Sejem presežkov

V sklopu priprav na vedno odmevni mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra v Gornji Radgoni so končana uradna ocenjevanja v prvih treh kategorijah, torej v kategorijah svežega mesa in mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov ter sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod.

Če na kratko ošvrknemo rezultate, pridemo do zelo spodbudnih ugotovitev. Pri ocenjevanju svežega mesa je strokovna komisija ocenjevala štiriindvajset vzorcev in kar štirinajstim podelila zlato medaljo za kakovost. Posebno priznanje za tržno ponudbo svežega mesa je prejela Perutnina Ptuj. Pri ocenjevanju mesnih izdelkov je sodelovalo enaindvajset proizvajalcev iz Slovenije in Hrvaške, od stodvajsetih vzorcev jih je štiriintrideset prejelo zlate medalje, posebna priznanja pa so bila porazdeljena takole: priznanje za inovatorstvo je prejela Perutnina Ptuj, priznanja za varne mesnine so bili deležni v podjetju Pivka Perutninarstvo, posebno priznanje za konzervirano meso je šlo na račun kuhanega pršuta v roke Mesarstvu Oblak. Prestižno priznanje šampion kakovosti, s katerim so bili kot vedno nagrajeni izdelki s trikratno zaporedno zlato medaljo, so prejela podjetja Pivka Perutninarstvo, Peloz in Kodila. Predsednik strokovne komisije, prof. dr. Božidar Žlender, je rezultate na podlagi rasti tako števila tekmujočih podjetij kot deleža podeljenih zlatih medalj ocenil kot odlične in na splošno pohvalil slovenske mesne izdelke, ki so po ugotovitvah komisije tujim več kot konkurenčni.

Podobno k optimizmu napeljujoči so bili izsledki komisije za ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov. Od stooseminštiridesetih vzorcev, ki so prispeli iz štirih držav (od tega sto sedem iz Slovenije), si jih je kar triinsedemdeset priborilo veliko zlato ali zlato medaljo. Med slovenskimi šampioni so se znašli Biotehniški center Naklo, Ljubljanske mlekarne in Mlekarna Celeia. Predsednik komisije, prof. dr. Bogdan Perko, je še posebej pozdravil dejstvo, da se je začelo na tekmovanje prijavljati vse več malih proizvajalcev, ki se po odličnosti svojih izdelkov zlahka primerjajo z večjimi in tržno bolj uveljavljenimi podjetji. »Ocenjevanje je tako spodbuda za nadaljnjo rast njihove kakovosti,« je izpostavil v svojem uradnem komentarju, »s tem pa tudi za večanje lokalne potrošnje in slovenske samooskrbe z najbolj kakovostnimi izdelki.«

Preizkušanje in ocenjevanje sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod
Preizkušanje in ocenjevanje sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod

Najimenitnejši podatek od vseh smo pustili za konec, in sicer rezultate ocenjevanja sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod. Sodelovalo je enaindvajset podjetij s petindevetdesetimi izdelki, komisija pa je kar oseminpetdesetim od njih podelila velike zlate ali zlate medalje. Kar je še posebej navdušujoče v luči dejstva, da je bilo od petindevetdesetih tekmujočih izdelkov (lani jih je bilo le oseminsedemdeset) kar devetdeset slovenskih. Med njimi so si priznanje šampion kakovosti prislužili Fructal, Gostinstvo in polnilnica izvirske vode 902 in Presad. Tudi na tem področju je komisija opazila in toplo pozdravila povečano število manjših proizvajalcev sokov iz domačih surovin. Predsednik, prof. dr. Janez Hribar, je še prav posebej pohvalil nivo kakovosti kašastih sokov in embaliranih vod, tako v kategorijah izvirskih kot mineralnih vod.

Skupna ocena vseh treh komisij je torej enotna: veliko razlogov za veselje in optimizem glede odličnosti slovenske živilske industrije. Sam sejem Agra bo potekal med 22. in 27. avgustom v Gornji Radgoni, pred tem bo v drugi polovici julija na sporedu še odprto državno ocenjevanje vin, v avgustu pa še ocenjevanje medu ter kmetijske mehanizacije in opreme. Ker organizatorji obljubljajo, da bo letošnji sejem Agra nasploh sejem presežkov, prav nič ne dvomimo, da bomo lahko tudi od tam poročali o sijajnih rezultatih.

Sejem presežkov
Ocenite stran


Sorodni članki

Dan jabolk, 21. oktober

Ko so leta 1990 prvič za dan jabolk imenovali 21. oktober, so v dobrodelnih organizacijah v Veliki Britaniji predvsem želeli opozoriti na pomen okolja in praznovati prihod jeseni. A kmalu je dan jabolk prerasel v praznik jabolk.Aktivnosti, ki so sledile…

Več...

Okusite buče – obiščite Bučn'ce

Letošnja letina menda prinaša manjše buče. Pa vendar bodo na Mestnem trgu v Šentjurju buče to soboto dopoldne zavladale. Tradicionalna prireditev, Bučn'ce imajo za sabo namreč že enajst let, bo obiskovalcem postregla z najrazličnejšimi okusi jesenskih plodov. In kot pove…

Več...

Čisto prava PREKMURSKA GIBANICA – recept

Tradicionalna sladica, naša Prekmurska gibanica, je v evropski shemi kakovosti zaščitena kot zajamčena tradicionalna posebnost, zato je zanjo zelo natančno določena priprava in tudi končni izgled. Prekmurska gibanica je pripravljena iz dveh vrst testa in štirih nadevov, makovega, skutnega, orehovega…

Več...

Gratinirani skutni cmoki v paradižnikovi omaki - video recept

Kuhajmo z našo super hrano! Odlična priloga, kakršne morda še ne poznate. Gratinirani skutni cmoki v paradižnikovi omaki bodo navdušili celo družino. Poskrbite, da jih boste pripravili s skuto z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ki je 100-% narejena iz…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem