Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Recimo odločen »ne« potrati hrane!

Na enem koncu sveta proseče očke in vdrti trebuhi ničesar krivih otrok, na drugem epidemija debelosti in obenem neodgovornega ravnanja s hrano. Po zadnjih zanesljivih in uradno sprejetih podatkih se na globalni ravni vsako leto zavrže kar tretjina vse pridelane hrane, ob čemer se lahko človek z razvitim čutom za družbeno odgovornost vpraša, kako je to vendar sploh mogoče. Zanimivo je, da gre veliko hrane po zlu tudi v državah v razvoju, namreč zaradi neučinkovitosti po celi verigi predelovalne industrije. Še huje pa se zdi, da se v zahodnem svetu več kot štirideset odstotkov vse zavržene hrane »pridela« v trgovinah in v domovih potrošnikov. V razvitih državah naj bi, recimo, samo potrošniki skupaj zavrgli toliko hrane, kot jo skupaj pridelajo v celotni Podsaharski Afriki.

Po oceni avtorjev projekta Informiranje potrošnika za zmanjšanje zavržene hrane v gospodinjstvih potratimo v naši domovini na letni ravni za kar petsto evrov hrane na osebo. Ker je v Sloveniji vsak mesec čedalje več tistih, ki zaradi revščine ne zavržejo niti kosa kruha, je še toliko bolj šokantna misel, kako objestno glede na zgornjo statistiko očitno s hrano ravnajo bogatejši sloji prebivalstva. Pri ostri obsodbi tovrstnega početja seveda ne gre samo za moralno vprašanje. Ko smo iz površnosti ali malomarnosti zavrgli živilo, smo s tem zavrgli tudi vse surovine in energente, ki so bili vloženi v pridelavo. Razgradnja zavržene hrane pa za povrh povzroča še izpust metana v ozračje in s tem prispeva svoj delček k čedalje bolj ogrožajočemu trendu globalnega segrevanja. A na pozitivni noti: veliko lahko storimo, če začnemo pri sebi. In ko bomo glede vprašanja zavržene hrane sami vestni in trdni, bomo s tem najboljši možen zgled nudili tudi svojim otrokom. Oni so namreč tisti, ki bodo naše vrednote in odnos do hrane prenesli naprej na naslednje generacije.


Sorodni članki

Napotki za filiranje ribe

Naučite se filirati ribo sami, saj jo tako lahko porabite za več jedi. Z malo truda in spretnosti vam bo zagotovo uspelo! Na koncu je dodan tudi video filiranja, ki ga opravi chef Uroš Štefelin.Pri nakupu rib se je najbolje…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...

Martinovo je dan vina in dobre kulinarike

Martinovo je najbolj prepoznavno praznovanje v Sloveniji, povezano z vinom in vinsko kulturo. Praznujemo ga 11. novembra in še ves teden. Obeležuje se kot dan, ko iz mošta nastane vino.Martinovo se v Sloveniji obeležuje na god sv. Martina in pri…

Več...

Slovenski zaščiteni kmetijski pridelki in živila

Knjižica / brošura, ki si jo lahko prenesete na spodnji povezavi v slovenskem in angleškem jeziku, je namenjena vsem, ki jih zanimajo zaščiteni kmetijski pridelki in živila, ter pomen zaščite in zaščitnih znakov na embalaži kmetijskih in živilskih proizvodov. Prav…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem