Izbrana kakovost – Porok za bližino, svežino in slovensko pridelavo, rejo in predelavo

Kakšne prednosti nam prinaša shema kakovosti »izbrana kakovost Slovenija« pri nakupu mesa in mleka?

Z zaščitnim znakom »izbrana kakovost Slovenija« dobiva naš potrošnik dragocenega zaveznika v lovu za optimalnimi nakupovalnimi odločitvami zase in za svojo družino. Avgusta je na tej poti padel pomemben mejnik: potrjeni sta bili prvi specifikaciji za kmetijske pridelke in živila iz nove sheme kakovosti »izbrana kakovost«. V omenjenih specifikacijah so natančno razdelani pogoji za pridelavo in predelavo mleka in mlečnih izdelkov ter rejo in predelavo govejega in perutninskega mesa.

Krma in transport

Spomnimo se, da nova shema kakovosti, z navedbo države Slovenija kupcu zagotavlja naslednje: da je bil proizvod pridelan in predelan v Sloveniji, da se ponaša s specifičnimi nadstandardnimi parametri pridelave in predelave ter da te parametre najmanj enkrat letno kontrolirajo akreditirani kontrolni organi.

Kaj konkretnega »izbrana kakovost« torej prinaša na področju govejega in perutninskega mesa?

Po potrjeni specifikaciji je ključnega pomena kakovost krme živali, ki seveda vpliva na kakovost mesa in mesnih proizvodov. Po novih določilih bodo morali rejci pri vzreji goveda za Izbrano kakovost zagotavljati uravnotežene krmne obroke, ki bodo vsebovali najmanj petdeset odstotkov voluminozne krme. Krmni obroki v intenzivni reji perutnine za Izbrano kakovost ne bodo smeli vsebovati živalskih beljakovin, krmni obroki v kmečki reji pa bodo morali biti sestavljeni pretežno iz žit z dodatkom beljakovinsko bogatih krmil. Tako pri vzreji govejih živalih kot perutnine je prepovedana uporaba krmil z negativne liste.

Izbrana kakovost – Slovenija je znak, ki pridelovalce, rejce in predelovalce zavezuje tudi k doslednemu upoštevanju dveh transportnih kriterijev. Prvi je kriterij kratkih transportnih poti, ki dovoljuje najdaljšo transportno pot v polmeru do dvesto kilometrov, drugi pa opredeljuje najdaljši dovoljeni čas transporta, ki ne sme presegati osmih ur. Kratke transportne poti zagotavljajo minimalne negativne vplive na okolje in zmanjševanje stresa živali med transportom ter posledično vplivajo na kakovost mesa.

Mleko in mlečni izdelki

Kakšna pa bo ureditev znotraj nove sheme za mleko in mlečne izdelke? Zaščitni znak Izbrana kakovost – Slovenija bo kupcu tudi tu zagotavljal nadstandardno kakovost ter dodaten nadzor nad pridelavo in predelavo mleka.

Kupec se bo lahko zanesel na dejstvo, da je bilo mleko v celoti pridelano in predelano v Sloveniji. Poleg tega bo znak Izbrana kakovost jamčil za nadstandardno mikrobiološko kakovost mleka, ki bo imelo tako tudi boljšo tehnološko vrednost. Ta je seveda prvi pogoj za predelavo v kakovostne mlečne izdelke. Po novi specifikaciji je zagotovljena tudi svežina osnovne surovine, saj bodo vsi označeni izdelki izdelani iz svežega mleka, ki bo od prevzema iz zbiralnice sprejeto v predelovalni obrat v največ petnajstih urah.

Naj omenimo še to, da bodo mlečni izdelki, ki bodo označeni še z napisom Kmečki, izpolnjevali dodatne kriterije kakovosti. Mleko za predelavo bo tako izhajalo iz lastne kmetije ali bo dokupljeno od največ petnajstih kmetij z območja v polmeru do petindvajset kilometrov, siri bodo proizvedeni iz surovega mleka, fermentirani izdelki pa iz nehomogeniziranega mleka.

Slovenska kakovostna hrana z enotno označbo

Upamo, da smo vas v tem kratkem prispevku prepričali, da si bo nova shema kakovosti vsekakor zaslužila vašo pozornost. Gre za pomemben korak k zagotavljanju prehranske varnosti in še dodaten ukrep za krepitev domače mlečne in mesne industrije. Nedavno smo objavili pogovor z raziskovalcem dr. Alešem Kuharjem, ki je povedal, da se slovenska živilska industrija nasploh ponaša s pomembno višjimi standardi pridelane hrane kot večina poceni in temu primerno tudi cenene uvožene hrane iz tujine. Z zaščitnim znakom Izbrana kakovost zdaj slovenski kupec pridobiva enotno označbo za prepoznavanje slovenske hrane, ki ji lahko zanesljivo zaupa.


Sorodni članki

Nagrajeni bio zelenjavni sok rdeče pese

Če ste bili kdaj slabokrvni, so vam znanci verjetno najprej svetovali uživanje rdeče pese – po babičinem receptu se kar na tešče zaužije sok sveže pese in korenčka. A če nimate sokovnika, si ne želite rdeče obarvati kuhinje in še…

Več...

Zlata tatarska ajdova kaša

Kmalu po razglasitvi najbolj inovativnih živil 2018 pod okriljem Inštituta za nutricionistiko smo Antona Rangusa, direktorja Mlinarstva Rangus, ujeli na sejmu ekohrane Biofach v Nürnbergu.Tam so predstavljali Zlato tatarsko ajdo in sicer na posebnem prostoru za novosti.Domači mlin z mlinskimi…

Več...

GIZ mesne industrije sprejel sklep o odvzemu certifikata "izbrana kakovost" družbi MDK

Odvzem certifikata "izbrana kakovost" družbi MDK je ukrep, ki ga je GIZ mesne industrije sprejel na izredni seji dne 6.2.2018. Odvzem tega certifikata zagotavlja, da sistem nadzora in notranje kontrole proizvajalcev v shemi »izbrana kakovost« deluje in tako daje jasen…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem