Čemaž | Čemaž, Divji česen | Spoznaj našo super hrano, Zgodbe o naši super hrani

Čemaž

Med prve znanilce pomladi spada tudi čemaž, med ljudmi bolj znan kot divji česen ali gozdni česen. Čemaž je vse bolj priljubljen, vedno bolj cenjen in uporabljen. Z odličnimi učinki na zdravje je zelo primeren za spomladansko kuro, s katero si očistimo škodljive snovi iz telesa. Švicarski pater in zeliščar Künzle je zanj zapisal: »Težko da je na svetu še kakšna zel, ki bi bila tako učinkovita pri čiščenju želodca, črevesja in krvi, kakor je čamež.«

Previdnost pri nabiranju

Pri nabiranju čemaža moramo biti skrajno previdni, da ga ne zamenjamo z drugimi sorodnimi, a zelo strupenimi vrstami rastlin (jesenski podlesek, šmarnica). Če rastline sami ne poznamo dovolj dobro, je bolje da se obrnemo na poznavalca čemaža. Prav gotovo ga bomo pa tudi sami prepoznali, če bomo pozorni na to, da je na kraju kjer raste čamež prisoten tudi močan vonj po česnu, kakršnega omenjeni strupeni rastlini nimata.

Čemaž - podlesek
foto: Miran Brvar

Uporaba v kuhinji

Naj omenimo, da lahko čemaž uporabimo za vrsto jedi, od pesta, v solatah, pa vse do odlične špinače. Drobno sesekljane sveže liste lahko uporabimo kot začimbo (nekuhano) v juhi, krompirju, cmokih in drugih jedeh, kjer sicer uporabljamo peteršilj. Liste lahko uporabimo tudi kot špinačo ali svežo solato. Ker pa ima čemaž v večjih količinah malo ostrejši okus, ga za špinačo lahko mešamo z listi koprive – na primer vsakega polovico, pri čemer je priprava enaka kot s pravimi listi špinače. Pri pripravi špinače s čemažem uporaba česna ni potrebna, saj je čemaž v osnovi divji česen.

Pa dober tek.

Čemažev namaz – recept


Sorodni članki

Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem