Svetovni dan hrane

16. oktober je Organizacija Združenih narodov (OZN) leta 1976 razglasila za svetovni dan hrane, v spomin na leto 1945, ko je bila v OZN 16. oktobra ustanovljena Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO). Svetovni dan hrane v letošnjem mednarodnem letu družinskega kmetovanja poteka pod geslom Družinsko kmetovanje: Nahranimo svet, skrbimo za planet!

Glavni namen svetovnega dneva hrane je ozaveščanje globalne in lokalne javnosti z dejstvom, da po svetu še vedno živi veliko ljudi v pomanjkanju te osnovne dobrine. Če je v preteklosti vladalo prepričanje, da se problematika lakote in nezadostne oskrbe s hrano odvijata nekje daleč od nas, se sedaj s to problematiko srečujemo tudi v Sloveniji. Zato je Vlada RS oz ministrstvo, pristojno za kmetijstvo, že pred časom sprožilo več akcij, ki prispevajo k zmanjševanju omenjene problematike (ohranitev in povečanje obsega proizvodnje z aktiviranjem površin, ki so primerne za pridelavo hrane, dostopnosti lokalne hrane domačemu potrošniku, kar je pogoj trajnostne rabe kmetijskih površin in nenazadnje – zmanjševanje viškov oz. zavržkov hrane v smislu, da hrana najde pot do socialno ogroženih skupin in posameznikov, ki si je ne morejo privoščiti).


Sorodni članki

Pomembno je uživati dovolj sadja in zelenjave

Sadje in zelenjava sta nepogrešljiv del uravnotežene prehrane, saj ju uvrščamo med biološko visoko vredna živila. Po mnenju NIJZ lahko še posebej z uživanjem lokalno pridelanega sadja in zelenjave izboljšamo zdravje. Sadje in zelenjava sicer vsebujeta relativno manjšo količino energije,…

Več...

Priročnik za zmanjševanje zavržkov v gospodinjstvih, javnih in izobraževalnih ustanovah, pri gostincih in trgovcih

Proizvodnja hrane se bo do leta 2050 morala povečati za 70 %, da bi zadovoljila potrebe naraščajočega števila prebivalstva, po drugi strani pa globalno zavržemo tretjino vse pridelane hrane. Po nekaterih podatkih ima zavržena hrana celo večji vpliv na podnebne…

Več...

Kako do lastne zelenjave pozimi?

V zimskih mesecih nas že zanima, kaj lahko postorimo, da bo domači vrt pripravljen na novo sezono in bo dobro uspeval. Še posebej nas je zanima, kaj že lahko zasejemo. Da za neučakanost pri urejanju lastnega vrta ni prostora, je…

Več...

Sorte slovenskih jabolk

Letak: najbolj pogoste sorte jabolk in njihove lastnosti - klikni in natisni Slovenska jabolka so prava zakladnica zdravja. Spoznamo jih po znaku izbrana kakovost Slovenija.V Sloveniji pridelujemo številne sorte jabolk kot so jonagold, elstar, idared, granny smiht, topaz. Uživamo jih lahko…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem