»Seme je vzklilo, zdaj pa naj zel pač raste in se razcveti!« | Zgodbe o naši super hrani

»Seme je vzklilo, zdaj pa naj zel pač raste in se razcveti!«

Zaključen je še en od letošnjih enajstih projektov, ki jih je sofinanciralo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, in smo jih predstavili v prispevku Ofenziva na lokalno kakovost . Gre za projekt Glasniki boljše hrane , v katerem se je Zavod Viva namenil izpostaviti in pohvaliti nosilce pozitivnih zgodb in premikov v smer, da bi v Sloveniji pridelali in pojedli več zdrave hrane.

»Zaradi številnih prehranskih škandalov in afer vedno več ljudi spet išče kakovostno hrano znanega izvora lokalnih pridelovalcev in vedno več je inovacij tako pri odgovorni pridelavi hrane kot odgovorni distribuciji in odgovorni potrošnji. To je glas, ki ga je treba širiti in okrepiti, Glasnike pa nagraditi in jih povezati,« so zapisali v utemeljitvi iniciative.

In zdaj jo torej imamo, prvo generacijo skoraj devetdesetih glasnikov boljše hrane! Na www.glasniki.si si lahko vsakdo ogleda njihove skrbno predstavljene zgodbe, ki bodo – takole zbrane na kupu – odličen vir znanja in navdiha za še tako zakrknjeno in pesimistično srce. Vseh teh vrlih posameznikov in organizacij, ki s svojimi izbirami vsak dan prispevajo, da ljudje v njihovi bližini jedo bolj kvalitetno hrano , tukaj seveda ne moremo našteti. Se pa obiskovalcu omenjene spletne domene ob prebiranju njihovih zgodb hitro razodene, na koliko načinov je mogoče naš skupni prehranski vsakdan obrniti na bolje.

»Res, odziv na akcijo je presenetil tudi nas,« je v imenu organizatorjev povedala novinarka revije Viva Anja Širc. »In to ne samo po številnosti, temveč tudi po jačini pozitivne energije. Vse glasnike so namreč nominirali drugi – torej njihovi svojci, prijatelji ali sosedje, v nekaterih primerih pa celo popolni tujci! Na neki način je, kot smo sumili. Marsikdo je dodobra naveličan negative, ki smo ji že lep čas izpostavljeni na vsakem koraku. Ljudje si želijo, da bi pozitivne zgodbe končno vsaj za hip preglasile negativne.«

In Slovenci na prehranskem področju v zadnjem času imamo kaj pokazati. Kot pričajo rezultati akcije, se cel kup posameznikov še kako trudi v pravo smer. »Pokazalo se je tudi, da so ljudje preprosto hvaležni za priložnost, da lahko koga pohvalijo. Bali smo se, da bomo imeli s prejetimi nominacijami še veliko dela, da jih pretvorimo v za širši krog bralcev užitne zgodbe … Ampak ne, v večini primerov so se ljudje zelo potrudili z argumentacijo in se je dalo iz napisanega jasno razbrati, zakaj si predlagani zasluži postati naš glasnik!«

Vivini glasniki so torej posamezniki in organizacije, ki širijo zavest o tem, da je hrana, ki jo pridelamo sami ali kupimo od lokalnih pridelovalcev, bolj kakovostna in zdrava. V mesecu in pol zbiranja nominacij in tako imenovanega ‘jabčkanja’ (naše podalpske ustreznice facebookovega všečkanja) se jih je torej nabralo slabih sto. Poseben certifikat Vivine strokovne žirije bodo na koncu prejeli prav vsi. »V tej prvi generaciji smo se tako odločili,« pojasnjuje Tili Kojič, članica strokovne žirije, »ker je šlo tudi, kar se nas tiče, za neke vrste test – pravzaprav radovednost, koliko pozitivnih zgodb iz lokalnega okolja lahko na ta način naberemo. Daleč od tega, da bi želeli kakorkoli opogumljati občutke ekskluzivnosti ali tekmovalnosti – tega je tako v našem okolju kot na svetu nasploh že tako preveč.«

Podobnega mnenja je tudi minister Židan . V posebni popotnici vsem letošnjim glasnikom je izpostavil, da smo premalokrat pozorni na male zgodbe, saj lahko imajo v lokalnem okolju še kako velik vpliv. »Moramo si priznati, da so ti ljudje tihi heroji vsakdanjega življenja,« je še zapisal, »in prav je, da kot družba tem posameznikom izrečemo zahvalo. Namen projekta je bil povrniti glas ljudem in jim omogočiti, da povejo pozitivno zgodbo iz svojega okolja. Veliko število glasnikov in pozitiven odziv ljudi kaže, da so taki projekti v družbi nujno potrebni.«

Kot rečeno, nimamo prostora, da bi našteli vse letošnje zmagovalce, zato ne bomo tokrat posebej izpostavili nikogar. Nameravamo pa na našem portalu nekaj posebej inspirativnih zgodb počastiti s posebnimi prispevki. V bližnji prihodnosti nameravajo na Zavodu Viva izdati elektronsko publikacijo Živa lista boljše hrane, v kateri bodo sistematično zbrane zgodbe vseh devetdesetih tihih herojev. Letošnje ‘jabčkanje’ je bilo samo pilotni projekt, ki ga imajo organizatorji najresnejši namen ponoviti tudi v prihodnjih letih. Vmes pa bo v polnem pogonu ostala spletna domena www.glasniki.si, ki je bila že na začetku zastavljena kot trajen, organsko rastoči kanal komunikacije med samimi glasniki in vsemi tistimi, ki jim ni vseeno, kakšno hrano uživajo . Preko tega kanala bo revija Viva kot medijski partner ves čas objavljala zanimive in koristne novice s tega področja … Dolgoročna ambicija pa je, da bi stran postala neke vrste spletno domovanje širše skupnosti dobromislečih ljudi, varen in prijeten prostor za srečevanje in oplajanje najrazličnejših iniciativ.

»Projekt smo že od samega začetka zastavili dolgoročno,« pojasnjuje Tili Kojič. »Če se izrazim v duhu našega poslanstva: letošnja zagonska sredstva so omogočila, da je seme vzklilo, zdaj pa naj zel pač raste in se počasi razcveti. Prepričani smo, da bo prej ko slej obrodila tudi bogate sadove. Ko bomo dokončno vzpostavili skupnost v digitalnem svetu, nameravamo ta druženja prenesti tudi v resnični svet. Da si torej nehamo podeljevati samo virtualne ‘jabčke’, skupaj zagrizemo v kako doma pridelano jabolko in si pokimamo: ‘Madona, tole je pa res vrhunska lokalna hrana!’«


Sorodni članki

4. slovenski dan brez zavržene hrane

24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer…

Več...

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...

Zmanjševanje zavržene hrane v Sloveniji: ključ do trajnostne prihodnosti

V sodobni družbi je vprašanje zavržene hrane vse bolj pereče. Nedavna študija, ki jo je izvedel Evropski svet za informiranje o hrani (EUFIC) v sodelovanju z Nacionalnim uradom za varnost prehranjevalne verige Madžarske (NÉBIH), Univerzo za veterinarsko medicino v Budimpešti…

Več...

Tradicionalni slovenski zajtrk navdih za sladko mojstrovino v oddaji MasterChef

V posebni oddaji priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef so bili tekmovalci postavljeni pred zanimiv izziv, ki ga je zasnoval priznani slovenski chef Jure Tomič. Sestavine, ki so običajno del tradicionalnega slovenskega zajtrka, so tokrat postale osnova za inovativno sladico. Tekmovalci so…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem