Zaupanje v doma pridelano hrano je vedno večje | Meso | Izbrana kakovost - Slovenija, Nadzor

Zaupanje v doma pridelano hrano je vedno večje

V Celjskih mesninah predelujejo goveje meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Povedali so nam, zakaj so dodatne notranje in zunanje kontrole nujne, kaj vse preverjajo in kaj imamo od tega potrošniki.

Izdelki z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« so stoodstotno kontrolirani od nastanka surovine do trenutka, ko jih potrošnik odnese iz trgovine. To seveda pomeni, da so ti izdelki kontrolirani tudi v vašem predelovalnem obratu. Kakšne so te dodatne kontrole, ki so potrebne za shemo »Izbrana kakovost«?

Govedi izbrane kakovosti je že na samem začetku pred pričetkom klanja potrebno ločiti od goved konvencionalne reje. Prav tako je potrebno zagotoviti, da so v celotnem procesu predelave ločena od goved konvencionalne reje. Ločevanje po zakolu se zagotavlja s posebnimi oznakami na sledljivostnih etiketah.

Dodatne kontrole se delijo na notranje in zunanje. Kaj vse preverjate v okviru lastne notranje kontrole in na katerih stopnjah predelovalnega procesa?

Kontrole se izvajajo na vseh stopnjah predelovalnega procesa in so naključne. Kontrolira se čas transporta, označevanje surovine, mikrobiološke parametre, sledljivost.

Kaj pa zunanje kontrole – kaj vse preverjajo? Kdo jih izvaja, kako pogosto?

Zunanje kontrole izvaja certificirani organ in prav tako preverja vse stopnje predelovalnega procesa. Kontrole se izvajajo najmanj enkrat letno.

Se vam zdi, da so dodatne notranje in zunanje kontrole za vključitev v shemo in pridobitev znaka »izbrana kakovost – Slovenija« zahtevne?

Dodatne kontrole so vsekakor zahtevne, vendar jih moramo kot proizvajalec izvajati, da smo lahko v shemi »Izbrana kakovost«. Glede na to, da je večina surovine (govorimo seveda o govejem mesu) že v shemi »Izbrana kakovost«, smo temu tudi prilagodili kontrole.

Katere kriterije ste morali kot predelovalec izpolniti, da ste lahko vstopili v shemo »Izbrana kakovost«?

Prvi pogoj je omejena dolžina in trajanje transporta. Potrebna je dodatna dokumentacija, iz katere je razvidno, da gre za govedi izbrane kakovosti. Trupi goved, ki sicer izpolnjujejo vse pogoje za znak »izbrana kakovost – Slovenija«, se na klavni liniji pri končni kontroli dodatno pregledujejo. Če so na trupu opazne poškodbe, hematomi …, se trup označi kot trup konvencionalnega goveda in ni primeren za shemo »Izbrana kakovost«.

Kot predelovalec se z dodatnimi kontrolami verjetno strinjate. Zakaj? Kako koristijo potrošniku in kako koristijo vam kot predelovalcu?

Dodatne kontrole zagotavljajo skladnost s specifikacijo izbrane kakovosti in s tem višjo kakovost mesa. To koristi tako nam kot potrošniku, ki se že zaveda, da je znak »izbrana kakovost – Slovenija« garancija za slovensko kakovost. Eni in drugi pa s tem prispevamo k razvoju domačega gospodarstva.

Če se zahtev iz specifikacije za shemo »Izbrana kakovost« ne bi držali, bi verjetno sledile sankcije. Nam opišete, kaj bi se zgodilo pri hujših kršitvah?

Ena od hujših sankcij je izključitev iz sheme »Izbrana kakovost«. Kot predelovalec imamo s strankami sklenjene pogodbe o dobavi mesa in izdelkov izbrane kakovosti, ki so za nas ključne in jih moramo spoštovati.

Kaj za slovensko kmetijstvo prinaša shema »Izbrana kakovost?

Vsekakor to pomeni podporo slovenskemu pridelovalcu, predelovalcu, rejcu …, kar je prav. Moramo se ozavestiti in podpirati domače gospodarstvo, kar je v tujini že praksa!

Kako vidite prihodnost sheme »Izbrana kakovost«? Se vam zdi, da se potrošniki že zavedajo njenih prednosti in višje kakovosti mesnih izdelkov z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«?

Shema »Izbrana kakovost« je pri potrošnikih »naletela« na pozitiven odziv. Zaupanje v doma pridelano hrano je vedno večje, zato smo zadovoljni, da smo vključeni v ta projekt.


Sorodni članki

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto, saj ga označuje znak »izbrana kakovost - Slovenija«. V shemo, ki zagotavlja slovensko poreklo, kratke dobavne poti in sledljivost mesa, so vključeni številni slovenski rejci…

Več...

Klemen Janežič: »Meso slovenskega porekla je na policah trgovin moja prva izbira«

Obisk restavracije in uživanje ob kulinariki je priljubljena oblika druženja za številne ljudi. Ste se kot ljubitelj mesnih jedi kdaj vprašali, od kod izvira meso, ki so vam ga postregli v restavraciji? Številni gostinski obrati so prepoznali dodano vrednost živil,…

Več...

Igor Radulović: »Kakovostno meso je sveže, lokalno in okusno«

Izbor kakovostnih sestavin je pomemben korak pri pripravi hrane tako v restavraciji kakor tudi doma. Sveže, lokalno in okusno so tri usmeritve, ki jim sledijo v restavracijah Jack & Joe v Mariboru in Limbušu. Obe sta znani predvsem po okusnih…

Več...

Izidor Krivec: »Potrošnikom ponujamo kakovostno meso lokalnih rejcev« 

Trgovske police se šibijo pod raznoliko ponudbo mesnih dobrot. Na kaj moramo biti potrošniki pozorni pri nakupu mesa in kako izbrati najboljše? O kakovosti, sledljivosti, nadzoru in poreklu govejega mesa in mesnih izdelkov smo se pogovarjali z Izidorjem Krivcem, predsednikom…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem