Članki Archive | Page 40 of 46 | Naša super hrana

clanek

Revolucionarna superpšenica iz Murske Sobote?

Te dni je po medijih zaokrožila vest o izjemno obetavni novi sorti pšenice, ki obljublja pravo malo revolucijo na trgu poljščin. Pšenica, kot jo poznamo, je z naključnim križanjem trav nastala pred 10.000 leti, zaradi visoke stopnje genetske podobnosti pa ...

Začetek promocijske kampanje “Eno lokalno jabolko na dan…”

Ministrstvo za kmetijstvo  je začelo s promocijsko kampanjo »Eno lokalno jabolko na dan…«, s katero želi povečati porabo lokalno pridelanih jabolk. v kampanjo se vključuje GZS in slovenski sadjarji. Slovenskega potrošnika želijo opozoriti na prehranske koristi uživanja lokalnih jabolk, in ...

»Seme je vzklilo, zdaj pa naj zel pač raste in se razcveti!«

Zaključen je še en od letošnjih enajstih projektov, ki jih je sofinanciralo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, in smo jih predstavili v prispevku Ofenziva na lokalno kakovost . Gre za projekt Glasniki boljše hrane , v katerem se je ...

Vsaj dva kilograma in pol čiste tradicije!

‘Bovški sir’ ima po novem evropsko zaščiteno označbo porekla V prispevku ‘Od posebneža med siri do ptujskega lüka’ smo vam ravno dobro predstavili uradne evropske sheme kakovosti živil, pa se slovenski pridelovalci že lahko pohvalijo z novim članom te prestižne druščine! ...

Za vrnitev mladih na podeželje

Imenitna novica za vse mlade in mlajše kmetovalce: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v Uradnem listu objavilo prvi javni razpis za zagon dejavnosti za mlade kmete. Ustrezno usposobljeni kmetovalci v starostnem razponu od 18 do 40 let, ki ...

Prehranski posvet s: Sašo Einsiedler

Imate doma vrt ali njivo? Morda gojite kaj vsaj na balkonu, nemara kaka zelišča? Imam vrt in čeravno se mi ga včasih ne ljubi obdelovati, sem vesela vsakega domačega paradižnika in solatke! Kako pomembno je za vas, da je hrana ...

Tihi okupatorji

Ambrozija ali pelinolistna žvrklja. Slika: Peter Skoberne, Ministrstvo za okolje in prostor V kinematografih si vsake toliko z veseljem ogledamo kak spektakel o invaziji zunajzemeljskih bitij na nič hudega slutečo Zemljo … Ob tem pa se ne zavedamo, da smo ...

Z roko v roki za zdravje naših najmlajših

Celostno uveljavljanje načela čim krajših dobavnih verig hrane – kar pomeni predvsem spodbujanje uživanja v lokalnem okolju pridelanih živil – je nedvomno ena ključnih strateških prioritet naše kmetijske politike. Razlogov za tako usmeritev je več. “S kratkimi dobavnimi verigami spodbujamo ...

Nič nas ne sme presenetiti, tudi ekstremna vročina ne!

Pogovor z dr. Lučko Kajfež Bogataj Naša tokratna sogovornica je eminentna klimatologinja in eno najprepoznavnejših imen boja proti globalnemu segrevanju. Za odmevno znanstveno delo na tem področju in njeno splošno predanost varovanju okolja ji je leta 2008 takratni predsednik Slovenije ...

Od ‘posebneža med siri’ do ptujskega lüka

Kot smo že večkrat nazorno pokazali tudi na naši spletni strani, smo Slovenci narod z izjemno bogato in raznoliko kulinarično tradicijo. Naš sloviti etnolog Janez Bogataj nam je v intervjuju razložil, da smo bili sicer vedno zelo odprti za vplive ...

Navdušeni morski volkovi

Vrhuška luksuzne linije križark navdušena nad pogostitvijo s tradicionalnimi slovenskimi jedmi v Kopru Ko je v koprsko pristanišče osmega julija vplula luksuzna križarka iz prestižne flote podjetja Royal Caribbean Cruises Ltd, je bila njena posadka deležna vrhunske pogostitve s slovensko ...

Samooskrbno vrtičkarstvo v Murski Soboti: džabuka za vse občane

Pred časom smo pisali o nemškem mestecu Andernach, kjer je lokalna uprava uredila skupne obdelovalne površine za vse zainteresirane občane, da si lahko pridejo pridelat in nabrat slastno ekološko zelenjavo. Takrat smo o tem poročali kot o višku konstruktivne inovativnosti ...

»Čedalje bolj ozaveščeni Slovenci morajo kupovati čedalje več slovenske zelenjave!«

Katere so glavne prednosti zadružništva, kot ste ga zastavili pri KZ Krka? Bistveno je, da smo s svojimi pridelovalci vzpostavili odnos, ki temelji na zaupanju. Kmetje lahko računajo na to, da bodo skozi našo zadrugo prodali večje količine svojih izdelkov. ...

Sejem presežkov

V sklopu priprav na vedno odmevni mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra v Gornji Radgoni so končana uradna ocenjevanja v prvih treh kategorijah, torej v kategorijah svežega mesa in mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov ter sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod. ...

Rizling za bogove

Med slovenskimi vinoljubci je kot grom odjeknila novica o izjemnem mednarodnem uspehu. Na prestižnem tekmovanju Decanter World Wine Awards 2015 – po mnenju mnogih poznavalcev najprestižnejšem ocenjevanju vin na svetu – je naša Ptujska klet uplenila izjemno trofejo. Pullusova majhna ...

Cilj: do leta 2030 pol manj zavržene hrane

Poročali smo že, da so letni zavržki hrane na globalni ravni ocenjeni na 1,3 milijarde ton oziroma 400 milijard dolarjev. K temu lahko zdaj primaknemo še srhljivo statistiko, da zahteva pridelava kasneje zavržene hrane kar 30 odstotkov svetovnih površin kmetijskih ...

Pet prijateljev in beljakovinski lonček PROMI

V sklopu dogodka »15. Vrh kmetijskih in živilskih podjetij« so v Portorožu razglasili zmagovalce sedmega tekmovanja Ecotrophelia. Tekmovanje razpisuje GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, odprto pa je za vse študente znanstvenih in/ali komercialnih smeri na slovenskih višješolskih izobraževalnih ...

Izključno lokalna hrana se vrača na slovenske tržnice

Polne police lokalnih slovenskih dobrot, čile mladenke v narodnih nošah, neutrudni mladi harmonikar in zvedavo brenčanje vedno novih zainteresiranih kupcev – prva Tržnica pri Jurmanu se je že na samem začetku izkazala za na Fužinah toplo sprejet projekt. Učenci novomeškega ...

Najboljši podjetniki v kmetijstvu se predstavijo

Agrobiznis je spletni portal pod okriljem časopisa Finance, katerega namen je spodbujanje podjetništva in inovativnosti na področju prehranske samooskrbe. S svojimi zanimivimi in podrobnimi predstavitvami bralce seznanja s pozitivnimi zgodbami s področja slovenskega kmetijstva, čebelarstva, živinoreje in vinarstva. Na ta ...

Recimo odločen »ne« potrati hrane!

Na enem koncu sveta proseče očke in vdrti trebuhi ničesar krivih otrok, na drugem epidemija debelosti in obenem neodgovornega ravnanja s hrano. Po zadnjih zanesljivih in uradno sprejetih podatkih se na globalni ravni vsako leto zavrže kar tretjina vse pridelane hrane, ...