Loška smojka – recept | Recepti

Loška smojka – recept

3.7/5 - (3 votes)
Loška smojka
  • Čas priprave:45 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

To je eden glavnih kulinaričnih spomenikov Škofje loke z okolico. Ime je dobila po načinu priprave. Gospodinje so namreč v jesenskem času, ko so odbrale nekaj svežih rep pred kisanjem, te napolnile s proseno kašo in postavile v pečico za ves dan. Tako se je nemalokrat katera prismodila in od tod ime smojka. Sicer pa je jed veljala za postno ali petkovo kosilo.

Sestavine:

  • 4–5 svežih glav repe
  • 30 dag prosene kaše
  • 5 dag skute
  • 5 dag kisle smetane
  • 1 jajce
  • ocvirki ali zaseka za zabelo
  • sol, mleti poper, česen, mleta kumina

Priprava:

Repo olupimo in skuhamo v slani vodi (približno 15 minut). Nato jo izdolbemo na sredini in naredimo prostor za nadev. Proseno kašo skuhamo v slanem kropu in odcedimo. Meso repe nasekljamo, zmešamo s kuhano proseno kašo in ostalimi sestavinami. Začinimo, premešamo in z maso napolnimo repe.

Pečico segrejemo na 180 stopinj in pripravljeno jed pečemo približno 30 minut, da repa zlato porumeni. Postrežemo zabeljeno z ocvirki ali zaseko.

 

Recept in foto: Kuhnapato

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Goveji zvitki s slivami

  • Izberite meso z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«Najboljše je meso slovenskega porekla, ki ni prepotovalo dolgih razdalj. Lahko ste prepričani, da ob izbiri oznake »izbrana kakovost – Slovenija« dobite višjo kakovost mesa, ki je podvrženo dodatnim kontrolam.Sestavine:Zvitki:3 goveji zrezki z…

  • Več...

Praznični Miklavževi parkeljni - recept

  • Izbirajmo lokalno Za pripravo parkljev izberite moko, izdelano v Sloveniji. Ponudnike moke najdete tudi na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane. Recept za parklje Sestavine: 400 g bele moke iz slovenskih žit 20 g svežega kvasa 30 g sladkorja 2 dl…

  • Več...

Domači mlinci – recept

  • Izbirajmo lokalnoZa pripravo mlincev izberite moko, izdelano v Sloveniji. Ponudnike moke najdete tudi na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane. Sestavine300 g moke iz slovenskega žita1 jajce1 žlica kisle smetane170 ml vodesolPripravaVse sestavine zmešamo skupaj in iz njih zgnetemo testo. Pokritega pustimo…

  • Več...

Kolač iz rdeče pese – recept

  • Sestavine200 g kuhane rdeče pese250 g moke3 jajca3 dl mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«100 g sladkorjapecilni prašek50 ml oljamleti mandljisladkor v prahu za okrasitevlešniki za okrasitevPripravaRdečo peso skuhamo in jo v mešalniku zmešamo v kašo oziroma pesin pire.…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem