Z uživanjem mesa do uravnotežene prehrane

Meso je eno od pomembnih živil, ki jih vključujemo v svoj jedilnik, če se želimo uravnoteženo prehranjevati. Je ne samo pomemben vir beljakovin in železa, ampak tudi drugih hranil, ki jih telo potrebuje za dobro delovanje. Poleg tega je uživanje mesa zaradi beljakovin pomembno pri obnovi mišic, zato je nepogrešljivo tudi pri športnikih.

Temeljno načelo uravnotežene prehrane, ki ga moramo upoštevati, je uživanje čim bolj raznolikih živil. Le na ta način bomo v svoje telo vnesli vsa hranila, potrebna za pravilno delovanje organizma, telo pa oskrbeli s potrebno energijo in mu tako omogočili zdrav razvoj.

Meso naša super hrana

Meso kot pomembno živilo v naši prehrani

V zadnjih letih se je odvijalo veliko polemik o (ne)uživanju mesa, a dejstvo je, da je meso v prehrani človeka koristno. Je pomemben vir beljakovin, železa, cinka in vitamina B12. Priporočljive količine zaužitega mesa se lahko od posameznika do posameznika zelo razlikujejo. Da ga potrebujemo za uravnoteženo prehrano pa velja za vse.

Meso je tudi pomemben vir železa, ki je nujno potrebno za pravilno delovanje naših organov. Zaloge železa se morajo v telesu nenehno obnavljati, saj lahko njegovo pomanjkanje vpliva na zmanjšanje tako fizičnih kot intelektualnih sposobnosti.

Meso pomemben vir železa

Beljakovine, ki jih najenostavneje pridobimo z uživanjem mesa, so prav tako pomembne za normalno delovanje našega telesa. Prispevajo k povečanju mišične mase, reden vnos beljakovin pa vpliva tudi na to, da smo močnejši in vitalnejši.

Pomembno je, da meso kombiniramo z drugimi živili

Pri uravnoteženi prehrani moramo upoštevati, da v svoje obroke poleg mesa vključujemo tudi ostala živila, kot so sadje, zelenjava, polnozrnati izdelki ter stročnice, in na ta način ustvarjamo čim večjo raznolikost ter optimalen vnos živil v vsakodnevni prehrani.

Pomembno je, da meso kombiniramo z drugimi živili


Sorodni članki

Slovensko meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«: spoznajte zgodbo kmetije Bukovje

Pomembno je vedeti, od kod prihaja meso, ki najde prostor na našem krožniku. Meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« prinaša zagotovilo, da jemo kakovostno hrano, ki je pridelana in predelana v Sloveniji. S skrbno rejo in naravno prehrano je…

Več...

Ali res veste, kakšna je razlika med navadnim piščancem in piščancem, ki nosi znak »izbrana kakovost – Slovenija«?

Na kmetiji Hudin se že več kot 40 let ukvarjajo z vzrejo, zakolom in prodajo domačih piščancev. V delo je vpeta vsa družina, tudi otroci, ki že od malega pomagajo na kmetiji. Ker cenijo kakovostno slovensko hrano in želijo ponuditi…

Več...

Funkcionalno telo se gradi tako v telovadnici kot v kuhinji

Ali ste vedeli, da za funkcionalno telo in gradnjo mišic ni dovolj zgolj redna vadba, temveč tudi uravnotežena prehrana z zadostno mero beljakovin? Nuša Gnezda, priznana fitnes trenerka za ženske ter zagovornica uravnoteženega življenjskega sloga, pojasnjuje, kako kakovostna prehrana pripomore…

Več...

»Ne želodec, treba je hraniti možgane!«

Emilija Pavlič, upokojena kuharica, ki je v času službovanja kuhala otrokom v vrtcu in šoli in je tudi avtorica več kuharskih knjig, zase pravi, da je zagovornica otrok oziroma njihove uravnotežene prehrane.Zaupala nam je pet priporočil, ki naj bi se…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem