Pet prijateljev in beljakovinski lonček PROMI

V sklopu dogodka »15. Vrh kmetijskih in živilskih podjetij« so v Portorožu razglasili zmagovalce sedmega tekmovanja Ecotrophelia. Tekmovanje razpisuje GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, odprto pa je za vse študente znanstvenih in/ali komercialnih smeri na slovenskih višješolskih izobraževalnih ustanovah. Mladi ustvarjalci se v razvojne ekipe združijo, da bi skupaj razvili nov živilski izdelek, ki je v primerjavi z že obstoječimi na trgu inovativen vsaj v enem vidiku, pa naj gre za recept, embalažo ali nemara celo pri proizvodnji uporabljeno tehnologijo.

Na letošnjem tekmovanju se je pomerilo šest ekip študentov. Ta številka je nadvse vzpodbudna, saj so se na vseh dosedanjih tekmovanjih pred žirijo zvrstile največ tri ekipe. Tretjo nagrado je tokrat odnesel izdelek z imenom Perfect Pasta Pot – obrok z instant polnozrnatimi testeninami, drugi je bil Power Bucky – brezglutenski piškoti z zelenim čajem, prvo mesto pa je zasedla ekipa petih študentov, ki je razvila beljakovinski okrepčevalni lonček PROMI.

»Pri razvoju izdelka smo se osredotočili na današnje potrošniške trende,« je dvomesečni trud povzela vodja ekipe, Eva Mravljak. »Ljudje si čedalje težje vzamejo dovolj časa za kakovostno malico, temveč raje na hitro nekaj pojejo. Večina hitrih prigrizkov, ki so na voljo, pa vsebuje veliko sladkorja in nasičenih maščobnih kislin. Naša želja je bila ustvariti kakovostno alternativo tem obstoječim izdelkom.«

Beljakovinski lonček PROMI
Beljakovinski lonček PROMI

Za zmagoviti projekt se je združila pestra koalicija petih prijateljev študentov z Biotehniške fakultete, Ekonomske fakultete, FDV-ja in Likovne akademije. Za podlago svojega krepčilnega lončka so vzeli ajdo kot izjemno zdravo tradicionalno slovensko živilo, za sladkanje pa so uporabili izključno med, in sicer akacijinega, ki ima nizek glikemični indeks, zato je izdelek primeren tudi za diabetike. Za nadstandardno vsebnost beljakovin skrbijo mleko in dodani sirotkini proteini. »Tudi to je eden izmed današnjih trendov: vse več je rekreativnih športnikov, ki segajo po hitrih prigrizkih z ekstra vsebnostjo beljakovin.« Za nameček so mladi razvijalci tej prehranski bombi dodali še probiotik za podporo imunskemu sistemu. »Poudarite lahko še to,« nam je na srce položila Eva, »da so bile vse surovine, ki smo jih uporabili, pridelane lokalno in da ne vsebujejo nobenih gensko spremenjenih organizmov. Oboje se nam zdi izjemno pomembno.«

Zmagovalna ekipa je svoj produkt, kot rečeno, razvijala dva meseca. Ker njeni člani prihajajo iz tako različnih akademskih sfer, pravijo, da so se drug od drugega ogromno naučili. Še posebej dragocene pa so izkušnje, ki so jih prejeli na področju timskega dela. Ob svojem zmagoslavju so prejeli nagradi ZLATA ECOTROPHELIA SLOVENIJE 2015 in denarno nagrado v višini 1200 evrov. Sumimo pa, da jim še več pomeni priložnost, da bodo lahko barve naše domovine zastopali na velikem evropskem tekmovanju ECOTROPHELIA EUROPE 2015 v Milanu, ki bo potekalo med četrtim in šestim oktobrom. Tam se bodo pomerili nacionalni zmagovalci dvajsetih evropskih držav. Prav taki dogodki so seveda sijajna odskočna deska za najbolj podjetne mladince na stari celini, saj jih še kako pozorno spremljajo velika svetovna podjetja.

In kakšne so evropske ambicije ekipe PROMI? »O, v Milano gremo seveda zmagat! Ciljati je treba visoko, kajne? Tudi zato moramo naš lonček najprej še malo dodelati, potem nameravamo tudi v tisti hudi konkurenci dati vse od sebe – no, pa bomo videli, kaj bo!«


Sorodni članki

Zaupanje v doma pridelano hrano je vedno večje

V Celjskih mesninah predelujejo goveje meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Povedali so nam, zakaj so dodatne notranje in zunanje kontrole nujne, kaj vse preverjajo in kaj imamo od tega potrošniki.   Izdelki z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«…

Več...

Na kakšen način so zadruge, vključene v shemo »Izbrana kakovost«, vpete v gospodarsko in naravno okolje

Zadruge so pomemben posrednik med rejci in trgovci. Večina zadrug, vključenih v shemo »Izbrana kakovost«, od svojih rejcev odkupuje vse pridelano meso in jim tako zagotovi stabilnost v tržni verigi. V naslednjem intervjuju nam je Mitja Vodnjov iz Loške zadruge…

Več...

INFOGRAFIKA: Različni kosi perutnine in kako jih uporabiti

Pri izbiri perutnine se nikar ne omejujmo na vedno iste kose. Belo perutninsko meso je sicer bolj priljubljeno, a temno je sočnejše in pri pripravi se ne izsuši tako hitro – ne postane pusto. Da v mesnici ne boste v…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem