Navdušeni morski volkovi

Vrhuška luksuzne linije križark navdušena nad pogostitvijo s tradicionalnimi slovenskimi jedmi v Kopru

Ko je v koprsko pristanišče osmega julija vplula luksuzna križarka iz prestižne flote podjetja Royal Caribbean Cruises Ltd, je bila njena posadka deležna vrhunske pogostitve s slovensko lokalno hrano. Pobudnik pojedine s slovenskimi tradicionalnimi jedmi in vini je bil Matej Lisjak iz oljarne Lisjak, ki je bila tudi prizorišče omenjenega dogodka. K sodelovanju pri tej neobičajni priložnosti za promocijo svojih izdelkov so bili povabljeni še ribogojnica Fonda, pršutarna Q-Komel, restavracija Šestica, oljarna Kocbek, predelovalnica tartufov Zigante ter kar pet različnih slovenskih vinarjev z Marjanom Simčičem in Urošem Rojcem na čelu.

Elitna linija križark nasploh slovi po tem, da svojim gostom med drugim ponuja tudi vrhunsko kulinariko s poudarkom na najkakovostnejših lokalnih sestavinah. Do degustacije v oljarni Lisjak je prišlo po tem, ko se je tam oglasil Martin Gažovič, vodja restavracij na liniji križark, ki je bil nad predočenimi olji nič manj kot navdušen. Ko je nekaj primerkov odnesel nazaj na križarko, je s svojim entuziazmom okužil tudi posadko in vse kuharje. Poleg njih so se potem na pokušini tradicionalnih slovenskih jedi v Kopru s križarke oglasili tudi vodja kuhinje, vodja nabave in celo glavni food & beverage manager (torej menedžer za jedačo in pijačo) cele flote iz Miamija. Po poročanju udeležencev so bili eminentni gostje z zakusko zelo zadovoljni, še več, vsaj trem predstavljenim proizvodom (morda pa celo več) naj bi uspel veliki met in naj bi jih v kratkem uvrstili v ponudbo kompletne elitne flote, ki šteje kar 28 križark. Glede konkretnih imen proizvodov so udeleženci za zdaj še skrivnostni, saj pravijo, da mora najprej priti prvo konkretno naročilo, potem se bodo pa z veseljem pohvalili.

Ob tem se v oljarni Lisjak z matično linijo že dogovarjajo, da bodo prvega septembra ponovili obisk z drugo križarko, s tem da bi priložnost za predstavitev takrat dobili drugi slovenski proizvajalci. Tokratni obiskovalci naj bi bili navdušeni tudi nad samo oljarno in tako razmišljajo, da bi jo uvrstili v standardni sklop destinacij za svoja križarjenja. »Prav v takih dogodkih vidim veliko priložnost za promocijo naših izdelkov v tujini,« nam je povedal Matej Lisjak, ki polovico svojih visoko kakovostnih olj že zdaj izvaža v sosednje države, nekaj pa tudi v Rusijo, Katar, Ameriko in Kitajsko. »Slovenski proizvajalci moramo delati predvsem na svoji unikatnosti. To pomeni, da moramo od sebe dati nekaj, kar se na svetovni ravni le redko dobi. Zavedati se moramo, da na neusmiljenih mednarodnih trgih s cenami preprosto ne moremo konkurirati, zato sta naši niši lahko samo kakovost in inovativnost. Drugo ne pride v poštev. In če nam bo pri promociji v tujini malo bolj priskočila na pomoč še država – morda nekako tako kot v Italiji, kjer imajo za te namene dober sistem regionalnih pomoči – uspeh gotovo ne bo izostal!«

Del pokušine slovenskih lokalnih proizvodov
Del pokušine slovenskih lokalnih proizvodov

Sorodni članki

Slovensko meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«: spoznajte zgodbo kmetije Bukovje

Pomembno je vedeti, od kod prihaja meso, ki najde prostor na našem krožniku. Meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« prinaša zagotovilo, da jemo kakovostno hrano, ki je pridelana in predelana v Sloveniji. S skrbno rejo in naravno prehrano je…

Več...

Ali res veste, kakšna je razlika med navadnim piščancem in piščancem, ki nosi znak »izbrana kakovost – Slovenija«?

Na kmetiji Hudin se že več kot 40 let ukvarjajo z vzrejo, zakolom in prodajo domačih piščancev. V delo je vpeta vsa družina, tudi otroci, ki že od malega pomagajo na kmetiji. Ker cenijo kakovostno slovensko hrano in želijo ponuditi…

Več...

Funkcionalno telo se gradi tako v telovadnici kot v kuhinji

Ali ste vedeli, da za funkcionalno telo in gradnjo mišic ni dovolj zgolj redna vadba, temveč tudi uravnotežena prehrana z zadostno mero beljakovin? Nuša Gnezda, priznana fitnes trenerka za ženske ter zagovornica uravnoteženega življenjskega sloga, pojasnjuje, kako kakovostna prehrana pripomore…

Več...

»Ne želodec, treba je hraniti možgane!«

Emilija Pavlič, upokojena kuharica, ki je v času službovanja kuhala otrokom v vrtcu in šoli in je tudi avtorica več kuharskih knjig, zase pravi, da je zagovornica otrok oziroma njihove uravnotežene prehrane.Zaupala nam je pet priporočil, ki naj bi se…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem