Članki Archive | Page 42 of 46 | Naša super hrana

clanek

Utrinki dneva slovenske hrane

Prejšnji teden je potekal v znamenju slovenske hrane. Pridelovalci, predelovalci, trgovci in druge organizacije so organizirali različne dogodke in pripravili posebne ponudbe. Eno od vodilnih trgovskih podjetij je že v četrtek na železniški postaji v Ljubljani presenetilo potnike in druge ...

Naj bo dan slovenske hrane vsak dan

Tudi letos bo tretji petek v novembru v znamenju slovenske hrane. 21. novembra bomo namreč že tretje leto zapored praznovali dan slovenske hrane. Razglasitev dneva slovenske hrane spodbuja k povezovanju in celostni obravnavi kmetijskega, okoljskega, zdravstvenega in izobraževalnega vidika. Ena ...

Slovenska hrana je varna

Čeprav imamo v Sloveniji v primerjavi z drugimi državami v EU bistveno manj zaposlenih na področju zagotavljanja varne hrane in krme, odgovorne službe svoje delo opravljajo zelo dobro. To dokazuje dejstvo, da je Slovenija doslej prejela izjemno malo priporočil Urada ...

Kako prepoznamo lokalno?

Ugotovili smo že, da je domače, lokalno poreklo zagotavlja marsikatero prednost, kot so minimalne transportne poti, enega od treh najboljših sistemov kontrole varnosti hrane v Evropi ter trajnostno in človeku ter okolju prijaznejše kmetovanje. Dejstvo je, da je lokalno pridelana ...

Svežina je pomembna

Pri sadju in zelenjavi je svežina eden najpomembnejših kriterijev kakovosti. Na podlagi svežine lahko ocenimo, kdaj je bil pridelek obran oziroma kakšni so bili ukrepi za ohranjanje kakovosti. Svežina in aromatičnost sadja in zelenjave sta močno odvisni od časa obiranja. ...

Vabljeni na mini tržnice

Akcija promocije hrane iz naše bližine Kakovost nam je blizu se odpravlja med ljudi na ljubljanske ulice. Vabimo vas, da se nam pridružite na mini tržnici, ki bo potekala v četrtek, 23. oktobra, ob 13. uri na Cankarjevi cesti v Ljubljani (ob ...

Svetovni dan hrane

16. oktober je Organizacija Združenih narodov (OZN) leta 1976 razglasila za svetovni dan hrane, v spomin na leto 1945, ko je bila v OZN 16. oktobra ustanovljena Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO). Svetovni dan hrane v letošnjem mednarodnem ...

Hrana iz naše bližine je okusnejša in hranljivejša

Dandanes smo ob nakupu hrane, še posebej pa sadja in zelenjave, kaj hitro v precepu, kaj izbrati, kako prepoznati kakovost, na kaj biti pozoren? Kaj nam danes sploh zagotavlja kakovost? Odgovor na taka in podobna vprašanja je lahko povsem preprost, ...

Bogastvo okusov podeželja zbrano v knjigi

LAS (Lokalna akcijska skupnost) Bogastvo podeželja ob Dravi in v Slovenskih goricah je želela ohraniti skoraj pozabljene recepte in ustvariti promocijo in večjo prepoznavnosti lokalne ponudbe ter območja. Zato so med drugim izdali tudi zbirko receptov, ki temelji na doma ...

Otvoritev razstave

V četrtek, 2. 10. 2014, ob 17. uri vas vabimo na otvoritev fotografske razstave v okviru natečaja »Kaj pa je bilo z evropskim denarjem narejeno zate, za tvoj kraj?«, ki bo na Kongresnem trgu. Program bo povezoval znani komik Pižama. ...

Bodite pozorni na lokalno poreklo

Avgusta letos je Ruska federacija sprejela odlok o omejitvi uvoza nekaterih kmetijskih proizvodov, surovin in hrane iz držav EU. Ta embargo bo imel učinek tudi na slovensko kmetijstvo, saj gre za izpad 1/3 slovenskega izvoza kmetijskih in prehranskih proizvodov v ...

Noe in biološka pestrost planeta

Predstavitev projekta Ark of Taste, spletnega kataloga izumirajočih okusov in tradicij Angleška beseda ark sicer pomeni barko, vendar z izrazito konotacijo na Noetovo barko – še posebej v kontekstu projekta Ark of Taste (Barka okusov). “Ne osredotočimo se na to, ...

IZBRAN ZNAK »IZBRANA KAKOVOST«

Nov znak bo označeval kakovostne slovenske proizvode Ministrstvo za kmetijstvo (v nadaljevanju MKO) je zaključilo javni natečaj za zbiranje predlogov uradnega znaka za novo shemo kakovosti »izbrana kakovost«. Z novim znakom kakovosti želimo potrošniku olajšati prepoznavanje kakovostnih slovenskih proizvodov, proizvajalcem ...

Prehrambni posvet z: Nino Osenar

Poleg rubrike Moj kvadratni meter uvajamo tudi novo občasno rubriko Prehrambni posvet, v kateri bomo za popestritev predstavljali prehranske navade tako ali drugače znanih Slovencev. Za prvo sogovornico smo izbrali Nino Osenar, saj se v javnosti ni uveljavila le zaradi ...

Dorčijevi heroji

Kako se lahko še tak začetnik s pomočjo mobilnega telefona prelevi v prvovrstnega vrtnarja “Zrasli smo ob dobri, domače pridelani zelenjavi svojih staršev,” so zapisali avtorji projekta na svoji spletni domeni Posadi.si. “Sedaj bi enako dobro radi pridelali sami. A ...

Od ajdneka do žlinkrofov s kajžerco

Pogovor z Anko Peljhan, gonilno silo projekta Kuhna pa to, kjer šolarji tekmujejo v pripravi starodavnih slovenskih jedi Zdaj imate za sabo že dovolj tekmovanj, da ste lahko ugotovili, kaj v vaši kuhni zares šteje. Katere so torej glavne veščine, ...

“Problem je, da se pozitivne informacije preprosto ne širijo naprej!”

Pogovor z mag. Dejanom Židanom, podpredsednikom vlade in ministrom za kmetijstvo in okolje “Naš cilj ni samooskrba,” ste izjavili v enem svojih intervjujev: “Naš cilj je prehranska varnost.” Kako točno bi definirali razliko med tema dvema konceptoma? Glede na naravne ...

Bum mestnega vrtičkarstva

Pogovor z Darjo Fišer, ustanoviteljico Zelemenjave in koordinatorko ljubljanskega Chelsea Fringe festivala Po oddaji doktorata, pravi, je nujno potrebovala predah od posedanja za računalnikom in abstraktne znanosti. Vrtnarjenje se ji je zdelo idealna izbira, in ker ni imela vrta, je ...

Paradižnik

Osnovni napotki za gojenje paradižnika na balkonu Kot prvo rastlino, ki smo jo sklenili postaviti pod drobnogled v rubriki Moj kvadratni meter, smo si izbrali paradižnik. Ta plemenita bilka, ki jo strokovnjaki imenujejo tudi solanum lycopersium, zgodovinsko izvira iz južnoameriških ...

Dobrodelna akcija – Krompir moraš imeti

Pobudnik akcije Krompir moraš imeti, ki bo potekala 31. avgusta, je Kmetija Drinovec. Poleg dobrodelnosti je namen akcije ozavestiti ljudi o uporabi v Sloveniji pridelane hrane. Skupaj s prijavljenimi bodo v prijetnem vzdušju pobirali krompir in ga podarili Zvezi prijateljev ...