Članki Archive | Page 41 of 46 | Naša super hrana

clanek

Gojkov gaj na strehi

Že od daleč je jasno, da je velika stanovanjska hiša na Kraški ulici v ljubljanski Koleziji nekaj posebnega. S tem ne mislimo samo zeleno lesketajočega se gaja na strehi, temveč gre tudi za splošni vtis v zelenilo ovite začarane vile, ...

Znanje kot porok za bolj okusen in zdrav sir

Zakaj so se mali sirarji sploh odločili ustanoviti svoje društvo? Malo iz entuziazma, malo pa tudi iz gole potrebe. Čisto na začetku, bilo je leta 1998, je stopilo skupaj par zgodnjih pionirjev na področju sirarstva, ker so vedeli, da bodo ...

‘Podvig peščice zanesenjakov, ki niso nikoli rekli ne’

Dobrodošli v mestu tisočerih dobrot,« je obiskovalce v svojem mestu pozdravil župan Miran Senčar in s to krilatico ni prav nič pretiraval. Na tradicionalni prireditvi Dobrote slovenskih kmetij, ki so jo na Ptuju priredili že šestindvajsetič zapored, so pridelovalci letos ...

En glasen »Hvala!« za tihe heroje

Če samo za nekaj hipov napnemo možgane, se nas večina gotovo lahko spomni koga v svoji družini, soseski ali širši skupnosti, ki je glede prehrane sijajen zgled. Morda mu v manj kot idealnih pogojih že leta uspeva prekrasna zelenjava iz ...

Ambasadorji naših prababic

Politika, se radi pridušamo, je pogosto ena sama velika kuhinja – a v Washingtonu gotovo še niso bili deležni take, kot se jim je predstavila te dni ob obisku imenitnega projekta Kuhnapato! Po tem, ko je na nedavnem državnem finalu ...

Ofenziva na lokalno kakovost

Brez posebnega vrstnega reda začenjamo projekt Naučimo se postati samooskrbni, s katerim je sklenil Institut za promocijo varstva okolja v živo ponazoriti, kako lahko vsakdo z iskrico interesa postane vsaj delno samooskrben. V občini Poljčane v Dravinjski dolini je Učni ...

Brezplačni priročnik: Naučimo se postati samooskrbni

Prenesite priročnik »Postanimo samooskrbni« dr. Ane Vovk Korže, s katerim si lahko izdatno pomagate pri načrtovanju, izdelavi in nadgradnji vrta. Vsebuje povzetek petih sklopov delavnic, ki so potekale v okviru projekta “Naučimo se postati samooskrbni” in postreže z vrsto praktičnih ...

Zdrava zelenjava na ribji pogon

Prihodnost vedno pripada pogumnim in med te nedvomno sodijo predstavniki podjetja Ponika , ki so našo domovino v kratkem času umestili na zemljevid svetovne akvaponike. Kaj akvaponika sploh je? Ta simpatična skovanka označuje inovativen in sonaraven pristop k pridelavi hrane, ...

Spletna oddaja za aktivne državljane

Mlada televizija nas poziva, da ji pomagamo pri snemanju oddaje o lokalni kakovosti! Pri mladi neprofitni televiziji Studio 12 pravijo, da je njihovo osnovno vodilo v svet pošiljati vsebine, ki promovirajo kvaliteto bivanja in posameznikov razvoj. Še posebej jih zanimajo področja ...

Svetovni dan čebel ali dan za naše krilate prijatelje

Sloviti Albert Einstein je svojčas napovedal, da bo imelo človeštvo v primeru izginotja čebel s površine planeta samo še štiri leta obstoja. Čebele so daleč najmarljivejši opraševalci rastlin na Zemlji, poleg tega pa ves čas neumorno garajo za ohranjanje biotske ...

Neslutena moč začimb

Sanja Lončar, raziskovalka neverjetnega potenciala začimb Najbrž ni naključje, da se je rodila v uradno najbolj onesnaženem mestu v stari Jugoslaviji – v Pančevu, kjer so imeli kar 17 različnih tovarn. V mladosti je deset let delala za svetovne multinacionalke, ...

‘Slovenija je pravi biser!’

Slovenska gostinska elita o globalnemu trendu avtohtone lokalne hrane tudi v slovenskih restavracijah Elegantno domačni prostori Dvora Jezeršek so to sredo pozvanjali s šegavo tekmovalnostjo in sproščenim otroškim smehom. Na sporedu je bil namreč veličastni finale mladinskega kuharskega mnogoboja Kuhna ...

Slovensko jabolko na dan privabi nasmeh na plan

Še zlasti, če je v dar dan! V mesecu aprilu se bodo po slovenskih mestih v sklopu kampanje »Kakovost nam je blizu« odvijale sočne, hrustljave jabolčne akcije. Na stojnicah in triciklih bomo brezplačno podarjali slovenska jabolka z namenom osveščanja o ...

Začetek pomladne medijske kampanje “Kakovost nam je blizu”

Začel se je pomladni del medijske kampanje za dvig zavedanja potrošnikov o pomenu uživanja lokalne hrane »Kakovost nam je blizu«. Kampanja se osredotoča na tri ključna sporočila, in sicer, da imamo v Sloveniji enega od treh najboljših sistemov kontrole varnosti ...

Beli brki izpod planin

V dolini reke Soče se iz okoliških planin cedi mleko, iz katerega nastaja tradicionalni sir, kefir, jogurt, skuta in seveda mleko kratkega roka. Kobaridska mlekarna Planika je obudila kmečko tradicijo pridelave planinskega mleka, takšnega brez »E-jev«, svežega in nehomogeniziranega. Kot ...

»Kuhna pa to« – otroci obujajo lokalno kuharsko tradicijo

Na gradu Tabor Laško se je v prvih dneh marca začela že četrta sezona projekta »Kuhna Pa To«, tekmovanja osnovnošolcev v kuharskih veščinah. Glavne »sestavine« tekmovanja so tradicija, lokalna hrana, domača zelenjava, žita ter druge sestavine, ki oživijo v starih ...

Zabojček, pripelji se: Ekološka hrana na dom

Kupovanje ekološko pridelanih živil v Sloveniji je v zadnjih letih postala utečena praksa. Poleg tradicionalne ekološke tržnice, so se v mestih in na vaseh pojavile trgovinice in celo supermarket v glavnem mestu. A nekaj ostaja neprekosljivo udobje – dostava na ...

Fonda: »Na-redili bomo najboljšo ribo na svetu!«

Pogovor z Ireno Fonda, direktorico ribogojnice Fonda Na severu Jadrana leži edina slovenska kmetija, ki plava na vodi. Ribogojnica, ki poleg slavnega imena z ribami zalaga slavne goste, kot sta bila britanska kraljica Elizabeta in ruski predsednik Putin, že osmo ...

Vsak Slovenec v povprečju letno zavrže več kot 80 kg hrane

Problematika zavržene hrane je večplastna in se odvija prav na vseh področjih: pri njenem nastajanju v kmetijstvu, v prehrambeno predelovalni industriji, trgovinah, gostinstvu, turizmu in nenazadnje v gospodinjstvih. Po ocenah FAO vsako leto zavržemo okoli tretjino celotne količine proizvedene hrane ...

Emilija Pavlič, gospa s polno skledo preprostih kuharskih nasvetov

Emilija Pavlič v nekaj trenutkih očara s preprostimi nasveti za kuhanje, ki jih mimogrede strese iz rokava. Na začetku ji je bilo kuhanje prava muka, poklic ji ni dišal. Oče jo je preganjal, mama pa jo je bodrila ter ji ...