Navdušeni morski volkovi | Meso | Zgodbe o naši super hrani

Navdušeni morski volkovi

Vrhuška luksuzne linije križark navdušena nad pogostitvijo s tradicionalnimi slovenskimi jedmi v Kopru

Ko je v koprsko pristanišče osmega julija vplula luksuzna križarka iz prestižne flote podjetja Royal Caribbean Cruises Ltd, je bila njena posadka deležna vrhunske pogostitve s slovensko lokalno hrano. Pobudnik pojedine s slovenskimi tradicionalnimi jedmi in vini je bil Matej Lisjak iz oljarne Lisjak, ki je bila tudi prizorišče omenjenega dogodka. K sodelovanju pri tej neobičajni priložnosti za promocijo svojih izdelkov so bili povabljeni še ribogojnica Fonda, pršutarna Q-Komel, restavracija Šestica, oljarna Kocbek, predelovalnica tartufov Zigante ter kar pet različnih slovenskih vinarjev z Marjanom Simčičem in Urošem Rojcem na čelu.

Elitna linija križark nasploh slovi po tem, da svojim gostom med drugim ponuja tudi vrhunsko kulinariko s poudarkom na najkakovostnejših lokalnih sestavinah. Do degustacije v oljarni Lisjak je prišlo po tem, ko se je tam oglasil Martin Gažovič, vodja restavracij na liniji križark, ki je bil nad predočenimi olji nič manj kot navdušen. Ko je nekaj primerkov odnesel nazaj na križarko, je s svojim entuziazmom okužil tudi posadko in vse kuharje. Poleg njih so se potem na pokušini tradicionalnih slovenskih jedi v Kopru s križarke oglasili tudi vodja kuhinje, vodja nabave in celo glavni food & beverage manager (torej menedžer za jedačo in pijačo) cele flote iz Miamija. Po poročanju udeležencev so bili eminentni gostje z zakusko zelo zadovoljni, še več, vsaj trem predstavljenim proizvodom (morda pa celo več) naj bi uspel veliki met in naj bi jih v kratkem uvrstili v ponudbo kompletne elitne flote, ki šteje kar 28 križark. Glede konkretnih imen proizvodov so udeleženci za zdaj še skrivnostni, saj pravijo, da mora najprej priti prvo konkretno naročilo, potem se bodo pa z veseljem pohvalili.

Ob tem se v oljarni Lisjak z matično linijo že dogovarjajo, da bodo prvega septembra ponovili obisk z drugo križarko, s tem da bi priložnost za predstavitev takrat dobili drugi slovenski proizvajalci. Tokratni obiskovalci naj bi bili navdušeni tudi nad samo oljarno in tako razmišljajo, da bi jo uvrstili v standardni sklop destinacij za svoja križarjenja. »Prav v takih dogodkih vidim veliko priložnost za promocijo naših izdelkov v tujini,« nam je povedal Matej Lisjak, ki polovico svojih visoko kakovostnih olj že zdaj izvaža v sosednje države, nekaj pa tudi v Rusijo, Katar, Ameriko in Kitajsko. »Slovenski proizvajalci moramo delati predvsem na svoji unikatnosti. To pomeni, da moramo od sebe dati nekaj, kar se na svetovni ravni le redko dobi. Zavedati se moramo, da na neusmiljenih mednarodnih trgih s cenami preprosto ne moremo konkurirati, zato sta naši niši lahko samo kakovost in inovativnost. Drugo ne pride v poštev. In če nam bo pri promociji v tujini malo bolj priskočila na pomoč še država – morda nekako tako kot v Italiji, kjer imajo za te namene dober sistem regionalnih pomoči – uspeh gotovo ne bo izostal!«

Del pokušine slovenskih lokalnih proizvodov
Del pokušine slovenskih lokalnih proizvodov

Sorodni članki

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto, saj ga označuje znak »izbrana kakovost - Slovenija«. V shemo, ki zagotavlja slovensko poreklo, kratke dobavne poti in sledljivost mesa, so vključeni številni slovenski rejci…

Več...

Klemen Janežič: »Meso slovenskega porekla je na policah trgovin moja prva izbira«

Obisk restavracije in uživanje ob kulinariki je priljubljena oblika druženja za številne ljudi. Ste se kot ljubitelj mesnih jedi kdaj vprašali, od kod izvira meso, ki so vam ga postregli v restavraciji? Številni gostinski obrati so prepoznali dodano vrednost živil,…

Več...

Igor Radulović: »Kakovostno meso je sveže, lokalno in okusno«

Izbor kakovostnih sestavin je pomemben korak pri pripravi hrane tako v restavraciji kakor tudi doma. Sveže, lokalno in okusno so tri usmeritve, ki jim sledijo v restavracijah Jack & Joe v Mariboru in Limbušu. Obe sta znani predvsem po okusnih…

Več...

Izidor Krivec: »Potrošnikom ponujamo kakovostno meso lokalnih rejcev« 

Trgovske police se šibijo pod raznoliko ponudbo mesnih dobrot. Na kaj moramo biti potrošniki pozorni pri nakupu mesa in kako izbrati najboljše? O kakovosti, sledljivosti, nadzoru in poreklu govejega mesa in mesnih izdelkov smo se pogovarjali z Izidorjem Krivcem, predsednikom…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem