Loška smojka – recept

Loška smojka – recept

To je eden glavnih kulinaričnih spomenikov Škofje loke z okolico. Ime je dobila po načinu priprave. Gospodinje so namreč v jesenskem času, ko so odbrale nekaj svežih rep pred kisanjem, te napolnile s proseno kašo in postavile v pečico za ves dan. Tako se je nemalokrat katera prismodila in od tod ime smojka. Sicer pa je jed veljala za postno ali petkovo kosilo.

Sestavine:

  • 4–5 svežih glav repe
  • 30 dag prosene kaše
  • 5 dag skute
  • 5 dag kisle smetane
  • 1 jajce
  • ocvirki ali zaseka za zabelo
  • sol, mleti poper, česen, mleta kumina

Priprava:

Repo olupimo in skuhamo v slani vodi (približno 15 minut). Nato jo izdolbemo na sredini in naredimo prostor za nadev. Proseno kašo skuhamo v slanem kropu in odcedimo. Meso repe nasekljamo, zmešamo s kuhano proseno kašo in ostalimi sestavinami. Začinimo, premešamo in z maso napolnimo repe.

Pečico segrejemo na 180 stopinj in pripravljeno jed pečemo približno 30 minut, da repa zlato porumeni. Postrežemo zabeljeno z ocvirki ali zaseko.

 

Recept in foto: Kuhnapato


Sorodni recepti

Bovški krafi - recept

  • Sestavine: Testo: 750 g moke 7,5 dl vrele vode 60 g olja 30 g soli Nadev: 350 g suhih hrušk tepk (kloc) 50 g piškotnih drobtin 200 g jabolčne čežane 50 g v rumu namočenih rozin 50 g sladkorja pol…

  • Več...

Mirenski praznični štrukelj - recept

  • Sestavine: Testo: 25 dag moke 4 žlice sladkorja 1 jajce voda po potrebi Nadev: 20 dag mletih mandljev 20 dag rozin 20 dag lipovega medu 1 dl ruma limonina lupinica, cimet Preliv: 2 žlici masla 2 žlici medu Priprava: Zamesi…

  • Več...

Kruhov narastek z jabolki in orehi - recept

  • Sestavine: 600 g jabolk 100 g regratovega ali hojevega medu 5 dag mletih orehov sok 1 limone 350 g belega kruha 2,5 dl sladke smetane sol, cimet Priprava: Jabolka olupimo in narežemo na tanke rezine. Zmešamo jih z medom, cimetom…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem