Nacionalna shema

Evropska shema

Prleška tünka

Prleška tunka

Prijavi se in vsak teden prejmi koristne informacije o slovenski hrani.

Kazalo:

Prleška tünka je živilo z zaščiteno geografsko označbo. To je evropska shema kakovosti, ki zajema pridelke ali živila, ki izvirajo iz določene regije, kraja ali države, pri kateri je povezava med geografskim območjem in končnim proizvodom manj tesna kot pri označbi porekla.

Prleška tünka je eden od najbolj značilnih kulinaričnih simbolov severovzhodne Slovenije, posebej Prlekije. V preteklosti so bile tünke nepogrešljiv del vsake kmetije, saj so omogočale dolgotrajno shranjevanje mesa.

Kaj je prleška tünka?

Prleška tünka je tradicionalna mesna specialiteta, ki izvira iz Prlekije. Gre za kose vloženega svinjskega mesa, najpogosteje plečke, hrbta ali krače, ki so po toplotni obdelavi shranjeni v domači zaseki. Prav ta kombinacija daje jedi njen značilen okus, teksturo in obstojnost. Zaseka deluje kot naravni konzervans, zato je meso obstojno dalj časa in ohrani svojo sočnost.

Dobrota, znana že iz 18. stoletja

Zapiski iz leta 1487 vsebujejo dokaze, da je bila tünka znana po številnih gradovih in cerkvah na tem območju. Spis iz konca 18. stoletja omenja, da se v Prlekiji hranijo mleta slanina, loj in sušeno prašičje meso v lesenih posodah, ki se jim reče tünka. Kmetje so prleško tünko na tem koncu Slovenije v preteklosti začeli izdelovati predvsem zaradi konzerviranja mesa.

Kako nastane prleška tünka?

Postopek priprave prleške tünke je skrbno načrtovan in temelji na tradiciji, ki se je oblikovala skozi stoletja. Začne se z izborom kakovostnega svinjskega mesa, ki ga narežejo na večje kose, ki jih položijo v tünko ali glineno posodo. Ključni korak je priprava zaseke. Zaseka mora biti pravilno stopljena in brez nečistoč, saj bo delovala kot naravni konzervans. Ko je pripravljena, se prelije čez meso tako, da popolnoma prekrije vse kose. Na ta način meso ne pride v stik z zrakom, zato ostane obstojno, sočno in aromatično. V preteklosti so tünke pogosto hranili v kleteh, kjer je bila temperatura idealna za dolgotrajno shranjevanje. Danes se postopek v večini primerov ni bistveno spremenil, razlika je le v bolj nadzorovanih pogojih shranjevanja.

Kakšen je bil tradicionalen način priprave tünke?

Z razsoljevanjem, prekajevanjem in potapljanjem v zaseko so ohranjali meso čez leto. Kmetje so meso zlagali oziroma narečno ”tünkali“ (potapljali) v zaseko, ki so jo pripravili tako, da so v kotlu skuhali slanino, jo zmleli (ponekod tudi svežo), solili in ohladili. Veliko leseno posodo, v kateri je zorelo (pacal) meso, je kmet imenoval tünka in prav ta izraz se je ohranil vse do danes. Danes poteka proizvodnja Prleške tünke na sodoben način, pri čemer pa se poskuša ohraniti tradicionalen način izdelave.

Prleška tünka je sestavljena iz mesa in zaseke. Meso prašičjega stegna, hrbta, ledij ali vratu je razsoljeno in nato suho toplotno obdelano ter prekajeno. Zaseka se pripravi s toplotno obdelavo trde hrbtne slanine, ki se nato zmelje in začini. Po pripravi mesa in zaseke se ti dve komponenti po plasteh zložita v posodo, imenovano tünka, v kateri skupaj zorita 30 dni. Ko je zorenje končano, izdelek imenujemo Prleška tünka. Prleška tünka se vidno loči od podobnih izdelkov, kot so ”kibla“, ”čeber“, ”meso v zaseki“, ”štajerska bunka“, ”meso v masti“, po pripravi zaseke in po uporabljenih kosih mesa. Od teh izdelkov se loči tudi po senzoričnih lastnostih. Vir: Slovenski zaščiteni posebni kmetijski pridelki oziroma živila, 2006

Prleška tünka

Pomen zaščitene geografske označbe

Zaščitena geografska označba je evropska shema kakovosti, ki varuje izdelke, tesno povezane z določenimi geografskimi območji. Prleška tünka je eden od takih izdelkov, saj je tesno povezana s prleško pokrajino, njenimi tradicionalnimi tehnikami in značilnostmi življenja na kmetijah. Proizvajalec mora slediti strogi specifikaciji priprave, ki vključuje natančno določene korake in postopke. Vsaka faza, od izbire mesa do končnega shranjevanja, mora biti dokumentirana in sledljiva. Neodvisni certifikacijski organi redno nadzorujejo, ali so vsi pogoji izpolnjeni, in šele takrat lahko proizvajalec izdelek označi z evropskim simbolom ZGO. To potrošniku zagotavlja, da kupuje pristen izdelek, izdelan s spoštovanjem tradicije in pod nadzorom kakovosti.

Kako postrežemo in shranjujemo prleško tünko?

Prleška tünka je jed, ki se najraje postreže hladna, narezana na srednje velike kose, skupaj s svežim kruhom, čebulo ali vloženimi dobrotami. Pogosto jo najdemo na mizah ob posebnih priložnostih, pri kolinah, na kmečkih turizmih ali v domači kuhinji, kjer predstavlja pravo kulinarično razvajanje.

Shranjujemo jo v hladnem prostoru ali hladilniku, kjer mora meso ostati popolnoma prekrita z zaseko. Ko vzamemo kos mesa iz tünke, je priporočljivo, da površino znova poravnamo z zaseko, da ostane izdelek zaščiten pred zrakom. Na ta način ohranja svojo kvaliteto in svežino še dolgo po pripravi.

Pomen lokalne pridelave in zemljevid ponudnikov lokalne hrane

Pomembno je, da tünko in druge slovenske dobrote kupimo neposredno pri domačih proizvajalcih, kjer je nadzor nad kakovostjo največji. Pri iskanju lokalnih ponudnikov si lahko pomagamo z zemljevidom ponudnikov lokalne hrane, ki omogoča preprost pregled certificiranih kmetij in drugih ponudnikov.

banner zemljevid

Drugi slovenski izdelki z zaščiteno geografsko označbo

Z zaščiteno geografsko označbo se ponašajo tudi kraški pršut, kraška panceta, kraški zašinkkranjska klobasazgornjesavinjski želodec in prekmurska šunka. Šebreljski želodec je sicer tudi zaščiten, vendar pa za njegovo proizvodnjo trenutno ni certificiran noben proizvajalec.

Najpogostejša vprašanja o prleški tünki

Kaj je prleška tünka?

To je tradicionalna mesna jed iz Prlekije. Gre za svinjsko meso, shranjeno v zaseki, ki mu daje značilen okus in obstojnost.

V katero shemo kakovosti spada?

Spada v evropsko shemo zaščitena geografska označba.

Kaj pomeni ZGO?

Zaščitena geografska označba pomeni, da je izdelek tesno povezan z geografskim območjem Prlekije ter izdelan po natančno določenih pravilih in pod nadzorom certifikacijskih organov.

Kako pridobiti oznako ZGO?

Proizvajalec mora slediti predpisani specifikaciji, dokumentirati postopek in opraviti certifikacijo. Šele nato sme izdelek nositi znak ZGO.

Katere druge jedi spadajo v isto shemo kakovosti?

Med njimi so kraški zašink in zgornjesavinjski želodec, ki prav tako nosita oznako zaščitena geografska označba.

Vas zanima več o tematiki?

Kliknite na povezavo.
zasciteni proizvodi


GastronomijaZaščitena geografska označbaMeso

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito