK se je odločil za certificiranje preko skupine proizvajalcev – GIZ-a mesne industrije Slovenije, ki je tudi nosilec certifikata. GIZ Mesne industrije Slovenije se je zato včeraj na izredni seji odločil, da je potrebno zaradi začasne ustavitve proizvodnje in do ureditve razmer, MDK odvzeti tudi certifikat »izbrana kakovost«. Pristojnemu certifikacijskemu organu bodo tako poslali uradni poziv za umik MDK iz seznama certificiranih proizvajalcev “izbrane kakovosti”, ki so navedeni v prilogi certifikata GIZ mesne industrije Slovenije. 

»Ker je bila družbi izdana odločba Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin o začasnem zaprtju obrata, je GIZ Mesne industrije kot nosilec skupinskega certifikata za goveje meso dolžan ukrepati v skladu z veljavno specifikacijo za meso in nosilcu dejavnosti, ki ne izpolnjuje pogojev za opravljanje dejavnosti, odvzeti certifikat “izbrana kakovost”, so v sporočilu za javnost zapisali v GIZ Mesne industrije Slovenije. 

V GIZ mesne industrije obžalujejo ugotovljene nepravilnosti v obratu MDK v Ljubljani in zagotavljajo, da razmere v družbi MDK niso odraz splošnega stanja v slovenski mesni industriji. »Varnost in kakovost hrane je temeljna pravica, ki smo jo proizvajalci dolžni brezpogojno zagotavljati potrošnikom« menijo v GIZ mesne industrije.


Sorodni članki

Kdaj je goveje meso zares slovensko

Shema »izbrana kakovost«, ki poleg perutninskega mesa vključuje tudi goveje, se je v Sloveniji začela uveljavljati decembra 2016. Ker gre za razmeroma mlado shemo kakovosti, je sektor za meso pri pripravi zahtev za specifikacijo uvedel t. i. prehodno obdobje za…

Več...

Posebnosti proizvodov z zaščitnim znakom izbrana kakovost Slovenija

Mlečni in mesni proizvodi, pridelani in predelani v Sloveniji, že v veliki meri nosijo zaščitni znak »Izbrana kakovost Slovenija – država pridelave in predelave«. Tako označeni proizvodi imajo posebne lastnosti, ki se lahko nanašajo na pridelavo oziroma predelavo oziroma kakovost…

Več...

Pri piščancu z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« vemo, s čim je bil hranjen

Perutninsko meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« se razlikuje od ostalega mesa na trgovinskih policah. Glavne odlike so visoka kakovost, dodatne kontrole in stoodstotno slovensko poreklo. Izjemen poudarek pri shemi je tudi skrb za živali, za kakovostno krmo in…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem