Bogastvo okusov podeželja zbrano v knjigi

LAS (Lokalna akcijska skupnost) Bogastvo podeželja ob Dravi in v Slovenskih goricah je želela ohraniti skoraj pozabljene recepte in ustvariti promocijo in večjo prepoznavnosti lokalne ponudbe ter območja. Zato so med drugim izdali tudi zbirko receptov, ki temelji na doma pridelani hrani, bralcem pa pušča dovolj možnosti za kreativno kuhanje.

knjiga»Začetek projektnih aktivnosti je bil dokaj zahteven. Najprej sestanki s predsednicami društev, na katerih smo natančno razdelali vsebino projekta, sledilo je zbiranje receptov na terenu, za kar so poskrbele prizadevne članice sodelujočih društev. Vse recepte je bilo potrebno zložiti v en dokument, nato pripraviti seznam jedi, ki jih bo posamezno društvo kuhalo,« so povedale pobudnice projekta.

Namen projekta in izdaja zbirke receptov je promocija območja LAS, obogatitev ponudbe gostinskih lokalov ter povezovanje ponudnikov in uporabnikov lokalno pridelane hrane. Opozarja na izjemne naravne in kulturne vrednote območja ter na bogastvo prehranjevalne kulture, ki mora dobiti ustrezno mesto na zemljevidu slovenske kulinarike.

Zbirka receptov ni tipična kuharska knjiga, saj za predstavljene jedi niso natančno določene količine posameznih sestavin, temveč daje zgolj navodila, katere sestavine uporabiti. Zbirka  uporabnika spodbuja h kreativnosti in inovativnost s ciljem, da preizkusi recepte po svoji zamisli, željah in okusu. Neprecenljivo bogastvo podeželja so drobne kulinarične posebnosti, ki so jih podeželani skozi vihravo preteklost skrbno varovali in ohranjali, da jih lahko danes enakovredno postavimo v mozaik evropske kulinarične dediščine.

Knjigo lahko dobite na Ptuju – na sedežu LAS društva Bogastvo podeželja, na Ormoški cesti 28. Za več informacij pišite na mojca.metlicar@kgz-ptuj.si.

Projektno idejo so oblikovale Mojca Metličar, strokovna sodelavka LAS, Slavica Strelec, koordinatorka svetovalk za dopolnilne dejavnosti pri KGZ Ptuj in Zdenka Godec, predsednica društva gospodinj Draženci, tri odgovorne in inovativne sodelavke LAS. Projektna ideja je bila odlično sprejeta med člani LAS ter potrjena s strani MKGP.

Že na začetku se je projektni skupini priključil strokovni vodja Vlado Pignar, ki je preveril verodostojnost vseh receptov ter pripravil posodobitev in prilagoditev jedi sodobnim trendom v prehrani. Projekt delno sofinancira EU, EKSRP. Evropa investira v podeželje.


Sorodni članki

Kaj vse moramo vedeti o mesu, njegovi pripravi in shranjevanju

Če želimo kupiti kakovostno meso, moramo biti pozorni na več dejavnikov. Kako prepoznamo kakovostno meso, kako ga skladiščimo, da ohrani svojo kakovost, ter kako ga pravilno termično obdelujemo, so pomembni vidiki, ki jih moramo razumeti za pravilno rokovanje z mesom.…

Več...

Mleko v Sloveniji prirejamo predvsem na družinskih kmetijah, kjer ima vsaka krava svoje ime

Jasno je, da je pridelava mleka v Sloveniji nekaj posebnega – mleko se večinoma prideluje na manjših do srednje velikih družinskih kmetijah. Ogromnih mlečnih farm, kakršne so prisotne v državah z intenzivno prirejo mleka, v Sloveniji skorajda ne poznamo. Kakšne…

Več...

Mleko kot osnovna surovina

Mleko je osnovna surovina vseh mlekarn. O tem, kako v mlekarnah poskrbijo za sledljivost mleka in vseh posamičnih mlečnih izdelkov, narejenih iz tega mleka, smo se pogovarjali z Ljubljanskimi mlekarnami. Zanimale so nas tudi podrobnosti o tem, kako pridelava mleka…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem