Svetovni dan hrane | Zgodbe o naši super hrani

Svetovni dan hrane

16. oktober je Organizacija Združenih narodov (OZN) leta 1976 razglasila za svetovni dan hrane, v spomin na leto 1945, ko je bila v OZN 16. oktobra ustanovljena Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO). Svetovni dan hrane v letošnjem mednarodnem letu družinskega kmetovanja poteka pod geslom Družinsko kmetovanje: Nahranimo svet, skrbimo za planet!

Glavni namen svetovnega dneva hrane je ozaveščanje globalne in lokalne javnosti z dejstvom, da po svetu še vedno živi veliko ljudi v pomanjkanju te osnovne dobrine. Če je v preteklosti vladalo prepričanje, da se problematika lakote in nezadostne oskrbe s hrano odvijata nekje daleč od nas, se sedaj s to problematiko srečujemo tudi v Sloveniji. Zato je Vlada RS oz ministrstvo, pristojno za kmetijstvo, že pred časom sprožilo več akcij, ki prispevajo k zmanjševanju omenjene problematike (ohranitev in povečanje obsega proizvodnje z aktiviranjem površin, ki so primerne za pridelavo hrane, dostopnosti lokalne hrane domačemu potrošniku, kar je pogoj trajnostne rabe kmetijskih površin in nenazadnje – zmanjševanje presežkov oz. zavržkov hrane v smislu, da hrana najde pot do socialno ogroženih skupin in posameznikov, ki si je ne morejo privoščiti).


Sorodni članki

V poletje z domačim sladoledom

Poletje in sladoled običajno prideta v paru. Toda kot pri vseh živilih je tudi pri izbiri sladoleda na koncu pomembna kakovost osnovnih surovin, zato je najboljše, da se odločimo kar za pripravo domačega sladoleda.Izberimo ekološke sestavineV poletnih mesecih je izbira…

Več...

Uživajmo v sveže stisnjenih sokovih in napitkih

Sveže stisnjeni sokovi in napitki veljajo za pravi eliksir zdravja. Kadar jih pripravite iz lokalnih, sezonskih živil, je njihova učinkovitost še večja. Preizkusite katerega od naših receptov, ki jih najdete v nadaljevanju. Le malo stvari se lahko po kombinaciji osvežilnega…

Več...

Intervju: Luka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024

Vir slike: ProPlusLuka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024, je z nami delil svoje izkušnje iz oddaje, prihodnje načrte in spregovoril o pomembnosti uporabe lokalnih sestavin. Njegova strast do kuhanja in spoštovanje narave sta ga spodbudila k iskanju bolj trajnostnega načina…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem