Prleška tünka | Meso, Prleška tünka, Zaščiteni proizvodi | Vrste proizvodov, Zaščitena geografska označba - proizvodi
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Prleška tünka

Prleška tünka je živilo z zaščiteno geografsko označbo. To je evropska shema kakovosti, ki zajema pridelke ali živila, ki izvirajo iz določene regije, kraja ali države, pri kateri je povezava med geografskim območjem in končnim proizvodom manj tesna kot pri označbi porekla.

Kulinarična posebnost Prleška tünka izhaja iz regije, ki ji pravimo PRLEKIJA, ali po domače iz krajev z desnega brega reke Mure.

Zapiski iz leta 1487 vsebujejo dokaze, da je bila tünka znana po številnih gradovih in cerkvah na tem območju. Spis iz konca 18. stoletja omenja, da se v Prlekiji hranijo mleta slanina, loj in sušeno prašičje meso v lesenih posodah, ki se jim reče tünka. Kmetje so prleško tünko na tem koncu Slovenije v preteklosti začeli izdelovati predvsem zaradi konzerviranja mesa.

Z razsoljevanjem, prekajevanjem in potapljanjem v zaseko so ohranjali meso čez leto. Kmetje so meso zlagali oziroma narečno ”tünkali“ (potapljali) v zaseko, ki so jo pripravili tako, da so v kotlu skuhali slanino, jo zmleli (ponekod tudi svežo), solili in ohladili. Veliko leseno posodo, v kateri je zorelo (pacal) meso, je kmet imenoval tünka in prav ta izraz se je ohranil vse do danes. Danes poteka proizvodnja Prleške tünke na sodoben način, pri čemer pa se poskuša ohraniti tradicionalen način izdelave.

Prleška tünka je sestavljena iz mesa in zaseke. Meso prašičjega stegna, hrbta, ledij ali vratu je razsoljeno in nato suho toplotno obdelano ter prekajeno. Zaseka se pripravi s toplotno obdelavo trde hrbtne slanine, ki se nato zmelje in začini. Po pripravi mesa in zaseke se ti dve komponenti po plasteh zložita v posodo, imenovano tünka, v kateri skupaj zorita 30 dni. Ko je zorenje končano, izdelek imenujemo Prleška tünka. Prleška tünka se vidno loči od podobnih izdelkov, kot so ”kibla“, ”čeber“, ”meso v zaseki“, ”štajerska bunka“, ”meso v masti“, po pripravi zaseke in po uporabljenih kosih mesa. Od teh izdelkov se loči tudi po senzoričnih lastnostih.

/vir: Slovenski zaščiteni posebni kmetijski pridelki oziroma živila, 2006/


Sorodni članki

Slovenski siri, ki nosijo Zaščiteno označbo porekla

Slovenski siri z Zaščiteno označbo porekla se ponašajo s svojimi edinstvenimi zgodbami, zagotavljajo kakovost ter z vizualno oznako olajšajo vašo izbiro pri nakupu. Veste, kateri slovenski siri so vključeni v to shemo kakovosti? Slovenski siri že sicer izstopajo po kakovosti,…

Več...

V shemo »Izbrana kakovost« uspešno vstopil tudi sektor drobnice

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je potrdilo specifikacijo za meso drobnice in mesne izdelke iz mesa drobnice z označbo »izbrana kakovost«, država pridelave in predelave Slovenija. S tem je v shemo »izbrana kakovost«, poleg sektorjev govejega, prašičjega in perutninskega…

Več...

Naš super med

Med razvrščamo glede na geografski ali botanični izvor. Na domačih tleh pa prepletenost različnih podnebij in geografska razgibanost ustvarjata edinstvene pogoje za pridelavo medu, zato lahko pri nas najdemo veliko število različnih vrst medu.Med izdelujejo čebele, v naših krajih je…

Več...

Kakšno meso izbira in priporoča chef Uroš Štefelin?

foto: Chef Uroš Štefelin je nosilec Michelinove zvezdice in velik zagovornik uporabe lokalne hrane. Zakaj je bolje izbrati lokalno meso? Preberite, kako v restavraciji preverjajo izvor in kakovost mesa ter kakšni so trendi v prehrani. Pogovarjali smo se z nosilcem…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem