Članki Archive | Page 43 of 46 | Naša super hrana

clanek

Biološka hiša je … Biža!

Krepitev ekološkega gospodarstva in lokalne pridelave. Razvoj lokalnega okolja in pošteno trgovanje. Zaposlovanje oseb s posebnimi potrebami in družbeno odgovorno delovanje. Vse to pod isto streho, v isti »iži«, kakor se po prekmursko pravi hiši. V centru mesta Murska Sobota ...

Idealni cikel

Kolobarjenje kot osnova vsega konstruktivnega in uspešnega na domačem vrtu O zgodovinskem izvoru kolobarjenja si viri niso niti približno enotni. Eni kot uradnega izumitelja navajajo Edwarda Ruffina, ameriškega pionirja agrarne kemije, spet drugi pravijo, da je to neumnost, saj da ...

KGZS vas vabi na Podeželje v mestu Koper

Jutri, 7. junija 2014, bo v Kopru na Pristaniški ulici potekalo Podeželje v mestu Koper, ki ga organizira Kmetijsko gozdarska zbornice Slovenije. S ponudbo tradicionalnih pridelkov in izdelkov so bodo predstavile slovenske kmetije, potekale bodo degustacije tradicionalnih mesnih in krušnih ...

“Stvari se hitro spreminjajo!”

Poročilo z letošnjega Vegafesta v Ljubljani Enkrat na leto je nedelja v ljubljanskem Mostecu popestrena z velikim veganskim piknikom. V zadnjih desetih letih je prireditev doživela kar nekaj različnih inkarnacij, letos pa je bila pod krovnim nazivom Vegafest prvič organizirana ...

“Dneve odprtih vrat bomo po novem prirejali večkrat na leto!”

Pogovor z Dragico Tigeli s čebelarske kmetije Tigeli iz Veržeja “Čebelarski muzej je izročilo preteklosti, je ogledalo življenja, prleškega človeka, pridnega, vztrajnega in skromnega. Poglej, povej in verjemi, da je sožitje naša prihodnost.” Tako piše na spletni strani čebelarske kmetije ...

Slovenci, kje je vaša samozavest?

Profesor doktor Janez Bogataj velja pri nas za eno največjih, če ne kar največjo avtoriteto na področju kulinarične etnologije. Zaslužni profesor Ljubljanske univerze je avtor več kot štiridesetih knjig, od katerih so bile štiri nagrajene na prestižni vsakoletni prireditvi Gourmand ...

Prekmurska šunka in Piranska sol sta zaščitena slovenska proizvoda v EU

S koncem aprila sta Prekmurska šunka in Piranska sol postala zaščitena slovenska proizvoda v Evropski uniji. Evropska komisija je namreč objavila registracijo obeh v Uradnem listu EU. Piranska sol in Prekmurska šunka sta tako že 20. in 21. proizvod, registriran ...

Nenasitni zverinjak

Škodljivci na slovenskem vrtu: kaj je pod kontrolo in kaj je pred vrati Pred časom so vrtni in poljski škodljivci veljali za tako pereče družbeno vprašanje, da so obiskovalcem filmskih predstav pred glavnim filmom vrteli udarne predfilmčke, ki so pozivali ...

Javni natečaj za uradni znak za označbo kakovosti »izbrana kakovost«

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje (MKO) je objavilo javni natečaj za zbiranje predlogov uradnega znaka za označbo kakovosti »izbrana kakovost« z namenom promocije kmetijskih in živilskih proizvodov. Novi znak bo v prvi vrsti namenjen označevanju prehranskih izdelkov. Poleg pojavljanja na ...

Gojimo domače sorte!

Pot do lokalno pridelane hrane je pot skrbno izbranega semena. V času setve, ki je za večino priljubljenih rastlinskih vrst v prvi polovici koledarskega leta, je na mestu premislek o uporabi semena domačih sort. Avtohtone, domače in tradicionalne sorte so ...

Moč kratkih verig

Uživanje kakovostne in sveže hrane ni nekakšen hipni trend sodobnega življenjskega sloga. Kratke poti med pridelovalcem in potrošnikom vodijo v bolj varno in zdravo prehranjevanje in vzdržujejo »kondicijo« posameznika in lokalnega gospodarstva. Hrana iz naše bližine ima višjo hranilno vrednost, ...

Svež vrt na balkonu

Lahko da živite visoko nad zemljo, v majhnem stanovanju z eno široko polico ali za stol velikim balkonom. Vse dokler na ta mesta pokuka sonce za vsaj pet ur na dan, bodo tam rasle tudi vrtnine. Z nekaj nasveti o ...

Ekološke kmetije se predstavijo: »Kupujejo tisti, ki mislijo s svojo glavo!«

Na ekološki tržnici v Ljubljani je moč srečati kmete, ki tam prodajajo svoje izdelke že od samega odprtja tržnice. Prodaja izdelkov se po besedah večine vprašanih kljub težjemu finančnemu položaju prebivalstva z vsakim letom izboljšuje. Prodajalci cene svojih izdelkov zagovarjajo ...

Vabljeni na prvo prireditev v sklopu projekta Podeželje v mestu

Kmetijsko gozdarska zbornica vas vabi na tradicionalno prireditev Podeželje v mestu – velika noč na podeželju, ki bo potekala v soboto, 12. aprila, med 9. in 14. uro, na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Številni podeželski običaji so povezani z velikonočnim ...

Tekmovanje pa to

Projekt Kuhna pa to je zasnovan za mularijo v osnovnih šolah od osmega leta starosti dalje. S sproščenim in manj formalnim stilom so se organizatorji projekta že tretje leto zapored pripravili na vseslovensko tekmovanje osnovnošolskih skupin in njihovih mentorjev, ki ...

Dišalo je po Dolenjski

V petek, 7.3.2014 so se v centru biotehnike in turizma Grm, kjer tudi sicer vzgajajo gostinski podmladek, pomerili v kuharskih veščinah osnovnošolci Novega mesta. Sodelovalo je 8 skupin, ki so pripravile izjemen izbor tipičnih lokalnih jedi iz časa naših prednikov. ...

Misija: Najboljše seme

Za kakovostno kmetijsko rastlino potrebujemo kakovostno seme. Spodbujanje domačega semenarstva je misija, ki širi sporočilo o prehranski varnosti in zdravem načinu prehranjevanja. Pridelava kakovostnega semena na slovenskih tleh, zlasti za ekološko pridelavo, je po besedah nekaterih predstavnikov semenarskih hiš velik ...

Kaj pa domači sok?

Domači sokovi dandanes veljajo za posebno specialiteto. Ceni jih vse več slovenskih kupcev, ki zavestno posegajo po kakovostnejši hrani in pijači. Večina pridelovalcev pravi, da povpraševanje po naravnem soku pogosto presega ponudbo, saj »ko stranka enkrat takšen sok poskusi, ga ...

Lokalna hrana v osnovnih šolah: »Mi bi še več!«

Prehrana v javnih zavodih je pomemben del urnika uporabnikov, ki poleg malice pogosto posežejo tudi po kosilu. O tem, kako in v kakšni meri so v prehrambno verigo vključeni lokalni pridelovalci hrane, smo na segmentu osnovnih šol povprašali dvajset sogovornikov ...

Ekološka kmetija Studen: »Naša roba je živa!«

Na robu glavnega mesta leži kmetija, kjer zajci kradejo radič in srake prežijo na vzkaljeno žito. Tovrstni »obiski« na pridelovalnih poljih naj bi bili po besedah kmetovalca Staneta Studna dober indikator ekološko pridelane zelenjave in žita. Z ekološko pridelavo so ...