Začetek promocijske kampanje “Eno lokalno jabolko na dan…”

Ministrstvo za kmetijstvo  je začelo s promocijsko kampanjo »Eno lokalno jabolko na dan…«, s katero želi povečati porabo lokalno pridelanih jabolk. v kampanjo se vključuje GZS in slovenski sadjarji.

Slovenskega potrošnika želijo opozoriti na prehranske koristi uživanja lokalnih jabolk, in jih poziva, da  jabolka vključijo v vsakodnevni uravnotežen obrok. Potrošniki bodo tako lahko spoznali in okusili različne sorte jabolk, ki jih pridelujemo v Sloveniji, njihove posebnosti in sezono pridelave, njihov način shranjevanja ter uporabo jabolk v kulinariki.

V Sloveniji smo zadnjih pet let pridelali povprečno do 100.000 ton jabolk letno. To je približno 50 kilogramov jabolk na prebivalca letno ali povprečno eno jabolko na vsakega prebivalca Slovenije za vsak dan.

 V Sloveniji še vedno pojemo 35% manj sadja in zelenjave, kot ga priporoča svetovna zdravstvena organizacija.  Minister in sadjarji pozivajo potrošnike: Pojejmo eno lokalno jabolko več.


Sorodni članki

Češnje "pokajo" od zdravja

Sezona češenj je kratka, a sladka. Tudi vi spadate med tiste, ki vsako leto komaj čakajo, da bodo lahko zobali te sočne rdečke? Češnje niso samo okusne, ampak tudi izjemno zdravju koristne. Majhno drevesce si vrtičkarji lahko omislite tudi na…

Več...

Praznik kozjanskega jabolka

Zdaj že tradicionalni dogodek, praznik kozjanskega jabolka, se je v preteklih 18 letih razvil v osrednjo in zelo odmevno okoljsko, etnološko in naravovarstveno prireditev. Gre za enega večjih naravovarstvenih in okoljskih dogodkov pri nas. Prireditev je odraz sodelovanja s prebivalci…

Več...

Jabolka - jih res poznamo in cenimo dovolj? Sorte jabolk.

Letak - Zakaj sveže, lokalno jabolko z znakom "izbrana kakovost Slovenija"? [PDF] Jabolčne rožice z listnatim testom in skutno kremoPokapljamo s sokom, ki so ga izpustila jabolka in pečemo še 15 minut, da se robovi zlato zapečejo. Ob začetku 2018…

Več...

Slive – kraljice poznopoletnega časa

Lahko so suhe kot odvajalo, sveže kot hrana za možgane, gurmani prisegajo na kombinacijo s siri, v solati in še kaj… slive. Sezona slastnih sliv je že v polnem zamahu, z njimi pa se bomo lahko sladkali še vse do…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem