Prekmurska šunka in Piranska sol sta zaščitena slovenska proizvoda v EU | Meso, Sol, Šunka | Vrste proizvodov

Prekmurska šunka in Piranska sol sta zaščitena slovenska proizvoda v EU

S koncem aprila sta Prekmurska šunka in Piranska sol postala zaščitena slovenska proizvoda v Evropski uniji. Evropska komisija je namreč objavila registracijo obeh v Uradnem listu EU. Piranska sol in Prekmurska šunka sta tako že 20. in 21. proizvod, registriran pri Evropski komisiji.

Za osvežitev spomina naj le obnovimo, kateri so tisti proizvodi, ki so bili pri Evropski komisiji že registrirani:

  • Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre;
  • Nanoški sir;
  • Kočevski gozdni med
  • Tolminc,
  • Bovški sir;
  • Kraški med;
  • Mohant;
  • Prleška tünka;
  • Zgornjesavinjski želodec;
  • Šebreljski želodec;
  • Ptujski lük;
  • Kraški pršut;
  • Kraški zašink;
  • Štajersko prekmursko bučno olje;
  • Kraška panceta;
  • Slovenski med;
  • Belokranjska pogača.
  • Idrijski žlikrofi;
  • Prekmurska gibanica.

Sorodni članki

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto, saj ga označuje znak »izbrana kakovost - Slovenija«. V shemo, ki zagotavlja slovensko poreklo, kratke dobavne poti in sledljivost mesa, so vključeni številni slovenski rejci…

Več...

Klemen Janežič: »Meso slovenskega porekla je na policah trgovin moja prva izbira«

Obisk restavracije in uživanje ob kulinariki je priljubljena oblika druženja za številne ljudi. Ste se kot ljubitelj mesnih jedi kdaj vprašali, od kod izvira meso, ki so vam ga postregli v restavraciji? Številni gostinski obrati so prepoznali dodano vrednost živil,…

Več...

Igor Radulović: »Kakovostno meso je sveže, lokalno in okusno«

Izbor kakovostnih sestavin je pomemben korak pri pripravi hrane tako v restavraciji kakor tudi doma. Sveže, lokalno in okusno so tri usmeritve, ki jim sledijo v restavracijah Jack & Joe v Mariboru in Limbušu. Obe sta znani predvsem po okusnih…

Več...

Izidor Krivec: »Potrošnikom ponujamo kakovostno meso lokalnih rejcev« 

Trgovske police se šibijo pod raznoliko ponudbo mesnih dobrot. Na kaj moramo biti potrošniki pozorni pri nakupu mesa in kako izbrati najboljše? O kakovosti, sledljivosti, nadzoru in poreklu govejega mesa in mesnih izdelkov smo se pogovarjali z Izidorjem Krivcem, predsednikom…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem