Bogastvo okusov podeželja zbrano v knjigi | Zgodbe o naši super hrani

Bogastvo okusov podeželja zbrano v knjigi

LAS (Lokalna akcijska skupnost) Bogastvo podeželja ob Dravi in v Slovenskih goricah je želela ohraniti skoraj pozabljene recepte in ustvariti promocijo in večjo prepoznavnosti lokalne ponudbe ter območja. Zato so med drugim izdali tudi zbirko receptov, ki temelji na doma pridelani hrani, bralcem pa pušča dovolj možnosti za kreativno kuhanje.

knjiga»Začetek projektnih aktivnosti je bil dokaj zahteven. Najprej sestanki s predsednicami društev, na katerih smo natančno razdelali vsebino projekta, sledilo je zbiranje receptov na terenu, za kar so poskrbele prizadevne članice sodelujočih društev. Vse recepte je bilo potrebno zložiti v en dokument, nato pripraviti seznam jedi, ki jih bo posamezno društvo kuhalo,« so povedale pobudnice projekta.

Namen projekta in izdaja zbirke receptov je promocija območja LAS, obogatitev ponudbe gostinskih lokalov ter povezovanje ponudnikov in uporabnikov lokalno pridelane hrane. Opozarja na izjemne naravne in kulturne vrednote območja ter na bogastvo prehranjevalne kulture, ki mora dobiti ustrezno mesto na zemljevidu slovenske kulinarike.

Zbirka receptov ni tipična kuharska knjiga, saj za predstavljene jedi niso natančno določene količine posameznih sestavin, temveč daje zgolj navodila, katere sestavine uporabiti. Zbirka  uporabnika spodbuja h kreativnosti in inovativnost s ciljem, da preizkusi recepte po svoji zamisli, željah in okusu. Neprecenljivo bogastvo podeželja so drobne kulinarične posebnosti, ki so jih podeželani skozi vihravo preteklost skrbno varovali in ohranjali, da jih lahko danes enakovredno postavimo v mozaik evropske kulinarične dediščine.

Knjigo lahko dobite na Ptuju – na sedežu LAS društva Bogastvo podeželja, na Ormoški cesti 28. Za več informacij pišite na mojca.metlicar@kgz-ptuj.si.

Projektno idejo so oblikovale Mojca Metličar, strokovna sodelavka LAS, Slavica Strelec, koordinatorka svetovalk za dopolnilne dejavnosti pri KGZ Ptuj in Zdenka Godec, predsednica društva gospodinj Draženci, tri odgovorne in inovativne sodelavke LAS. Projektna ideja je bila odlično sprejeta med člani LAS ter potrjena s strani MKGP.

Že na začetku se je projektni skupini priključil strokovni vodja Vlado Pignar, ki je preveril verodostojnost vseh receptov ter pripravil posodobitev in prilagoditev jedi sodobnim trendom v prehrani. Projekt delno sofinancira EU, EKSRP. Evropa investira v podeželje.


Sorodni članki

Tradicionalni slovenski zajtrk navdih za sladko mojstrovino v oddaji MasterChef

V posebni oddaji priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef so bili tekmovalci postavljeni pred zanimiv izziv, ki ga je zasnoval priznani slovenski chef Jure Tomič. Sestavine, ki so običajno del tradicionalnega slovenskega zajtrka, so tokrat postale osnova za inovativno sladico. Tekmovalci so…

Več...

Dan sajenja medovitih rastlin 2024

V soboto, 23. marca 2024, se bo odvil že tradicionalni »Dan sajenja medovitih rastlin«. Dogodek je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije skupaj s čebelarji in okoljevarstveniki po vsej državi. Na ta dan, ki združuje ljubitelje narave in zagovornike trajnostnega…

Več...

Oznaka »Izbrana kakovost – Slovenija« bo predstavljena v oddaji MasterChef

Letošnjo pomlad bo televizijska oddaja MasterChef Slovenija postregla z edinstveno novostjo. V sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter ključnimi kmetijskimi sektorji – meso, mleko in sadje – bo v deseti sezoni oddaje posebna pozornost namenjena shemi »Izbrana…

Več...

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem