Kateri pa je vaš najljubši slovenski sir?

Mleko je idealna hrana. Mleko vsebuje vsa življenjsko pomembna hranila in ga lahko vključimo v vsako dieto. Eden najbolj priljubljenih mlečnih izdelkov je sir. Ni treba, da je geografsko zaščiten, da bi bil zdrav in dobrega okusa. Poglejmo, kateri so najbolj priljubljeni tipični slovenski siri, ki so naprodaj v malone vsaki živilski trgovini.

Nanoški sir

To je trdi sir za rezanje, bogat z beljakovinami in maščobami. Na planoti Nanos so ga izdelovali že za časa Trubarja. Prepoznate ga po čistem vonju ter intenzivnem, malce pikantnem in slanem okusu. Kravje mleko, iz katerega nanoški sir nastaja, pridobivajo na Krasu in v Vipavski dolini. Je evropsko zaščiten in nosi znak Zaščitena označba porekla.

Bovški ovčji sir

To je še en tradicionalni slovenski sir, ki ga pridelujejo na Bovškem. Je trd in polnomasten. Izdelujejo ga iz ovčjega mleka, ki vsebuje več maščob in beljakovin kot kravje in kozje. Bovškemu ovčjemu siru včasih primešajo majhen delež kravjega ali kozjega mleka. Je evropsko zaščiten in nosi znak Zaščitena označba porekla.

Kraški ovčji sir

Ta poltrdi polnomastni sir je tradicionalen izdelek kraškega ovčarstva. Na Krasu ga že stoletja izdelujejo iz mleka kraške ovce. To pasmo so izoblikovali pusti kraški pašniki, na katerih uspevajo dišavnice in zelišča. Zaradi teh specifičnih življenjskih pogojev je po vonju, okusu in teksturi poseben tudi sir.

Kozji siri

Kozje sire izdelujejo povsod po Sloveniji. Kozje mleko in kozji siri veljajo za izjemno zdravilne že od Hipokratovih časov. Koza se namreč prehranjuje z več kot 600 rastlinami, vršički in zelišči, s čimer je najbrž povezan tudi fenomen, ki ga znanost ne zna pojasniti – da koza nikoli ne zboli za rakom.

Tolminc

Ta trdi in polmastni sir že stoletja izdelujejo iz kravjega mleka na Zgornjem Posočju. Prvi zapisi o njem so se pojavili že v 13. stoletju, ko je bil naveden kot plačilno sredstvo oziroma dajatev zemljiški gospodi. Je nežnega in aromatičnega okusa, ki z zorenjem postaja vse intenzivnejši, spominja pa na orehe.

Bohinjski sir

Je eden najbolj znanih ementalskih sirov v Sloveniji, ki ga odlikuje izjemno aromatičen okus. Osnovno znanje za izdelavo tega sira je v Slovenijo prišlo iz švicarskega Emmentala, vendar je več kot stoletna tradicija izdelave na Bohinjskem na njem pustila svojevrsten pečat. Izdelujejo ga iz bohinjskega kravjega mleka.

Mleko je zakladnica rudninskih in mineralnih snovi, ki varujejo srce, pomagajo premagovati stres in imajo še številne druge pozitivne učinke na zdravje. V kravjem mleku je ogromno karotenoidov in drugih snovi, ki ščitijo telo pred rakom (zlasti debelega črevesa). Več o koristi mleka, še posebej lokalnega – slovenskega, lahko preberete v našem priročniku.


Sorodni članki

Zaščitni znak "izbrana kakovost - Slovenija" je zagotovilo za kakovostno mleko iz Slovenije

Dandanes lahko v trgovinah najdemo mnogo vrst mleka in mlečnih izdelkov. Ste se že kdaj znašli v položaju, ko niste vedeli, katerega izbrati? Katere kontrole stojijo za različnimi označbami in kaj nam te resnično zagotavljajo? Kupci se mnogokrat v poplavi…

Več...

Kalcij – kralj mineralov

Vsem nam je dobro znano, da igra kalcij ključno vlogo pri zdravju okostja ter zob. Kljub temu pa velik del slovenske populacije trpi za pomanjkanjem tega tako pomembnega minerala. Koliko kalcija dnevno moramo zaužiti? Katera živila so najbogatejša s kalcijem…

Več...

Sir: bogastvo, ki ga poznamo že 5000 let

Ljudje so poznali sir že pred 5000 leti, vendar pa so si v davni preteklosti zaradi zapletene proizvodnje sir lahko privoščili le premožni. Šele v srednjem veku je postal dostopen tudi drugim slojem prebivalstva, predvsem na področju današnje Italije, Francije,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem