Prekmurska šunka in Piranska sol sta zaščitena slovenska proizvoda v EU

S koncem aprila sta Prekmurska šunka in Piranska sol postala zaščitena slovenska proizvoda v Evropski uniji. Evropska komisija je namreč objavila registracijo obeh v Uradnem listu EU. Piranska sol in Prekmurska šunka sta tako že 20. in 21. proizvod, registriran pri Evropski komisiji.

Za osvežitev spomina naj le obnovimo, kateri so tisti proizvodi, ki so bili pri Evropski komisiji že registrirani:

  • Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre;
  • Nanoški sir;
  • Kočevski gozdni med
  • Tolminc,
  • Bovški sir;
  • Kraški med;
  • Mohant;
  • Prleška tünka;
  • Zgornjesavinjski želodec;
  • Šebreljski želodec;
  • Ptujski lük;
  • Kraški pršut;
  • Kraški zašink;
  • Štajersko prekmursko bučno olje;
  • Kraška panceta;
  • Slovenski med;
  • Belokranjska pogača.
  • Idrijski žlikrofi;
  • Prekmurska gibanica.

Sorodni članki

Zaupanje v doma pridelano hrano je vedno večje

V Celjskih mesninah predelujejo goveje meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Povedali so nam, zakaj so dodatne notranje in zunanje kontrole nujne, kaj vse preverjajo in kaj imamo od tega potrošniki.   Izdelki z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«…

Več...

Na kakšen način so zadruge, vključene v shemo »Izbrana kakovost«, vpete v gospodarsko in naravno okolje

Zadruge so pomemben posrednik med rejci in trgovci. Večina zadrug, vključenih v shemo »Izbrana kakovost«, od svojih rejcev odkupuje vse pridelano meso in jim tako zagotovi stabilnost v tržni verigi. V naslednjem intervjuju nam je Mitja Vodnjov iz Loške zadruge…

Več...

INFOGRAFIKA: Različni kosi perutnine in kako jih uporabiti

Pri izbiri perutnine se nikar ne omejujmo na vedno iste kose. Belo perutninsko meso je sicer bolj priljubljeno, a temno je sočnejše in pri pripravi se ne izsuši tako hitro – ne postane pusto. Da v mesnici ne boste v…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem