Meso najvišje kakovosti | Ekološko, Meso | Zdrava in uravnotežena prehrana

Meso najvišje kakovosti

Meso je na seznamu vsejedcev eno glavnih živil redne prehrane. Sodi med glavne vire beljakovin, zato je pomembno, da je ta vir kakovosten. Raziskave pokažejo, da so razlike v kakovosti mesa, ki izvira iz intenzivne ali proste reje, ogromne. Meso pašne živine, ki je po možnosti pridelano ekološko, sodi v najvišji kakovostni razred.
V Sloveniji vsejedcev ne manjka, vse številnejši so tisti, ki iščejo kakovostna živila, pridelana lokalno in na ekološki način. V tem razredu živil se je v zadnjih letih pojavilo nekaj pridelovalcev in predelovalcev, a kot pravijo, se je ponudba z ekološkim mesom v Sloveniji šele dobro začela. Ekološkega govejega mesa trenutno ne manjka, medtem ko slovenske ekološke perutnine in svinjine med uradnimi ponudniki praktično ni.

Slovenska ekološka govedina v vrhu kakovosti

Slovenija ima po besedah vprašanih pridelovalcev ekološkega mesa vse pogoje za razcvet panoge. Ekološka govedina, ki jo recimo najdemo v Šaleški in Savinjski dolini, na Pohorju ali na Koroškem, ustreza najvišjim ekološkim standardom pridelave in predelave v Evropski uniji. “Vzreja naše živine sega dve generaciji nazaj, poteka sonaravno, torej na pašnikih, kjer se ne uporablja pesticidov in kjer je krma brez GSO (gensko spremenjenih organizmov). To so pašne živali, zato preživijo na pašnikih najmanj 180 dni na leto. ne dobivajo antibiotikov, saj so v ekološki reji prepovedana” ponosno pove predstavnica področne Kmetijske zadruge Šaleška dolina Jana Hozjan ter razloži, da je glede na težko ročno pridelavo in relativno majhne površine slovenskih kmetij cena ekološke govedine v resnici ugodna. Z več zadružnega sodelovanja med kmeti in z ukrepi, kot so že uvedene ekološke kvote za javna naročila, so si vprašani ekološki pridelovalci enotni, da se nam piše bolj zdrava prihodnost.

Zakaj ekološko meso?

A kaj je v resnici tako zdravega pri izbiri ekološkega mesa? Hrana je zdrava toliko, kolikor je zdrav njen vir, se glasi modrost prehranskih strokovnjakov. Meso ekološke pridelave je manj mastno, pusto, ima večji delež pomembnega vitamina B12, pravo mero cinka, železa in maščobnih kislin omega 3. Za vsejedca je ekološko meso prvovrstna hrana, za ekološkega kmeta pa trajnostno zagotovilo sožitja z naravo.
“Če bi se kakovost lahko tehtala, bi imeli ekološki pridelovalci precej manj težav.” skeptikom odgovarja predstavnica KZ, ki v poplavi nasprotujočih si informacij o škodljivosti mesnin in različnih odrekanjih tradicionalnim živilom priporoča mero zdrave kmečke pameti. “Jej manj, v zmernih količinah in vsega po malo, pa bo vse v redu!”


Sorodni članki

Zakaj je dobro posegati po ekološki lokalni hrani?

Ekološka hrana ni zgolj še en „trend“ na področju prehranjevanja, temveč je dejansko nujen in nepogrešljiv temelj tako za zdravje sodobnega posameznika kot tudi za okolje in družbo kot celoto. Kadar ekološka hrana izvira iz lokalnega okolja, pa se njene…

Več...

Za počitnice lahko izberete turistične kmetije z EKO certifikatom

Foto: arhiv ZTKSTuristične kmetije z EKO certifikatom ponujajo možnost edinstvenih doživljajsko obarvanih počitnic ob odlični, ekološko pridelani hrani. Omogočajo spoznavanje od blizu, kako se prideluje ekološka hrana. V Sloveniji lahko izbirate med več kot 60 ekološkimi kmetijami, ki vas odprtih…

Več...

Potrošniki zaupamo oznaki ekološko

Ekološka pridelava je oblika in način kmetovanja, ki spoštuje naravne življenjske cikle. Ta način minimizira človekov vpliv na okolje in obratuje tako naravno, kot je mogoče. Hrana, ki je pridelana, predelana in porabljena v lokalnem okolju, je zaradi svežine kakovostnejša…

Več...

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto, saj ga označuje znak »izbrana kakovost - Slovenija«. V shemo, ki zagotavlja slovensko poreklo, kratke dobavne poti in sledljivost mesa, so vključeni številni slovenski rejci…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem