V kateri hrani dobimo kakovostne beljakovine?

O tem, kako pomembne so beljakovine za naše telo, nas učijo že od otroštva. Vemo, da jih najdemo v živilih, kot so mleko, meso, ribe, stročnice, celo v sadju in zelenjavi. Toda ali imajo beljakovine v vseh naštetih živilih enako funkcijo? Katera so tista živila, ki vsebujejo najbolj kakovostne beljakovine?

Nekaj malega o beljakovinah

Beseda protein (beljakovina) izhaja iz stare grščine in pomeni »primarno, glavno, vodilno«. Že samo ime nam torej pove, da so beljakovine poleg maščob in ogljikovih hidratov eno od treh makrohranil , ki jih naše telo nujno potrebuje za nemoteno delovanje.

Kljub temu da lahko beljakovine najdemo v najrazličnejših živilih, pa tiste z visoko biološko vrednostjo najdemo v živilih živalskega izvora.

Naše telo sicer samo proizvaja beljakovine, vendar pa moramo gradnike teh beljakovin, imenovane aminokisline, vnesti s hrano. Za nemotene razvoj, rast in obnovo telesa potrebujemo 20 različnih aminokislin. Kljub temu da naše telo večino teh aminokislin sintetizira samo, pa jih osem od njih (t. i. esencialnih aminokislin) lahko pridobi le z uživanjem ustreznih živil.

 

Meso v naši prehrani

Zelo bogat vir beljakovin je nedvomno meso, ki predstavljajo dobro ravnovesje potrebnih aminokislin, ki jih telo tudi dobro presnavlja. Priporočljiv dnevni vnos za odraslo osebo je 0,8 g beljakovin na 1 kg telesne teže.

Kakovost slovenskega mesa

Slovenija ima odlične pogoje za kakovostno prirejo mesa. Tako rejci na kmetijah kot kmetijska podjetja zagotavljajo kakovostno naravno krmo in ustvarjajo odlične pogoje za dobro počutje živali.  Prav kakovostna krma, nenehna skrb za živali in kratke transportne poti v največji meri vplivajo na kakovost mesa. Skupaj z upoštevanjem visokih standardov predelave je meso slovenskih proizvajalcev garancija za odlično kakovost mesa.


Sorodni članki

Kaj vse moramo vedeti o mesu, njegovi pripravi in shranjevanju

Če želimo kupiti kakovostno meso, moramo biti pozorni na več dejavnikov. Kako prepoznamo kakovostno meso, kako ga skladiščimo, da ohrani svojo kakovost, ter kako ga pravilno termično obdelujemo, so pomembni vidiki, ki jih moramo razumeti za pravilno rokovanje z mesom.…

Več...

Kakovost slovenskega mesa je rezultat strogih in rednih kontrol

Pogovarjali smo se predstavnikoma mesnopredelovalnih obratov, g. Markom Omanom iz podjetja Meso Kamnik d. d., ter z dr. Ano Penko, tehnologinjo v podjetju Pivka d. d. Razkrila sta nam, kako se slovensko meso odlikuje po svoji kakovosti, kateri faktorji prispevajo…

Več...

Zakaj kratek transport in kakovostna krma bistveno vplivata na kakovost mesa

Kakovost mesa je v veliki meri odvisna od mnogih dejavnikov, ki vplivajo tudi na vzrejo in počutje živali. Eden od bistvenih dejavnikov sta kakovostna krma ter količina stresa, ki jo žival prestane med transportom. O tem, kako način krmljenja in…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem