Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
Izdaja odločb za plačilo prispevka za promocijo v sektorju sadja za leto 2020.  Preberite več >

Prosena kaša s suhimi slivami – recept

Prosena mlečna kaša s slivami na leseni podlagi 2.12.2020

Sestavine:

  • 200 g prosene kaše
  • 1 l mleka
  • 1 ščepec soli
  • 40 g masla
  • 3 jajca
  • 1 vrečka vanilijevega sladkorja
  • 3 žlice sladkorja (zvrhane)
  • 120 g suhih sliv
  • 1 žlica masla (za namastitev pekača)

Priprava:

Proseno kašo dan prej namočimo. Zjutraj jo operemo in dobro odcedimo. V loncu zavremo liter rahlo osoljenega mleka. V vrelo mleko dodamo malo masla in proseno kašo ter jo na zmerni temperaturi kuhamo približno 20 minut. Med kuhanjem jo večkrat premešamo. Ko je kuhana, počakamo, da se nekoliko ohladi.

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Pekač dobro namastimo z maslom. Slive narežemo na manjše koščke. V dve skledi ločimo beljake in rumenjake. Rumenjake skupaj z vanilijevim in navadnim sladkorjem penasto umešamo, beljake pa stepemo v čvrst sneg. V ohlajeno kašo najprej vmešamo rumenjake, nato pa še beljakov sneg. Na koncu dodamo še suhe slive ter kašo stresemo v namaščen pekač. Pečemo 45 minut, dokler se kaša na vrhu zlato rjavo zapeče. Ohlajeno proseno kašo serviramo na krožnike in postrežemo.

Pri izbiri sestavin bodimo pozorni na lokalne sestavine.

Slovenski pridelovalci gojijo kakovostno proso, rejci na svojih kmetijah pridelujejo prvovrstno mleko, ki da naše mlekarne predelajo v odlične izdelke. Podprimo jih in njihova delovna mesta z nakupom slovenskih izdelkov.

Mlečne izdelke in sadje najdemo v trgovini pod znakom izbrana kakovost Slovenija.


Sorodni članki

Sadje z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« mora dosegati nadstandardne kriterije kakovosti

Pri nakupu sadja in izdelkov iz sadja dobite potrošniki živilo višje kakovosti iz svoje bližine. Znak »izbrana kakovost – Slovenija« potrošniku zagotavlja, da gre za sadje oziroma izdelke iz sadja s posebnimi lastnostmi, ki so redno kontrolirani ter v celoti…

Več...

Ekološka pridelava

V iskanju boljše hrane vse večji pomen v našem prostoru pridobiva naravna pridelava. Nekateri se posvetijo sestavinam in izvoru živil, drugim prisegajo na večjo raznovrstnost, tretji pa v prehrani izločajo določena živila. Strokovnjaki pa so enotni, da prehrana pomembno vpliva…

Več...

Zakaj je dobro posegati po ekološki lokalni hrani?

Ekološka hrana ni zgolj še en „trend“ na področju prehranjevanja, temveč je dejansko nujen in nepogrešljiv temelj tako za zdravje sodobnega posameznika kot tudi za okolje in družbo kot celoto. Kadar ekološka hrana izvira iz lokalnega okolja, pa se njene…

Več...

EKO kmetje se predstavijo na zemljevidu ponudnikov

Na portalu Naša super hrana je vzpostavljen prenovljen zemljevid ponudnikov lokalnih pridelkov in izdelkov. Med njimi je veliko EKO pridelkov s kmetij in EKO izdelkov. Pobrskate in z nekaj kliki poiščite vam najbližjega ponudnika. Če koga od EKO kmetov, ki…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem