Članki Archive | Page 23 of 46 | Naša super hrana

clanek

Reševanje hrane pred iztekom roka

Slovenija se uvršča med države, v katerih količina zavržene hrane iz leta v leto narašča. Eden pomembnih področij, kjer se tovrstna izguba lahko prepreči, je zmanjšanje zavržene hrane zaradi poteka roka uporabe v trgovinah. K reševanju tega problema so pristopili ...

»Hrana je premalo spoštovana,« pravi ministrica dr. Aleksandra Pivec

Morda je res jeseni, ko obiramo plodove vloženega truda, pravi čas, da razmislimo tudi o kakovosti hrane, ki jo zaužijemo. Oktobra smo obeležili svetovni dan hrane, pred nami je tretji novembrski petek, dan slovenske hrane. Medtem ko občutimo obilje, nas ...

Vam najbližja ekološka kmetija

Bralci nas pogosto sprašujete, katera je najboljša ekološka kmetija in kateri so ekološki certifikati, ki jim lahko zaupamo. Na portalu Naša super hrana se zavzemamo za boljše razumevanje oznak pri različnih shemah kakovosti, predvsem pa delujemo na področju ozaveščanja o ...

Atomski potencial domačega jabolka

Ob ponarodelosti pregovora “Jabolko na dan odžene zdravnika stran!” je najbrž marsikdo prepričan, da gre kar za našo avtohtono slovensko modrost. A v resnici ni tako. Zdravilna moč tega nenadomestljivega sadeža je bila namreč vedno tako očitna, da so jo ...

Kako shranjujemo gobe

Jedi iz svežih gob bodo gotovo pričarale najboljše okuse in največ zadovoljstva še tako zahtevnemu gurmanu. Vendar pa gobe lahko na različne načine in za različne priložnosti tudi shranimo. Gospodinje danes gobe posušijo, zamrznejo in vložije v kis ali olje. ...

Ustanovljen je Svet za razvoj v kmetijstvu, gozdarstvu in prehrani

Gre za strokovno posvetovalno telo ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandre Pivec. Svet je bil ustanovljen z namenom, da pri strateških vsebinah trajnostnega razvoja kmetijstva, gozdarstva in prehrane podaja mnenja, predloge in pobude. Sestavlja ga 26 članov. Pri ...

Svetovni dan hrane 2019: Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote.

Svetovni dan hrane 2019: Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote.  Že leta 1976 je Organizacija združenih narodov za svetovni dan hrane razglasila 16. oktober. Glavni namen je ozaveščanje globalne in lokalne javnosti z dejstvom, ...

Ana Žontar Kristanc: Veliko mojega življenja se vrti okoli hrane

Ana Žontar Kristanc je mama dveh nadebudnih malčkov, TV voditeljica, avtorica bloga Anina kuhinja, podpisala pa se je tudi pod nekaj kuharic.  Z njo smo poklepetali o lokalni hrani in  znaku »izbrana kakovost – Slovenija«. Kuhinja in hrana sta pomemben del ...

Obiščite Festival slovenskih sirov

Prvega oktobra se nam na Brdu pri Kranju obeta že drugi Festival Slovenskih sirov, ki poteka v organizaciji Združenja kmečkih sirarjev Slovenije. Po dvajsetih letih delovanja združenja so lani pripravili prvi Festival, ki je presegel vsa pričakovanja. Sadove so obrodili ...

Jesenska svežina

Sezonska hrana ima hranilno vrednost, prilagojeno letnemu času, prav tako pa je najbolj naravno pridelana. Tudi z zdravstvenega vidika je priporočljivo uživanje sezonske zelenjave in sadja iz lokalnega okolja, saj so običajno bolj optimalno dozoreli in imajo višjo biološko (hranilno) ...

Štajersko-prekmursko bučno olje nosi zaščiteno geografsko označbo

Štajersko-prekmursko bučno olje je jedilno nerafinirano rastlinsko olje, proizvedeno s stiskanjem praženih bučnih semen in predelano na območju Štajerske in Prekmurja. Ni primerno le za uporabo v solati, ampak je vsestransko uporabno in med chefi zelo cenjeno. Štajersko-prekmursko bučno olje ...

Med je zdrav!

slika vir: Čebelarska zveza Slovenije  Za naše prednike je med predstavljal edino sladilo še pred začetkom industrijske proizvodnje sladkorja. Sodi med 10 najpogosteje potvorjenih živil, zato je pomembno, da ga poznamo. Danes v svetu poznamo več kot 300 vrst medu. ...

Pražen krompir bi, prosim!

Cita, cvetnik, dobrin, igor, jana, jaka, jubilej, karmin, kresnik, maja, viktorija, matjaž, meta, tone, vesna in še bi lahko naštevali. To so sorte krompirja, ki jih poznamo pri nas. Tako kot so naše babice vedele, katera jabolka sodijo v jabolčni ...

Greste na trgatev?

Lahko bi rekli, da je grozdje sadje, ki najbolj razveseljuje jesen. Sveže grozdje je odličen prigrizek, veselimo pa se ga tudi, ko je sodih že potekala fermentacija, torej takrat, ko »Martin iz mošta nar’di vin«. Običajno trgatve potekajo od konca ...

Ravnati in uživati ekološko

V naše pogovore vse pogosteje zaidejo besede eko, bio, ekološko ali biološko. Te besede se v slovenskem jeziku nanašajo na varovanje in ohranjanje narave ter življenjskega okolja. Odtod tudi poimenovanje ekoloških pridelkov. Hrana, ki je pridelana in predelana na ekološki ...

Slovensko kmetijstvo in gastronomija – strokovni posvet v Gornji Radgoni 2019

Lahko bi rekli, da je kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni postal pravi praznik kmetijstva. Letošnji sejem obeležuje 1.850 razstavljavcev, ki prihajajo iz 32 držav in ponujajo najnovejše dosežke kmetijske tehnike, stroje in opremo, vrhunske živilske proizvode ter sodobna znanja na ...

Kako najraje pripravite ozimnico?

Za pripravo svoje ozimnice potrebujemo nekaj časa, dobre volje in sveže dobrote. Tako bomo domačo hrano lahko uživali tudi v zimskih obrokih, ko je v trgovinah na voljo pretežno le tista iz oddaljenih krajev. Sadje in zelenjava sta nepogrešljiv del uravnotežene prehrane, saj ju uvrščamo med biološko ...

V poletje z domačim sladoledom

Poletje in sladoled običajno prideta v paru. Najdemo ga praktično v vsaki slovenski trgovini. Kot pri vseh živilih je tudi pri izbiri sladoleda na koncu pomembna kakovost osnovnih surovin. In ko iščemo sladoled, primeren za vegana, alergika, človeka z laktozno ...

Naše super borovnice

Sveže, osvežilne, prijetno kiselkaste, a vseeno sladke borovnice so ena od naravnih danosti, ki v poletnih mesecih razveseljuje obiskovalce naših gozdov. Borovnice so razvejano grmičevje, ki zraste do 40 centimetrov. Listi so okroglo jajčaste oblike, malce nazobčani in s kratkim ...

Bogati okusi Slovenije

Okusi Slovenije – raznovrstno oblikovana pokrajina in tradicionalna priprava hrane prinašata bogate okuse, ki postajajo vse pomembnejši element domače turistične ponudbe. Slovenija ima izjemno ohranjeno naravno okolje, kar predstavlja ključno prednost in priložnost za povečanje dodane vrednosti pri pridelavi hrane. ...