Bogastvo okusov podeželja zbrano v knjigi | Zgodbe o naši super hrani

Bogastvo okusov podeželja zbrano v knjigi

LAS (Lokalna akcijska skupnost) Bogastvo podeželja ob Dravi in v Slovenskih goricah je želela ohraniti skoraj pozabljene recepte in ustvariti promocijo in večjo prepoznavnosti lokalne ponudbe ter območja. Zato so med drugim izdali tudi zbirko receptov, ki temelji na doma pridelani hrani, bralcem pa pušča dovolj možnosti za kreativno kuhanje.

knjiga»Začetek projektnih aktivnosti je bil dokaj zahteven. Najprej sestanki s predsednicami društev, na katerih smo natančno razdelali vsebino projekta, sledilo je zbiranje receptov na terenu, za kar so poskrbele prizadevne članice sodelujočih društev. Vse recepte je bilo potrebno zložiti v en dokument, nato pripraviti seznam jedi, ki jih bo posamezno društvo kuhalo,« so povedale pobudnice projekta.

Namen projekta in izdaja zbirke receptov je promocija območja LAS, obogatitev ponudbe gostinskih lokalov ter povezovanje ponudnikov in uporabnikov lokalno pridelane hrane. Opozarja na izjemne naravne in kulturne vrednote območja ter na bogastvo prehranjevalne kulture, ki mora dobiti ustrezno mesto na zemljevidu slovenske kulinarike.

Zbirka receptov ni tipična kuharska knjiga, saj za predstavljene jedi niso natančno določene količine posameznih sestavin, temveč daje zgolj navodila, katere sestavine uporabiti. Zbirka  uporabnika spodbuja h kreativnosti in inovativnost s ciljem, da preizkusi recepte po svoji zamisli, željah in okusu. Neprecenljivo bogastvo podeželja so drobne kulinarične posebnosti, ki so jih podeželani skozi vihravo preteklost skrbno varovali in ohranjali, da jih lahko danes enakovredno postavimo v mozaik evropske kulinarične dediščine.

Knjigo lahko dobite na Ptuju – na sedežu LAS društva Bogastvo podeželja, na Ormoški cesti 28. Za več informacij pišite na mojca.metlicar@kgz-ptuj.si.

Projektno idejo so oblikovale Mojca Metličar, strokovna sodelavka LAS, Slavica Strelec, koordinatorka svetovalk za dopolnilne dejavnosti pri KGZ Ptuj in Zdenka Godec, predsednica društva gospodinj Draženci, tri odgovorne in inovativne sodelavke LAS. Projektna ideja je bila odlično sprejeta med člani LAS ter potrjena s strani MKGP.

Že na začetku se je projektni skupini priključil strokovni vodja Vlado Pignar, ki je preveril verodostojnost vseh receptov ter pripravil posodobitev in prilagoditev jedi sodobnim trendom v prehrani. Projekt delno sofinancira EU, EKSRP. Evropa investira v podeželje.


Sorodni članki

Intervju: Luka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024

Vir slike: ProPlusLuka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024, je z nami delil svoje izkušnje iz oddaje, prihodnje načrte in spregovoril o pomembnosti uporabe lokalnih sestavin. Njegova strast do kuhanja in spoštovanje narave sta ga spodbudila k iskanju bolj trajnostnega načina…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...

Vrtičkarji, pripravite se na sušo

Vremenoslovci napovedujejo rekordno vroče poletje. Vročina, suša in skrajne temperature močno prizadenejo vrtnine, ki nujno potrebujejo vodo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v poletnem času kar najbolje obvarujete svoj vrtiček. Suša lahko bistveno vpliva na količino in kakovost pridelka,…

Več...

Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša 10 slovenskih restavracij

Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Med njimi je novinka Restavracija…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem