Loška smojka – recept | Recepti

Loška smojka – recept

3.7/5 - (3 votes)
Loška smojka
  • Čas priprave:45 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

To je eden glavnih kulinaričnih spomenikov Škofje loke z okolico. Ime je dobila po načinu priprave. Gospodinje so namreč v jesenskem času, ko so odbrale nekaj svežih rep pred kisanjem, te napolnile s proseno kašo in postavile v pečico za ves dan. Tako se je nemalokrat katera prismodila in od tod ime smojka. Sicer pa je jed veljala za postno ali petkovo kosilo.

Sestavine:

  • 4–5 svežih glav repe
  • 30 dag prosene kaše
  • 5 dag skute
  • 5 dag kisle smetane
  • 1 jajce
  • ocvirki ali zaseka za zabelo
  • sol, mleti poper, česen, mleta kumina

Priprava:

Repo olupimo in skuhamo v slani vodi (približno 15 minut). Nato jo izdolbemo na sredini in naredimo prostor za nadev. Proseno kašo skuhamo v slanem kropu in odcedimo. Meso repe nasekljamo, zmešamo s kuhano proseno kašo in ostalimi sestavinami. Začinimo, premešamo in z maso napolnimo repe.

Pečico segrejemo na 180 stopinj in pripravljeno jed pečemo približno 30 minut, da repa zlato porumeni. Postrežemo zabeljeno z ocvirki ali zaseko.

 

Recept in foto: Kuhnapato

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Domača češnjeva pita

  • Ne zavrzimo hraneOhlajeno češnjevo pito lahko hranimo v hladilniku tudi več dni in jo pojemo kot sladico po obrokih. Bodimo pozorni, da s hrano ravnamo skrbno in zmanjšamo količino zavržkov.Sestavine:Testo za pito:0,5 kg bele mokeščepec soli30 dag masla z oznako…

  • Več...

Paradižniki, polnjeni z mletim mesom - recept

  • Čas priprave: 60-90 min
    • #
    • #
    • #
  • Zelenjave ne zavrzite Če imate na vrtu preveč paradižnikov, jih ne zavrzite, ampak lahko iz njih pripravite tudi paradižnikovo omako. Sestavine: 8 enako velikih zrelih paradižnikov lokalnega porekla 400 g mletega govejega mesa »izbrana kakovost -Slovenija« 1 čebula 2 stroka…

  • Več...

Piščančji namaz – recept

  • Čas priprave: 6 minut
    • #
    • #
    • #
  • Mesa nikdar ne zavržemoOkusno piščančje meso, ki ostane od kosila, predelajmo v odličen namaz, ki ga lahko užijemo naslednji dan. Poskrbimo, da hrane ne mečemo v smeti.Sestavine:2 kosa pečenega piščanca3 kisle kumarice2 kosa kuhanega korenja1 žlica gorčice1 žlica majonezeščepec rdeče…

  • Več...

Sončni zajtrk

  • Čas priprave: 10 minut
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 2 pesti svežih jagod 1 srednje velik korenček 1 srednje veliko jabolko izbrana kakovost Slovenija 2 suhi figi pest lanenih semen vsaj 1 dcl vode Priprava: Sestavine narežemo na manjše koščke in jih v multipraktiku sesekljamo v gladko maso. Postrežemo…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem