Loška smojka – recept

Loška smojka – recept
  • Čas priprave:45 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

To je eden glavnih kulinaričnih spomenikov Škofje loke z okolico. Ime je dobila po načinu priprave. Gospodinje so namreč v jesenskem času, ko so odbrale nekaj svežih rep pred kisanjem, te napolnile s proseno kašo in postavile v pečico za ves dan. Tako se je nemalokrat katera prismodila in od tod ime smojka. Sicer pa je jed veljala za postno ali petkovo kosilo.

Sestavine:

  • 4–5 svežih glav repe
  • 30 dag prosene kaše
  • 5 dag skute
  • 5 dag kisle smetane
  • 1 jajce
  • ocvirki ali zaseka za zabelo
  • sol, mleti poper, česen, mleta kumina

Priprava:

Repo olupimo in skuhamo v slani vodi (približno 15 minut). Nato jo izdolbemo na sredini in naredimo prostor za nadev. Proseno kašo skuhamo v slanem kropu in odcedimo. Meso repe nasekljamo, zmešamo s kuhano proseno kašo in ostalimi sestavinami. Začinimo, premešamo in z maso napolnimo repe.

Pečico segrejemo na 180 stopinj in pripravljeno jed pečemo približno 30 minut, da repa zlato porumeni. Postrežemo zabeljeno z ocvirki ali zaseko.

 

Recept in foto: Kuhnapato

Loška smojka – recept
Ocenite stran


Sorodni recepti

Enostavna potica – recept

  • Sestavine: Testo: 600 g moke 30 g kvasa, 2 dcl mleka izbrana kakovost Slovenija, 140 g sladkorja, 140 g masla izbrana kakovost Slovenija, 4 rumenjaki, 1 vanilijev sladkor, Lupinica 1 limone Žlička soli Orehov nadev: 1 dcl toplega mleka izbrana…

  • Več...

Pirin kruh brez kvasa – recept

  • Sestavine:450 g pirine moke2 zvrhani žlički sode bikarbone1 zvrhana žlička soli3,5 dl tekočega jogurta Izbrana kakovost Slovenije2 dl gazirane mineralne vodePol dl bučnega ali oljčnega oljaPo želji lahko dodamo tudi 2 žlici semen po lastni izbiriPriprava:Najprej enostavno zmešamo mokre sestavine,…

  • Več...

Hitri pustni krofi – recept

  • Sestavine:250 g gladke moke tip 500250 g ostre moke2,5 dag svežega kvasa2,5 dcl mlačnega mleka izbrana kakovost0,5 dcl olja4 rumenjaki1 žlica kisle smetane izbrana kakovost1 vanilin sladkorpol žličke soli30 g rjavega sladkorja3 žličke rumanastrgana lupinica ene limonepotrebujemo še marelično marmelado…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem