Prekmurska šunka in Piranska sol sta zaščitena slovenska proizvoda v EU | Meso, Sol, Šunka | Vrste proizvodov

Prekmurska šunka in Piranska sol sta zaščitena slovenska proizvoda v EU

S koncem aprila sta Prekmurska šunka in Piranska sol postala zaščitena slovenska proizvoda v Evropski uniji. Evropska komisija je namreč objavila registracijo obeh v Uradnem listu EU. Piranska sol in Prekmurska šunka sta tako že 20. in 21. proizvod, registriran pri Evropski komisiji.

Za osvežitev spomina naj le obnovimo, kateri so tisti proizvodi, ki so bili pri Evropski komisiji že registrirani:

  • Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre;
  • Nanoški sir;
  • Kočevski gozdni med
  • Tolminc,
  • Bovški sir;
  • Kraški med;
  • Mohant;
  • Prleška tünka;
  • Zgornjesavinjski želodec;
  • Šebreljski želodec;
  • Ptujski lük;
  • Kraški pršut;
  • Kraški zašink;
  • Štajersko prekmursko bučno olje;
  • Kraška panceta;
  • Slovenski med;
  • Belokranjska pogača.
  • Idrijski žlikrofi;
  • Prekmurska gibanica.

Sorodni članki

Janez Rebec: Slovensko meso je med deseterico najboljših v Evropi

O proizvodnji kakovostnega perutninskega mesa smo se pogovarjali z mag. Janezom Rebcem, predsednikom uprave podjetja Pivka perutninarstvo. Podjetje, ki je bilo sprva ustanovljeno z namenom reprodukcije piščancev, v okviru katerega je delovala tudi Kmetijska srednja šola, se v zadnjih letih osredotoča na…

Več...

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Pri nakupu mesnih izdelkov je izredno pomembno, da smo pozorni na informacije o izvoru, saj je od tega v veliki meri odvisna tudi njihova kakovost. Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto,…

Več...

Piščancem prijazna reja pomeni kakovostno lokalno meso

Slovenija je dežela z razgibano pokrajino in se od sosednjih držav razlikuje predvsem po velikosti. Tudi, ko govorimo o reji perutnine, so v Sloveniji piščančje farme manjše v primerjavi s tujimi. To pa pomeni, da se lahko tako rejci bolj…

Več...

Kakovost mesa občutimo že ob prvem grižljaju

Vsak ljubitelj mesa si želi, da bi bilo meso, ki ga naroči v restavraciji in tisto, ki ga pripravi doma, enako okusno. Kaj pa se pravzaprav skriva za dobrim okusom? Kako izbrati meso najboljše, »izbrane kakovosti«? O tem smo se…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem