Vsaj dva kilograma in pol čiste tradicije!

‘Bovški sir’ ima po novem evropsko zaščiteno označbo porekla

V prispevku ‘Od posebneža med siri do ptujskega lüka’ smo vam ravno dobro predstavili uradne evropske sheme kakovosti živil, pa se slovenski pridelovalci že lahko pohvalijo z novim članom te prestižne druščine! Tri bovške sirarne so si s pridobitvijo ustreznega certifikata namreč prislužile pravico tržiti tako imenovani ‘Bovški sir’ z zaščiteno označbo porekla.

Imenitni Bovški sir z značilnim aromatičnim, rahlo pikantnim vonjem in okusom se je tako pridružil elitni družbi že prej uveljavljenih slovenskih zaščitenih izdelkov, kot so bohinjski sir mohant, ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre, piranska sol in drugi. Poleg geografske umeščenosti v bovški planinski raj dodaja siru poseben pridih mleko avtohtone pasme bovške ovce. Prve pisne omembe sir z gotovostjo umeščajo v enajsto stoletje, čeprav je seveda možno, da so sir na teh pobočjih pridelovali že mnogo prej. Kakorkoli, iz starih cenikov lahko razberemo, da je Bovški sir (Formaggio di Plezo vero) sredi sedemnajstega stoletja na tržnici v Vidmu že dosegal precej višjo ceno kot nekateri drugi siri.

Bovški siri, od leve proti desni: Sirarna Škander, Sirarstvo Černuta in Sirarstvo David Ostan
Bovški siri, od leve proti desni: Sirarna Škander, Sirarstvo Černuta in Sirarstvo David Ostan

Ime Bovški sir je uradno zaščiteno, zato ga  smejo uporabljati samo certificirani proizvajalci..Po zahtevnem postopku zaščite imena, je certifikat za zdaj uspelo pridobiti trem sirarnam. Te so: Sirarna David Ostan iz Bovca, Sirarna Dominik Černuta iz Loga pod Mangartom in Sirarna Škander iz Bovca. Zaenkrat lahko samo ti proizvajalci Bovškega sira uporabljajo to ime in Bovški sir označujejo z rdečim znakom ‘Zaščitena označba porekla’.

Gre za polnomastni trdi sir izjemno polnega okusa, ki ga daje ovčje mleko,” ta stari, a na novo zaščiteni produkt opiše David Ostan s Sirarstva Ostan. “Nujni pogoji, ki jih mora dosegati, da ga lahko tržimo pod zaščitenim imenom, so naslednji: vsebovati mora vsaj osemdeset odstotkov ovčjega mleka, pred prodajo ga je treba starati vsaj dva meseca, v višino mora meriti najmanj devet centimetrov, težak pa mora biti vsaj dva kilograma in pol. Na voljo je po vsej Sloveniji, tudi v nekaterih veletrgovskih nakupovalnih centrih. Kako ga bodo kupci prepoznali? Brez problema: prej je bil to ovčji sir iz Bovca, zdaj je pa Bovški sir!


Sorodni članki

INFOGRAFIKA: "izbrana kakovost - Slovenija" KMEČKI

Izbiramo težje poti, ki vodijo do kakovostnih izdelkov

Pred vami je še en zanimiv in oseben pogled v življenje, delo in razmišljanje slovenskih predelovalcev mleka. Sogovornica je bila tokrat direktorica Mlekarne Krepko Sandra Turnšek. Zaupala nam je, kaj je bistveno za visoko kakovost njihovih mlečnih izdelkov – izbira…

Več...

Mleko v Sloveniji prirejamo predvsem na družinskih kmetijah, kjer ima vsaka krava svoje ime

Jasno je, da je pridelava mleka v Sloveniji nekaj posebnega – mleko se večinoma prideluje na manjših do srednje velikih družinskih kmetijah. Ogromnih mlečnih farm, kakršne so prisotne v državah z intenzivno prirejo mleka, v Sloveniji skorajda ne poznamo. Kakšne…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem