Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Zaupanje v doma pridelano hrano je vedno večje

V Celjskih mesninah predelujejo goveje meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Povedali so nam, zakaj so dodatne notranje in zunanje kontrole nujne, kaj vse preverjajo in kaj imamo od tega potrošniki.

Izdelki z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« so stoodstotno kontrolirani od nastanka surovine do trenutka, ko jih potrošnik odnese iz trgovine. To seveda pomeni, da so ti izdelki kontrolirani tudi v vašem predelovalnem obratu. Kakšne so te dodatne kontrole, ki so potrebne za shemo »Izbrana kakovost«?

Govedi izbrane kakovosti je že na samem začetku pred pričetkom klanja potrebno ločiti od goved konvencionalne reje. Prav tako je potrebno zagotoviti, da so v celotnem procesu predelave ločena od goved konvencionalne reje. Ločevanje po zakolu se zagotavlja s posebnimi oznakami na sledljivostnih etiketah.

Dodatne kontrole se delijo na notranje in zunanje. Kaj vse preverjate v okviru lastne notranje kontrole in na katerih stopnjah predelovalnega procesa?

Kontrole se izvajajo na vseh stopnjah predelovalnega procesa in so naključne. Kontrolira se čas transporta, označevanje surovine, mikrobiološke parametre, sledljivost.

Kaj pa zunanje kontrole – kaj vse preverjajo? Kdo jih izvaja, kako pogosto?

Zunanje kontrole izvaja certificirani organ in prav tako preverja vse stopnje predelovalnega procesa. Kontrole se izvajajo najmanj enkrat letno.

Se vam zdi, da so dodatne notranje in zunanje kontrole za vključitev v shemo in pridobitev znaka »izbrana kakovost – Slovenija« zahtevne?

Dodatne kontrole so vsekakor zahtevne, vendar jih moramo kot proizvajalec izvajati, da smo lahko v shemi »Izbrana kakovost«. Glede na to, da je večina surovine (govorimo seveda o govejem mesu) že v shemi »Izbrana kakovost«, smo temu tudi prilagodili kontrole.

Katere kriterije ste morali kot predelovalec izpolniti, da ste lahko vstopili v shemo »Izbrana kakovost«?

Prvi pogoj je omejena dolžina in trajanje transporta. Potrebna je dodatna dokumentacija, iz katere je razvidno, da gre za govedi izbrane kakovosti. Trupi goved, ki sicer izpolnjujejo vse pogoje za znak »izbrana kakovost – Slovenija«, se na klavni liniji pri končni kontroli dodatno pregledujejo. Če so na trupu opazne poškodbe, hematomi …, se trup označi kot trup konvencionalnega goveda in ni primeren za shemo »Izbrana kakovost«.

Kot predelovalec se z dodatnimi kontrolami verjetno strinjate. Zakaj? Kako koristijo potrošniku in kako koristijo vam kot predelovalcu?

Dodatne kontrole zagotavljajo skladnost s specifikacijo izbrane kakovosti in s tem višjo kakovost mesa. To koristi tako nam kot potrošniku, ki se že zaveda, da je znak »izbrana kakovost – Slovenija« garancija za slovensko kakovost. Eni in drugi pa s tem prispevamo k razvoju domačega gospodarstva.

Če se zahtev iz specifikacije za shemo »Izbrana kakovost« ne bi držali, bi verjetno sledile sankcije. Nam opišete, kaj bi se zgodilo pri hujših kršitvah?

Ena od hujših sankcij je izključitev iz sheme »Izbrana kakovost«. Kot predelovalec imamo s strankami sklenjene pogodbe o dobavi mesa in izdelkov izbrane kakovosti, ki so za nas ključne in jih moramo spoštovati.

Kaj za slovensko kmetijstvo prinaša shema »Izbrana kakovost?

Vsekakor to pomeni podporo slovenskemu pridelovalcu, predelovalcu, rejcu …, kar je prav. Moramo se ozavestiti in podpirati domače gospodarstvo, kar je v tujini že praksa!

Kako vidite prihodnost sheme »Izbrana kakovost«? Se vam zdi, da se potrošniki že zavedajo njenih prednosti in višje kakovosti mesnih izdelkov z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«?

Shema »Izbrana kakovost« je pri potrošnikih »naletela« na pozitiven odziv. Zaupanje v doma pridelano hrano je vedno večje, zato smo zadovoljni, da smo vključeni v ta projekt.


Sorodni članki

Znak v obliki smeška zagotavlja meso slovenskega porekla

Uživanje lokalnega mesa ima številne prednosti za člene v celotni verigi, vse od rejca do potrošnika. Mesne dobrote nas razveseljujejo skozi celo leto. Ste kdaj v trgovini obstali pred polno vitrino svežega postrežnega ali pakiranega mesa in niste vedeli kaj…

Več...

Mag. Peter Polanič: »Epidemija je spodbudila uživanje lokalnih mesnih izdelkov.«

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja, da so bile živali rojene in rejene v Sloveniji, da je bila predelava mesa izvedena v Sloveniji, ves proces pa je podvržen dodatnim neodvisnim kontrolam. Slovenci radi jemo meso in ga kot del uravnotežene…

Več...

Kako veste, da je meso kakovostno? Po znaku v obliki zeleno-rjavega smeška!

Uživanje lokalnega mesa in mesnih izdelkov prispeva k razvoju mesnopredelovalne industrije in ima številne prednosti, vse od rejca do potrošnika. Kako pogosto se ob obloženi jedilni mizi vprašate, ali je posamezno živilo kakovostno? Ste kdaj pomislili, kako kot potrošnik sploh…

Več...

Mitja Vodnjov: »Za dobro salamo je potrebno kakovostno meso«

Mitja Vodnjov: »Dolgoročni razvoj panoge in konkurenčne cene mesa je možno zagotavljati s povezovanjem vseh členov v verigi.« Ste kdaj obstali pred polno polico mesnih izdelkov in niste vedeli kaj izbrati? Ponudba mesa se razlikuje po ceni, državi porekla ter…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem