Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

V kateri hrani dobimo kakovostne beljakovine?

O tem, kako pomembne so beljakovine za naše telo, nas učijo že od otroštva. Vemo, da jih najdemo v živilih, kot so mleko, meso, ribe, stročnice, celo v sadju in zelenjavi. Toda ali imajo beljakovine v vseh naštetih živilih enako funkcijo? Katera so tista živila, ki vsebujejo najbolj kakovostne beljakovine?

Nekaj malega o beljakovinah

Beseda protein (beljakovina) izhaja iz stare grščine in pomeni »primarno, glavno, vodilno«. Že samo ime nam torej pove, da so beljakovine poleg maščob in ogljikovih hidratov eno od treh makrohranil , ki jih naše telo nujno potrebuje za nemoteno delovanje.

Kljub temu da lahko beljakovine najdemo v najrazličnejših živilih, pa tiste z visoko biološko vrednostjo najdemo v živilih živalskega izvora.

Naše telo sicer samo proizvaja beljakovine, vendar pa moramo gradnike teh beljakovin, imenovane aminokisline, vnesti s hrano. Za nemotene razvoj, rast in obnovo telesa potrebujemo 20 različnih aminokislin. Kljub temu da naše telo večino teh aminokislin sintetizira samo, pa jih osem od njih (t. i. esencialnih aminokislin) lahko pridobi le z uživanjem ustreznih živil.

 

Meso v naši prehrani

Zelo bogat vir beljakovin je nedvomno meso, ki predstavljajo dobro ravnovesje potrebnih aminokislin, ki jih telo tudi dobro presnavlja. Priporočljiv dnevni vnos za odraslo osebo je 0,8 g beljakovin na 1 kg telesne teže.

Kakovost slovenskega mesa

Slovenija ima odlične pogoje za kakovostno prirejo mesa. Tako rejci na kmetijah kot kmetijska podjetja zagotavljajo kakovostno naravno krmo in ustvarjajo odlične pogoje za dobro počutje živali.  Prav kakovostna krma, nenehna skrb za živali in kratke transportne poti v največji meri vplivajo na kakovost mesa. Skupaj z upoštevanjem visokih standardov predelave je meso slovenskih proizvajalcev garancija za odlično kakovost mesa.


Sorodni članki

Pri naročilu hrane izrazite željo po kakovostnem mesu lokalnega porekla

Privoščite si kakovosten kos mesa slovenskega porekla, četudi morda v nekoliko manjši količini ali manj pogosto.Ob misli na goveji zrezek na žaru se marsikomu pocedijo sline. Pri uživanju mesa je kakovost surovine izjemno pomembna. Ali ob naročilu v restavraciji povprašate…

Več...

Aleš Čad: »Osnova naše kulinarične tradicije je kakovostno meso slovenskega porekla«

V trgovini ali gostilni zahtevajte kakovostno meso slovenskega porekla. Okusne jedi z žara, visoka kakovost surovin in topel sprejem so tiste stvari, ki smo jih potrošniki vajeni pri obisku Gostilne Čad. Ta legendarna gostilna pod Rožnikom ima dolgo tradicijo. Uspešno…

Več...

Peter Peternel: »Kakovostna lokalna hrana je naša največja dobrina«

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja, da so bile živali rojene in rejene v Sloveniji, da je bila predelava mesa izvedena v Sloveniji, ves proces pa je podvržen dodatnim neodvisnim kontrolam. Lahko bi rekli, da so kmetje največji vrtnarji krajine.…

Več...

Znak v obliki smeška zagotavlja meso slovenskega porekla

Uživanje lokalnega mesa ima številne prednosti za člene v celotni verigi, vse od rejca do potrošnika. Mesne dobrote nas razveseljujejo skozi celo leto. Ste kdaj v trgovini obstali pred polno vitrino svežega postrežnega ali pakiranega mesa in niste vedeli kaj…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem