Kmetijska zadruga Šaleška dolina postregla z domačimi dobrotami

V soboto 26.10.2013 je v Hrastovcu pri Velenju svoja vrata odprla Kmetijska zadruga Šaleška dolina in gostom postregla s polno mizo dobrot ter kopico zanimivih podrobnosti o ekološki pridelavi jabolk in govedine.

Obiskovalci so se najprej sprehodili po sadovnjaku, kjer številne sorte jabolk gojijo čez celo leto. Ivan Drev, direktor Kmetijske zadruge Šaleška dolina jim je v uvodnem govoru povedal: »Pred nekaj leti smo se odločili, da naša kakovostna jabolka tudi predelamo in izdelke poimenujemo z imenom Slodar. Jabolčni krhlji, jabolčni čips, oboje tudi z okusom cimeta, so izdelki, po katerih kupci radi posegajo. Predelavo jabolk v naravni, 100 % jabolčni sok, ki ga imenujemo z lokalnim imenom „toukec”, pa bomo letos izvedli na lastni tehnologiji. Prvi litri izvrstnega soka so že stekli v steklenice in 5 litrske balone.«

Prisotne so navdušile tudi zdrave, ekološke, goveje hrenovke. »So popolnoma ekološke, z naravnimi začimbami, maščobami iz govejega mesa najboljše kakovosti. Ker ne vsebujejo glutena, so primerne za bolnike s celiakijo, pa tudi za različne druge diete, saj ne vsebuje sojinega olja. So čvrste, ne izločajo tekočine, s klasično hrenovko je niti ne moremo primerjati,« je na svoje izdelke upravičeno ponosen Drev.

V proizvodnjo ekološke govedine je vključenih 70 ekoloških kmetov – rejcev govedi iz pretežno hribovitih predelov Slovenije. Izbrani kmetje redijo živino na okolju in živalim prijazen način, s čimer dosežejo, da je to meso manj zamaščeno, bolj mesnato in ima visoko prehransko vrednost. Ekološko goveje meso se prodaja sveže, brez kakršnih koli dodatkov. Vsak kos mesa je že v klavnici vakuumsko pakiran in označen z evropsko oznako za ekološke izdelke. Na sleherni embalaži je tudi nalepka s t. i. QR kodo, iz katere je razvidno, na kateri kmetiji je bilo meso vzrejeno. Preko spleta tako lahko kupec pogleda tudi fotografijo kmetije ali certifikat kmeta. Vsak kos je sledljiv do izvora.

Obiskovalcem se je pridružila tudi Štefi Videčnik iz Ministrstva za kmetijstvo in okolje, ki je spregovorila o pobudi »Preverite lokalno kakovost« in planih za naprej. Njihov cilj je z aktivnostmi promocije nadaljevati in v prihodnjem letu vzpostaviti novo enotno označbo, za katero bodo morali pridelovalci in predelovalci izpolnjevati določene kriterije. Potrošniku bo enotna označba olajšala prepoznavanje in izbiro lokalnih izdelkov. Napovedala je, da bomo v Sloveniji 15. novembra že drugič zapored obeležili dan slovenske hrane, zato ministrstvo za kmetijstvo in okolje poziva vse potrošnike, da na ta dan uživamo samo slovensko hrano. V Slovenijo namreč vsako leto uvozimo za 1,85 milijarde € hrane. Če bi to hrano pridelali v Sloveniji, bi lahko na ta račun ustvarili do 10.000 novih delovnih mest.


Sorodni članki

Ekološka pridelava

V iskanju boljše hrane vse večji pomen v našem prostoru pridobiva naravna pridelava. Nekateri se posvetijo sestavinam in izvoru živil, drugim prisegajo na večjo raznovrstnost, tretji pa v prehrani izločajo določena živila. Strokovnjaki pa so enotni, da prehrana pomembno vpliva…

Več...

Znebimo se polžev z ekološkimi metodami

Pregovorno počasnim polžem zelenjava na našem vrtu hitro tekne – dajmo jim nekaj dni in pojedli bodo vse, kar smo posadili. Že veste, kako jih učinkovito odgnati? Kjer je vlaga, tam so polži. Po naših vrtovih se plazijo podnevi in…

Več...

Bliža se prva pomladna setev

Kmalu bo konec zime in zopet bo čas za začetek dela na naših vrtičkih. Kot nam je pred časom zaupala mojstrica ekološkega vrtičkarstva Jerneja Jošar, je ta prva faza sezone ključna. Ob dobro zastavljenem načrtu se nam namreč skozi sezono…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem