Dišalo je po Dolenjski

V petek, 7.3.2014 so se v centru biotehnike in turizma Grm, kjer tudi sicer vzgajajo gostinski podmladek, pomerili v kuharskih veščinah osnovnošolci Novega mesta. Sodelovalo je 8 skupin, ki so pripravile izjemen izbor tipičnih lokalnih jedi iz časa naših prednikov.

Ker vsaka skupina pripravi 3 jedi: enolončnico, močnato jed in prigrizek, je dišalo po čebuli, ocvirkih, zelenjavni juhi ali fižolovi enolončnici. Dišalo je po Dolenjski! Lahko bi rekli, da so imeli »štruklijado«, saj so se na mizi zvrstili dolenjski z drobtinami, taki s špehom in jajcem, ajdovi, orehovi ali krompirjevi štruklji, obdani z ocvirki ali podobno okusno zabelo. Obe vrsti zelenjavnih enolončnic, ki jih v teh krajih poimenujejo »pristava« ali »šara«, sta bili slastni.

Vsem opazovalcem je ostala v spominu izjemna disciplina v kuhinji, znanje o jedeh in običajih, čistoča ter natančnost in izjemna vnema otrok. Za to je gotovo potrebno čestitati mentorjem, ki so jih na dogodek pripravili in motivirali.

Strokovno žirijo so sestavljali: ga. Ivica Knez, etnologinja iz Dolenjskega muzeja, g. Drago Košak iz Zavoda za turizem Novo mesto, ga. Mateja Železnik, profesorica na srednji gostinski šoli, in g. Franc Potočar, vodja centra Grm. Čeprav je vsak na tekmovanje in otrokom pod prste gledal iz svojega zornega kota, so jih otroci navdušili, jedi pa očarale.

Tekmovale so skupine: Cmočki, Vesele kolerabice, Krompirčkovi, Dolenjski štrukeljčki, Krkice, Dolenjske kuharice iz OŠ Drska in Štruklčki ter Zvite kuhalnice iz OŠ Grm.

V polfinalu bomo navijali za:

  • Vesele kolerabice s pristavo, špehovko z jajcem in orehovo-špehovimi zvitki;
  • Štruklčke s šaro iz peči, krompirjevim štrukljem in malico z želodcem;
  • Zvite kuhalnice z v krop krompirjem, ajdovimi žganci z repo in ocvirki ter klobaso z žajnofom.

Spremljali bomo tudi prihajajoča tekmovanja, ki se bodo zvrstila v okviru projekta Kuhna pa to. Ne zamudite.


Sorodni članki

Zaveza odgovornosti za bolj informirano izbiro hrane in pijače

Neuravnotežena prehrana je pomemben krivec za razvoj debelosti in drugih, kroničnih nenalezljivih bolezni, kot je na primer sladkorna bolezen. Pogosto uživanje sladkih pijač je mogoče opaziti predvsem med mladimi potrošniki, precej dovzetni so namreč tudi za oglasna sporočila. Proizvajalci sladkih…

Več...

Če vaš otrok zajtrkuje, bo iz šole prinesel več znanja

Resolucija o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015–2025 navaja, da sta obilica nezdrave ponudbe živil in nedejaven način življenja največja krivca za naraščanje debelosti med otroki, mladostniki in odraslimi. Dejstvo je, da se stanje na tem…

Več...

Kaj jedo naši otroci?

Odrasli se dobro zavedamo, da sta rast in razvoj otrok močno odvisna od uravnotežene in zdrave hrane. Otroci pa, nasprotno, zelo radi posegajo po nezdravi hrani in niso ravno veliki ljubitelji sadja in zelenjave. Veliko otrok se spopada z boleznimi…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem