V kateri hrani dobimo kakovostne beljakovine?

O tem, kako pomembne so beljakovine za naše telo, nas učijo že od otroštva. Vemo, da jih najdemo v živilih, kot so mleko, meso, ribe, stročnice, celo v sadju in zelenjavi. Toda ali imajo beljakovine v vseh naštetih živilih enako funkcijo? Katera so tista živila, ki vsebujejo najbolj kakovostne beljakovine?

Nekaj malega o beljakovinah

Beseda protein (beljakovina) izhaja iz stare grščine in pomeni »primarno, glavno, vodilno«. Že samo ime nam torej pove, da so beljakovine poleg maščob in ogljikovih hidratov eno od treh makrohranil , ki jih naše telo nujno potrebuje za nemoteno delovanje.

Kljub temu da lahko beljakovine najdemo v najrazličnejših živilih, pa tiste z visoko biološko vrednostjo najdemo v živilih živalskega izvora.

Naše telo sicer samo proizvaja beljakovine, vendar pa moramo gradnike teh beljakovin, imenovane aminokisline, vnesti s hrano. Za nemotene razvoj, rast in obnovo telesa potrebujemo 20 različnih aminokislin. Kljub temu da naše telo večino teh aminokislin sintetizira samo, pa jih osem od njih (t. i. esencialnih aminokislin) lahko pridobi le z uživanjem ustreznih živil.

 

Meso v naši prehrani

Zelo bogat vir beljakovin je nedvomno meso, ki predstavljajo dobro ravnovesje potrebnih aminokislin, ki jih telo tudi dobro presnavlja. Priporočljiv dnevni vnos za odraslo osebo je 0,8 g beljakovin na 1 kg telesne teže.

Kakovost slovenskega mesa

Slovenija ima odlične pogoje za kakovostno prirejo mesa. Tako rejci na kmetijah kot kmetijska podjetja zagotavljajo kakovostno naravno krmo in ustvarjajo odlične pogoje za dobro počutje živali.  Prav kakovostna krma, nenehna skrb za živali in kratke transportne poti v največji meri vplivajo na kakovost mesa. Skupaj z upoštevanjem visokih standardov predelave je meso slovenskih proizvajalcev garancija za odlično kakovost mesa.


Sorodni članki

Slovensko meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«: spoznajte zgodbo kmetije Bukovje

Pomembno je vedeti, od kod prihaja meso, ki najde prostor na našem krožniku. Meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« prinaša zagotovilo, da jemo kakovostno hrano, ki je pridelana in predelana v Sloveniji. S skrbno rejo in naravno prehrano je…

Več...

Ali res veste, kakšna je razlika med navadnim piščancem in piščancem, ki nosi znak »izbrana kakovost – Slovenija«?

Na kmetiji Hudin se že več kot 40 let ukvarjajo z vzrejo, zakolom in prodajo domačih piščancev. V delo je vpeta vsa družina, tudi otroci, ki že od malega pomagajo na kmetiji. Ker cenijo kakovostno slovensko hrano in želijo ponuditi…

Več...

Funkcionalno telo se gradi tako v telovadnici kot v kuhinji

Ali ste vedeli, da za funkcionalno telo in gradnjo mišic ni dovolj zgolj redna vadba, temveč tudi uravnotežena prehrana z zadostno mero beljakovin? Nuša Gnezda, priznana fitnes trenerka za ženske ter zagovornica uravnoteženega življenjskega sloga, pojasnjuje, kako kakovostna prehrana pripomore…

Več...

»Ne želodec, treba je hraniti možgane!«

Emilija Pavlič, upokojena kuharica, ki je v času službovanja kuhala otrokom v vrtcu in šoli in je tudi avtorica več kuharskih knjig, zase pravi, da je zagovornica otrok oziroma njihove uravnotežene prehrane.Zaupala nam je pet priporočil, ki naj bi se…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem