Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Z uživanjem mesa do uravnotežene prehrane

Meso je eno od pomembnih živil, ki jih vključujemo v svoj jedilnik, če se želimo uravnoteženo prehranjevati. Je ne samo pomemben vir beljakovin in železa, ampak tudi drugih hranil, ki jih telo potrebuje za dobro delovanje. Poleg tega je uživanje mesa zaradi beljakovin pomembno pri obnovi mišic, zato je nepogrešljivo tudi pri športnikih.

Temeljno načelo uravnotežene prehrane, ki ga moramo upoštevati, je uživanje čim bolj raznolikih živil. Le na ta način bomo v svoje telo vnesli vsa hranila, potrebna za pravilno delovanje organizma, telo pa oskrbeli s potrebno energijo in mu tako omogočili zdrav razvoj.

Meso naša super hrana

Meso kot pomembno živilo v naši prehrani

V zadnjih letih se je odvijalo veliko polemik o (ne)uživanju mesa, a dejstvo je, da je meso v prehrani človeka koristno. Je pomemben vir beljakovin, železa, cinka in vitamina B12. Priporočljive količine zaužitega mesa se lahko od posameznika do posameznika zelo razlikujejo. Da ga potrebujemo za uravnoteženo prehrano pa velja za vse.

Meso je tudi pomemben vir železa, ki je nujno potrebno za pravilno delovanje naših organov. Zaloge železa se morajo v telesu nenehno obnavljati, saj lahko njegovo pomanjkanje vpliva na zmanjšanje tako fizičnih kot intelektualnih sposobnosti.

Meso pomemben vir železa

Beljakovine, ki jih najenostavneje pridobimo z uživanjem mesa, so prav tako pomembne za normalno delovanje našega telesa. Prispevajo k povečanju mišične mase, reden vnos beljakovin pa vpliva tudi na to, da smo močnejši in vitalnejši.

Pomembno je, da meso kombiniramo z drugimi živili

Pri uravnoteženi prehrani moramo upoštevati, da v svoje obroke poleg mesa vključujemo tudi ostala živila, kot so sadje, zelenjava, polnozrnati izdelki ter stročnice, in na ta način ustvarjamo čim večjo raznolikost ter optimalen vnos živil v vsakodnevni prehrani.

Pomembno je, da meso kombiniramo z drugimi živili


Sorodni članki

Pri naročilu hrane izrazite željo po kakovostnem mesu lokalnega porekla

Privoščite si kakovosten kos mesa slovenskega porekla, četudi morda v nekoliko manjši količini ali manj pogosto.Ob misli na goveji zrezek na žaru se marsikomu pocedijo sline. Pri uživanju mesa je kakovost surovine izjemno pomembna. Ali ob naročilu v restavraciji povprašate…

Več...

Aleš Čad: »Osnova naše kulinarične tradicije je kakovostno meso slovenskega porekla«

V trgovini ali gostilni zahtevajte kakovostno meso slovenskega porekla. Okusne jedi z žara, visoka kakovost surovin in topel sprejem so tiste stvari, ki smo jih potrošniki vajeni pri obisku Gostilne Čad. Ta legendarna gostilna pod Rožnikom ima dolgo tradicijo. Uspešno…

Več...

Peter Peternel: »Kakovostna lokalna hrana je naša največja dobrina«

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja, da so bile živali rojene in rejene v Sloveniji, da je bila predelava mesa izvedena v Sloveniji, ves proces pa je podvržen dodatnim neodvisnim kontrolam. Lahko bi rekli, da so kmetje največji vrtnarji krajine.…

Več...

Znak v obliki smeška zagotavlja meso slovenskega porekla

Uživanje lokalnega mesa ima številne prednosti za člene v celotni verigi, vse od rejca do potrošnika. Mesne dobrote nas razveseljujejo skozi celo leto. Ste kdaj v trgovini obstali pred polno vitrino svežega postrežnega ali pakiranega mesa in niste vedeli kaj…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem