Zaupanje v doma pridelano hrano je vedno večje | Meso | Izbrana kakovost - Slovenija, Nadzor
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Zaupanje v doma pridelano hrano je vedno večje

V Celjskih mesninah predelujejo goveje meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Povedali so nam, zakaj so dodatne notranje in zunanje kontrole nujne, kaj vse preverjajo in kaj imamo od tega potrošniki.

Izdelki z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« so stoodstotno kontrolirani od nastanka surovine do trenutka, ko jih potrošnik odnese iz trgovine. To seveda pomeni, da so ti izdelki kontrolirani tudi v vašem predelovalnem obratu. Kakšne so te dodatne kontrole, ki so potrebne za shemo »Izbrana kakovost«?

Govedi izbrane kakovosti je že na samem začetku pred pričetkom klanja potrebno ločiti od goved konvencionalne reje. Prav tako je potrebno zagotoviti, da so v celotnem procesu predelave ločena od goved konvencionalne reje. Ločevanje po zakolu se zagotavlja s posebnimi oznakami na sledljivostnih etiketah.

Dodatne kontrole se delijo na notranje in zunanje. Kaj vse preverjate v okviru lastne notranje kontrole in na katerih stopnjah predelovalnega procesa?

Kontrole se izvajajo na vseh stopnjah predelovalnega procesa in so naključne. Kontrolira se čas transporta, označevanje surovine, mikrobiološke parametre, sledljivost.

Kaj pa zunanje kontrole – kaj vse preverjajo? Kdo jih izvaja, kako pogosto?

Zunanje kontrole izvaja certificirani organ in prav tako preverja vse stopnje predelovalnega procesa. Kontrole se izvajajo najmanj enkrat letno.

Se vam zdi, da so dodatne notranje in zunanje kontrole za vključitev v shemo in pridobitev znaka »izbrana kakovost – Slovenija« zahtevne?

Dodatne kontrole so vsekakor zahtevne, vendar jih moramo kot proizvajalec izvajati, da smo lahko v shemi »Izbrana kakovost«. Glede na to, da je večina surovine (govorimo seveda o govejem mesu) že v shemi »Izbrana kakovost«, smo temu tudi prilagodili kontrole.

Katere kriterije ste morali kot predelovalec izpolniti, da ste lahko vstopili v shemo »Izbrana kakovost«?

Prvi pogoj je omejena dolžina in trajanje transporta. Potrebna je dodatna dokumentacija, iz katere je razvidno, da gre za govedi izbrane kakovosti. Trupi goved, ki sicer izpolnjujejo vse pogoje za znak »izbrana kakovost – Slovenija«, se na klavni liniji pri končni kontroli dodatno pregledujejo. Če so na trupu opazne poškodbe, hematomi …, se trup označi kot trup konvencionalnega goveda in ni primeren za shemo »Izbrana kakovost«.

Kot predelovalec se z dodatnimi kontrolami verjetno strinjate. Zakaj? Kako koristijo potrošniku in kako koristijo vam kot predelovalcu?

Dodatne kontrole zagotavljajo skladnost s specifikacijo izbrane kakovosti in s tem višjo kakovost mesa. To koristi tako nam kot potrošniku, ki se že zaveda, da je znak »izbrana kakovost – Slovenija« garancija za slovensko kakovost. Eni in drugi pa s tem prispevamo k razvoju domačega gospodarstva.

Če se zahtev iz specifikacije za shemo »Izbrana kakovost« ne bi držali, bi verjetno sledile sankcije. Nam opišete, kaj bi se zgodilo pri hujših kršitvah?

Ena od hujših sankcij je izključitev iz sheme »Izbrana kakovost«. Kot predelovalec imamo s strankami sklenjene pogodbe o dobavi mesa in izdelkov izbrane kakovosti, ki so za nas ključne in jih moramo spoštovati.

Kaj za slovensko kmetijstvo prinaša shema »Izbrana kakovost?

Vsekakor to pomeni podporo slovenskemu pridelovalcu, predelovalcu, rejcu …, kar je prav. Moramo se ozavestiti in podpirati domače gospodarstvo, kar je v tujini že praksa!

Kako vidite prihodnost sheme »Izbrana kakovost«? Se vam zdi, da se potrošniki že zavedajo njenih prednosti in višje kakovosti mesnih izdelkov z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«?

Shema »Izbrana kakovost« je pri potrošnikih »naletela« na pozitiven odziv. Zaupanje v doma pridelano hrano je vedno večje, zato smo zadovoljni, da smo vključeni v ta projekt.


Sorodni članki

V shemo »Izbrana kakovost« uspešno vstopil tudi sektor drobnice

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je potrdilo specifikacijo za meso drobnice in mesne izdelke iz mesa drobnice z označbo »izbrana kakovost«, država pridelave in predelave Slovenija. S tem je v shemo »izbrana kakovost«, poleg sektorjev govejega, prašičjega in perutninskega…

Več...

Kakšno meso izbira in priporoča chef Uroš Štefelin?

foto: Chef Uroš Štefelin je nosilec Michelinove zvezdice in velik zagovornik uporabe lokalne hrane. Zakaj je bolje izbrati lokalno meso? Preberite, kako v restavraciji preverjajo izvor in kakovost mesa ter kakšni so trendi v prehrani. Pogovarjali smo se z nosilcem…

Več...

Dobremu kosu mesa je treba izkazati spoštovanje

foto: Dušan Belšak ima več kot 35 let izkušenj v kuhinji, kjer se je specializiral za pripravo mesaMeso je v prehrani ljudi zelo priljubljeno in že tisočletja predstavlja enega njenih ključnih sestavnih delov. V sodobnem času so se prehranjevalne navade…

Več...

Naj bo meso izbrane kakovosti tudi na jedilnikih slovenskih vrtcev

Kakovostno meso je izrednega pomena za zdrav razvoj in rast otrok. Otroci v Vrtcu Radovljica uživajo meso in mesne izdelke slovenskega porekla, ki ima pridobljen certifikat »izbrana kakovost«, kar pomeni, da so bile živali rojene in rejene v Sloveniji. Otroci…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem