Loška smojka – recept | Recepti
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Loška smojka – recept

3.7/5 - (3 votes)
  • Čas priprave:45 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

To je eden glavnih kulinaričnih spomenikov Škofje loke z okolico. Ime je dobila po načinu priprave. Gospodinje so namreč v jesenskem času, ko so odbrale nekaj svežih rep pred kisanjem, te napolnile s proseno kašo in postavile v pečico za ves dan. Tako se je nemalokrat katera prismodila in od tod ime smojka. Sicer pa je jed veljala za postno ali petkovo kosilo.

Sestavine:

  • 4–5 svežih glav repe
  • 30 dag prosene kaše
  • 5 dag skute
  • 5 dag kisle smetane
  • 1 jajce
  • ocvirki ali zaseka za zabelo
  • sol, mleti poper, česen, mleta kumina

Priprava:

Repo olupimo in skuhamo v slani vodi (približno 15 minut). Nato jo izdolbemo na sredini in naredimo prostor za nadev. Proseno kašo skuhamo v slanem kropu in odcedimo. Meso repe nasekljamo, zmešamo s kuhano proseno kašo in ostalimi sestavinami. Začinimo, premešamo in z maso napolnimo repe.

Pečico segrejemo na 180 stopinj in pripravljeno jed pečemo približno 30 minut, da repa zlato porumeni. Postrežemo zabeljeno z ocvirki ali zaseko.

 

Recept in foto: Kuhnapato

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Bučke v omaki – recept

  • Sestavine: 3 mlade bučke 1 manjša čebula 2 stroka česna 150 ml kisle smetane z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« Olivno olje Sol in poper Nasekljan svež peteršilj Trdi sir z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« Priprava: Bučke operemo in…

  • Več...

Bučni polpeti – recept

  • Bodimo pozorni, da hrane ne zavržemo. Bučni polpeti so okusni tudi hladni, zato jih lahko shranite za pozneje ali si jih pripravite celo kot zdravo malico za v službo.Sestavine:500 g bučk1 manjša čebula2 stroka česna100 g ovsene moke (ali katere…

  • Več...

Ocvrti bučni cvetovi – recept

  • Sestavine:20 bučkinih cvetov100 g jedilnega škroba80 g ostre moke1 jajce2 dl mineralne vodeSol, poperOlje za cvrtjePriprava:V skodelici zmešamo moko, sol in poper ter z mešanico potresemo bučkine cvetove. Pripravimo škrobno mešanico tako, da škrobu dodamo jajce ter mu postopoma dodajamo…

  • Več...

Goveja juha – recept

  • https://www.youtube.com/watch?v=SlmlGRtuH6I Ta odlična slovenska klasika, ki se prileže ob nedeljskem kosilu, bo najboljša, če kot osnovo izberete goveje meso z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ki je jamstvo za slovensko poreklo in kakovost. Sestavine: 1 kg govedine s kostjo z…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem