Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
Izdaja odločb za plačilo prispevka za promocijo v sektorju sadja za leto 2020.  Preberite več >

Prosena kaša s suhimi slivami – recept

Prosena mlečna kaša s slivami na leseni podlagi 2.12.2020

Sestavine:

  • 200 g prosene kaše
  • 1 l mleka
  • 1 ščepec soli
  • 40 g masla
  • 3 jajca
  • 1 vrečka vanilijevega sladkorja
  • 3 žlice sladkorja (zvrhane)
  • 120 g suhih sliv
  • 1 žlica masla (za namastitev pekača)

Priprava:

Proseno kašo dan prej namočimo. Zjutraj jo operemo in dobro odcedimo. V loncu zavremo liter rahlo osoljenega mleka. V vrelo mleko dodamo malo masla in proseno kašo ter jo na zmerni temperaturi kuhamo približno 20 minut. Med kuhanjem jo večkrat premešamo. Ko je kuhana, počakamo, da se nekoliko ohladi.

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Pekač dobro namastimo z maslom. Slive narežemo na manjše koščke. V dve skledi ločimo beljake in rumenjake. Rumenjake skupaj z vanilijevim in navadnim sladkorjem penasto umešamo, beljake pa stepemo v čvrst sneg. V ohlajeno kašo najprej vmešamo rumenjake, nato pa še beljakov sneg. Na koncu dodamo še suhe slive ter kašo stresemo v namaščen pekač. Pečemo 45 minut, dokler se kaša na vrhu zlato rjavo zapeče. Ohlajeno proseno kašo serviramo na krožnike in postrežemo.

Pri izbiri sestavin bodimo pozorni na lokalne sestavine.

Slovenski pridelovalci gojijo kakovostno proso, rejci na svojih kmetijah pridelujejo prvovrstno mleko, ki da naše mlekarne predelajo v odlične izdelke. Podprimo jih in njihova delovna mesta z nakupom slovenskih izdelkov.

Mlečne izdelke in sadje najdemo v trgovini pod znakom izbrana kakovost Slovenija.


Sorodni članki

Pri špargljih se pozna vsaka ura

Te dni so proti soncu pognali prvi slovenski šparglji. Zaradi svoje sestave so lahke prebavljivosti in kot nizko kalorična vrtnina zelo priljubljeni na jedilniku različnih diet. Ker je svežina pri kakovosti ključna, se slovenski šparglji večinoma prodajo direktno na kmetijah…

Več...

Na policah trgovin tudi v spomladanskih mesecih najdemo lokalno sadje

Lepota pomladi je v prebujanju narave in razcvetu rastlin, tudi sadnih dreves, na katerih se pasejo čebele in drugi opraševalci. S prvimi sončnimi žarki se tako začne nova sezona pridelave sadja. Še preden dozorijo prvi sadeži letošnje pridelave, lahko v…

Več...

Slovenski krompir naj bo naša prva izbira

Gorenjski pridelovalci imajo v skladiščih še več kot štiri tisoč ton kakovostnega slovenskega krompirja lanske letine. Potrošniki smo ključni, saj lahko s povpraševanjem po slovenskem krompirju in z nakupi pripomoremo k pozitivni spremembi. Na eni strani si zagotovimo lokalni, v…

Več...

Gradivo za javno naročilo št.: 430-91/2021

Na spodnji povezavi so za potrebe izvedbe nalog iz javnega naročila št.: 430- 91/2021 "Zakup oglasnega prostora za promocijo lokalnih kmetijskih in živilskih proizvodov iz sektorja sadja za jesen 2021", na razpolago naslednje priloge: Meritve začetnega stanja - poročilo (pptx…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem